ProtonVPN-utvecklare hävdar att Apple blockerar appuppdateringar mitt i oroligheterna i Myanmar –

ProtonVPN säger att Apple blockerar uppdateringar av sin iOS-app på grund av dess App Store-beskrivning, bara några dagar efter att FN sa att människor i Myanmar borde använda Proton-appar under en militärkupp.

Den virtuella privata nätverksleverantören sa i ett blogginlägg på tisdagen att Apple tog sig an en fras i sin iOS-appbeskrivning mitt i uppmaningar från FN till människor i Myanmar att använda protonbaserade appar under en militärkupp och internetavstängning.

Specifikt säger Apple att följande appbeskrivningsutdrag bryter mot dess riktlinjer för App Store: “Oavsett om det är att utmana regeringar, utbilda allmänheten eller utbilda journalister, har vi en lång historia av att hjälpa fler människor runt om i världen att få frihet online.”

I ett e-postmeddelande till ProtonVPN säger Apple att utdraget bryter mot riktlinje 5.4 och utvecklaren måste lösa problemet genom att se till att “appen inte presenteras på ett sådant sätt att den uppmuntrar användare att kringgå geografiska begränsningar eller innehållsbegränsningar.”

Riktlinje 5.4 i Apples utvecklarregler anger regler för VPN-appar. Det förbjuder appar som “bryter mot lokala lagar.”

Tidigare i mars rådde FN människor i Myanmar att använda säkra meddelandeappar som ProtonMail och Signal för att dokumentera och dela information om “brott mot mänskligheten” i landet. Proton säger att, förutom ProtonMail, använder folket i Myanmar också ProtonVPN för att kringgå internettillslag.

“Befolkningen i Myanmar har också vänt sig till ProtonVPN för att komma runt dessa internetblock, söka korrekta nyheter för att vara säkra och rapportera om morden”, skrev ProtonVPN. “Under dagarna omedelbart efter kuppen ökade registreringarna för ProtonVPN i Myanmar till 250 gånger den tidigare genomsnittliga dagspriset.”

Det är inte klart när Proton lade till referensen till “utmanande regeringar”, men appen har varit tillgänglig och regelbundet uppdaterad på App Store under en tid innan klagomålet om överträdelse av riktlinjerna.

Det är inte första gången som Apple slår ner på VPN-appar. Under 2017 drog företaget bort VPN-appar från den kinesiska App Store under påtryckningar från regeringen. Även om det steget visade sig vara kontroversiellt sa Apples chefer att företaget agerade i enlighet med lokala lagar.

ProtonMail, som tillverkar ProtonVPN-apparna, har tidigare varit en kritiker av Apples App Store-policyer. Appskaparna är också en del av Coalition for App Fairness, som samlar utvecklare mot vissa App Store-policyer.

Relaterade artiklar

Back to top button