Raspberry Pi 4 är bästsäljaren –

Raspberry Pi 5 är fortfarande långt borta, liksom 4A

{featureImage}

När någon stannar för att se allt som har att göra med Raspberry Pi i allmänhet och den senaste Raspberry Pi 4B, Pi 400 och Compute Module 4 i synnerhet, är det okej att tänka på allt som kan uppnås med Raspberry Pi 5 är kraftfullare … Och ja, det är sant att det kan vara otroligt, men du måste vänta.

I en intervju med Tom’s Hardware kommenterade Eben Upton, skaparen av Raspberry Pi, att hans organisation inte arbetar med några nya utvecklingskort för att ersätta och förbättra den nuvarande. Dessutom kommer det för närvarande inte ens att finnas en 4A-modell. Vilket vanligtvis kännetecknas av neddragning av hårdvara, som, utan att överdrivet minska dess fördelar, ger ett ännu mer attraktivt prisläge än själva B-modellen.

Skälen till detta beslut, eller en konsekvens av att det inte finns någon ny modell i sikte, varken högre eller billigare, är inget annat än den goda försäljningstakten för de nuvarande modellerna och bristen på komponenter. Eftersom, som Upton förklarar, Raspberry Pi 4, Pi 400 och Compute Module 4 säljer så bra att det vore dumt att bromsa produktionen för att lansera en modell som 4A.

I tidigare generationer har Raspberry Pi version A alltid skilt sig från resten genom att den var billigare på grund av begränsningar i deras hårdvara. I fallet med Model A Raspberry Pi 4, jämfört med Model Pi 4, är det enda som verkligen skulle minskas USB 3-kontrollern. Således kan kostnaden minskas med cirka $ 10, och detta kompenseras. Även om, återigen, bristen på processorer kan skapa ett stort problem, eftersom de inte är lämpliga ens för nuvarande modeller.

Funktioner i framtidens Raspberry Pi 5

Raspberry Pi RasPad

Du undrar förmodligen vilken typ av hårdvara eller nyheter som Raspberry Pi 5 kan behöva för att förbli så intressant och konkurrenskraftig. Tja, utan att kunna gå in på riktigt specifika detaljer verkar det väldigt tydligt i The Raspberry Pi Foundation att en snabbare processor skulle vara något som skulle vara det, men det är inte den enda.

Med de nuvarande förbättringarna kommer den också att ha en RAM-kapacitet som överstiger 8 GB och mer kapabelt Wi-Fi-chip samt 2,5 Gb Ethernet … Det senare kommer att ge detta kort mycket fler möjligheter som multimediaserver eller annan användning relaterad till Internet.

Du måste dock ha tålamod. Eftersom de fokuserar på att förbättra aspekter av de fyra och mjukvaran, vilket alltid är så viktigt. Men nyhetsmässigt är inte allt förlorat, det ser ut som att nästa steg för företaget är ny 7-tums pekskärm som lanseras 2022 … Detta kan förbättra den låga upplösningen på den nuvarande skärmen, som bara erbjuder 800 x 480 pixlar, och Upton själv kommenterade att den måste uppdateras för att vara konkurrenskraftig med andra erbjudanden.

Dåliga nyheter för en Raspberry Pi-fan?

Det kan tyckas som om avsaknaden av en ny Raspberry Pi 5 är dåliga nyheter, men sanningen är att det inte är det. Det är sant att vi alla älskar mer och mer kraftfulla enheter som möjliggör mer komplexa idéer, men det är också förståeligt att om den nuvarande 4B också fungerar i alla dess konfigurationer, varför rusa?

Så för att se framtiden för Raspberry Pi 5 måste du vänta. Även om vi varje dag vaknar och blir förvånade över en ny produkt. Även för detta är det först och främst nödvändigt att återställa den normala produktionen av processorer. Något som verkar svårare att lösa.

Relaterade artiklar

Back to top button