QNAP TAS-268 recension, NAS med Android

QNAP TAS-268 granskning

QNAP är ett ganska känt varumärke i världen av NAS, som har många olika förslag till sin kredit, och bland dessa fick vi möjlighet att prova en ganska märklig modell, eftersom den (också) kan skryta med närvaron av Android inuti den.

Förpackning

Ingen speciell överraskning i paketet, som inkluderar NAS (utan disk), en Ethernet-kabel, adapter och fjärrkontroll för att styra Android-delen. En HDMI-kabel skulle inte ha gjort ont, liksom en medföljande enhet.

Hårdvara

De processor körning av TAS-268 är en 1,1 GHz ARM v7 med dubbla kärnor, åtföljd av 2 GB RAM-minne Och 4 GB internminne (för Android-delen och operativsystemet). Vi då två fack för 3,5 “SATA HDD, en dörr gigabit Ethernet, 1 USB 3.0 på framsidan och 4 USB 2.0 på baksidan, och slutligen en HDMI-utgång.

De är specifikationer helt i linje med NAS i detta sortiment, eller inte särskilt spännande, särskilt jämfört med andra Android-lådor även till ett lägre pris. Jämförelsen skulle dock vara felaktig, eftersom QNAP-enheten först och främst är en NAS och för det andra en multimedialåda; men vi kommer att prata om detta senare. Bonus dock för närvaron av så många USB-ingångar och särskilt HDMI-utgången.

programvara

Webbgränssnittet NAS: s ledningssystem är väl utvecklat med en fönster omedelbart mycket intuitivt och med många tillgängliga applikationer, även genom företagsbutiken, från vilka de kan laddas ner gratis för att berika användarupplevelsen.

Att använda TAS-268 är därför mycket omedelbart, särskilt när det gäller lagring och delning av filer i det lokala nätverket. Säkerhetskopiera filer är därför väldigt enkelt, även för Apple-enheter via Tidsmaskin, och data lagrad på NAS är omedelbart tillgänglig via filhanterarna för de viktigaste skrivbordsoperativsystemen (men det finns också respektive Android-appar, tillgängliga gratis i Play Store).

Du kan också skapa dina egna anpassat molnutrymme, och tack vare företagets appar, tillgängliga för stationära och mobila enheter, kan du synkronisera dina filer när som helst, precis som med Dropbox och liknande, förutsatt naturligtvis att NAS har tillgång till internet och inte bara det lokala nätverket ) i det senare fallet kan du bara synkronisera lokalt).

Det finns också flera applikationer att skapa din personliga webbserver från Drupal till WordPressoch sedan passera genom ledningssystem som PHPMyAdmin och andra. Det finns inte heller brist på program för webbläsarhantering av videor och musik lagrad på NAS, som kan automatiskt katalogisera innehållet och en generator av fotoalbum, som du kan skapa ditt webbarkiv med foton för att dela med vem du vill .

Det finns uppenbarligen en filhanterare och också en app för att ladda ner filer torrent, inom vilken du kan söka efter innehåll tack vare en metasökmotor som hittar dem på olika källor. Men om du någonsin har haft att göra med en NAS även från tävlingen, Synologi i synnerhet kommer du omedelbart att vara hemma, så mycket att även namnen på huvudapplikationerna är nästan identiska.

Den enda felet: vi stötte på sällsynt störning, med webbadministrationsgränssnittet som inte var tillgängligt eller först blev tillgängligt efter en tid. Mycket sällsynt, och förmodligen lösbar med en enkel uppdatering.

Programvara: Android

Men om du ansluter NAS-utgången till NAS till en bildskärm / TV ser du Android visas. Det här är versionen 4.4.4 KitKat, så absolut inte av det senaste gråten, men gränssnittet har anpassats till ett minimum för att ge utrymme för foton, musik och videor med respektive förinstallerade QNAP-appar, som du enkelt kan hantera via den medföljande fjärrkontrollen (samma appar kan installeras på valfri Android-enhet, till och med smartphone eller surfplatta).

Syftet med Android på denna NAS är helt klart: att ge ett “fönster” för att snabbt få tillgång till multimediainnehållet som är lagrat i den, eliminera eventuella flaskhalsar med Wi-Fi, och ansluta NAS direkt till TV: n och därmed helt avlasta nätverket, som därmed kommer att förbli fria. Videouppspelning når upp till 4K i H.265, och inbyggt stöd för olika codecs är ganska bra, även om vi har sett $ 26 Android-lådor gör det ännu bättre i detta avseende.

Detta för att upprepa att om du letar efter en multimedialåda måste du leta någon annanstans, eller så riskerar du att investera dina pengar dåligt, speciellt eftersom Android-delens allmänna prestanda avgör 15 000 AnTuTu-poäng, vilket räcker för videouppspelning, men absolut inte för att förvandla NAS till en Android-konsol, om det var vad du tänkte.

Detta betyder dock inte att att ha Android representerar en extra pil i TAS-268-bågen som många av dess direkta konkurrenter inte kan skryta med, och som därför ger den en fördel när det gäller flexibilitet, funktioner och omedelbarhet.

Pris

TAS-268 är ungefär € 200, utan hårddisk, och trots allt är det ett bra pris för en NAS på denna nivå, ännu mer så med tanke på närvaron av Android, vilket ger en extra multimediauppgång jämfört med tävlingen. Men misstag det inte för en “avancerad” Android-låda, för det här är först och främst en NAS.

Foto

Relaterade artiklar

Back to top button