Rosatom slutförde produktionen av den första RITM-200-reaktorn i Yakutia-isbrytaren

Produktionen av den första RITM-200-reaktorn i den nya generationens Yakutia serie isbrytare har slutförts. Reaktorn som produceras vid ZiO-Podolsk A.Ş.s produktionsanläggning i Atomenergomash, maskinbyggnadsenheten för den ryska statliga atomenergimyndigheten Rosatom, har förberetts för leverans.

Vad är en RITM-200 reaktor?

Reaktorn, som har en vikt på 147,5 ton, en höjd på 7,3 meter och en diameter på 3,3 meter, kommer att levereras av ett speciellt järnvägsfordon med en kapacitet på 240 ton. Reaktorn transporterades med järnväg till St. Den kommer att föras till Novy Port-stationen i St. Petersburg, överföras till en speciell pråm och sedan transporteras sjövägen till Baltic Shipyard.

Atomenergomash hade tidigare levererat huvudutrustningen till RITM-200-fartygsreaktoranläggningen för den sista ryska universella kärnvapenledarens isbrytare LK-60Ya från Project Arktika 22220, samt utrustningen från Sibiriens och Urals serieisbrytare för landets kärnkraftsflotta. Dotterbolagen tillverkar även fartygsutrustning såsom hydrauliska ackumulatorer, vattenlagringstankar, hydrauliska ackumulatortankar och trycktankar.

RITM-200, den slutliga reaktoranläggningen som utvecklats vid Atomenergomash för Icebreaker-flottan, utgör en del av huvudkraftverket. Anläggningen innehåller två reaktorer med vardera en termisk kapacitet på 175 MW. Anläggningen, som sticker ut med sin ringa storlek och kostnadseffektivitetsfördelar, har en unik energieffektiv integrerad layout som gör att huvudutrustningen kan placeras direkt inuti den ånggenererande enhetens kropp. Anläggningen är två gånger lättare, en och en halv gång kompaktare och 25 MW kraftfullare än de reaktoranläggningar som för närvarande används för isbrytarflottan av KLT-typ. Därmed har isbrytarna tvåvägsdragkonstruktion och avancerade tekniska egenskaper vad gäller hastighet och isbrytningskapacitet. Livslängden för reaktorerna, som är konstruerade för att fungera tillförlitligt med fartyget lutande ±45º, lutande ±15º och seglar upp till 30º under lång tid, når 40 år.

Dotterbolag till Atomenergomash A.Ş. bildar en komplett produktionskedja för skapandet av en RITM-200-anläggning, från design och tillverkning av arbetsstycken till tillverkning och installation av utrustning. Afrikantov OKBM A.Ş, ett av företagen inom Atomenergomash, är designern och den enda källtillverkaren som också tillverkar ett antal viktiga delar av kraftverket.

Relaterade artiklar

Back to top button