RAM-minne SPD, vad det är och hur din dator kan läsa det –

När vi ska köpa en minnesmodul vet vi dess egenskaper genom att tillverkaren säger till oss i specifikationerna, men hur vet processorn det? Han förstår inte samma språk som vi, utan förstår bara en viss dialekt av den binära koden. Tja, han gör det genom hårdvara som förser honom med denna information.

Vad är Serial Presence Detect eller SPD?

Först och främst måste vi ha i åtanke att vi talar om en komponent som finns i RAM-minnet på datorn , och detta EEPROM, som lagrar DRAM-information. Det sitter ofta på en liten mikrokrets som vanligtvis ingår med alla DIMM eller SO-DIMM som visas i bilden ovan.

När man använder en programmerbar ROM skriver elektriska impulser dess innehåll till SPD:n efter att minneschippet har tillverkats, och därför har tester utförts för att bestämma dess driftshastighet. När verktyg som HWinfo eller CPU-Z ger ut RAM-specifikationer, ber de CPU:n att fråga SPD för information.

SPD finns också i andra typer av minne som VRAM som används i grafikkort. I det här fallet är SPD inte på en separat mikrokrets, eftersom minnet är lödat till kortet, utan på var och en av minnesmikrokretsarna, om det är ett GDDR-minne, eller vid basen, där logiken för varje HBM-stack är .

Vad gör Serial Presence Detect på en PC?

Tempo Modulo Memoria RAM

När du startar datorn det första processorn gör är att komma åt SPD Och sist informerar om åtkomsttid och minneshastighet … Detta är viktigt eftersom kompassen vid åtkomst till RAM, inte bara av processorn, utan av hela systemet, är en åtkomst som görs vid fel tidpunkt, vilket i slutändan leder till att minnesanslutningen skickas rätt. för vilket det är nyckeln.

Det finns fall som AMD Ryzen-processorer idag som får åtkomst till systemets RAM med en variabel klockfrekvens, så de behöver känna till RAM-specifikationerna de är anslutna till för att kunna fungera under förhållanden som inte orsakar problem under nämnda åtkomst. Och det här är vad du bör tänka på att det finns ett fönster för åtkomst till RAM, begränsat i tid.

Om informationen som skickas av CPU:n till RAM-minnet kommer utanför den exakta perioden, kan RAM-minnet returnera felaktiga data eller skriva en del som inte är adressen till RAM-minnet som vi ville komma åt för det.

Hur interagerar processorn med RAM SPD?

Pines Serial Presence Detect SPD

Uppenbarligen gör han detta genom ett gränssnitt som är placerat runt omkretsen av processorn och kopplat till systemets RAM.

Åtkomst till EEPROM på SSD sker dock inte via datastift och adressering med RAM. För att göra detta lägger de till fler kommunikationer tilldelade SMBus, som är en variant av I²C som bara använder fyra poler: en används som en klocka, den andra sänder data och den tredje och fjärde talar om vilken av de fyra modulerna det är . Slutligen delar SPD ett gemensamt jordstift med resten av DIMM-kortet, men använder sitt eget stift för ström.

Vilken information kan SPD innehålla?

SPD TsP-Z

Det raka och enkla svaret är ett som kräver att CPU:n fungerar, vi kan inte glömma att detta är en ROM av väldigt liten storlek och därför bör ha data i sig så kompakt som möjligt.

Det är därför som sådan information lagras i EEPROM SPD alltid är densamma, vilket hjälper till att spara utrymme och gör det lättare att kommunicera inte bara med CPU:n utan även med moderkortets chipset. Och vad är ordningen och vem dikterar den? Tja, det är vad JEDEC-kommittén gör, som sätter minnesstandarderna för både NAND-flash och RAM-minnet vi använder i våra datorenheter.

I varje JEDEC-standard varierar innehållet i SPD:n, men data den innehåller hänvisar inte bara till hastighet utan också till information som nu:

  • RAM-typ: DDR, LPDDR, etc.
  • Hur många marker finns det och kapaciteten för var och en av dem.
  • Serienummer och tillverkare.
  • DIMM-spänningar som stöds för överklockning.
  • Etc.

Vad händer när vi överklockar RAM?

Moduler RAM

Minnen som har möjlighet att ändra sin klockfrekvens använder en annan sekventiell närvarodetektering än standardmoduler. Lyckligtvis låter JEDEC dig lägga till tillägg i slutet av Serial Presence Detect.

Den mest kända av alla är IntelXMP, som först utvecklades för DDR3 och sedan portades till DDR4. Svaret var AMD AMP, som de använde i sin misslyckade linje av RAM-moduler, även om de med tiden antog en expansion av sin konkurrent som blev universell över de allra flesta DIMM:er och moderkort.

Så utan Serial Presence Detect fungerar överklockning inte ens. Anledningen till detta är att de är beroende av din information så att det inte finns några kommunikationsfel, såväl som i scenarier som det faktum att RAM-hastigheten (och följaktligen spänningen) ökar, vilket kan vara ödesdigert för hälsan hos minne. …

Relaterade artiklar

Back to top button