President Biden nominerar Lina Khan till FTC-kommissionär –

Columbia Law School-professorn Lina Khan är känd för att leda anklagelsen mot konkurrensbegränsande beteenden inom Big Tech, vilket signalerar att administrationen kan förbereda sig för att vända sig mot teknikjättar som Google, Amazon, Facebook och Apple.

På måndagen tillkännagav Vita huset presidentens avsikt att nominera Lina Khan till kommissionär för Federal Trade Commission i ett pressmeddelande. Strax efter hade Khan tweetat att hon skulle acceptera erbjudandet om hon skulle bli bekräftad.

Khan är professor i Columbia Law School vars forskning har fokuserat på teknologimarknader. Hon har tjänstgjort som medhjälpare till FTC-kommissionär Rohit Chopra och arbetat som juridisk chef för New America Foundation och Open Markets Institute.

Hon har också tjänstgjort som rådgivare åt US House Judiciarys antitrust-underkommitté, som genomförde en 16 månader lång utredning om teknikföretag och deras marknadsdominans. Underkommittén förbereder för närvarande att införa ny lagstiftning för att omforma antitrustbestämmelserna.

Om senaten bekräftar henne kommer Khan att ansluta sig till FTC med fem medlemmar, mitt i ökande granskning av stora tekniska företag som Amazon, Google, Facebook och Apple. Hon skulle vara en av tre demokratiska kommissionärer vid byrån.

Teknikjättar har känt det juridiska trycket från byråer när regeringar över hela världen fortsätter att anlägga antitrustärenden mot företag som Google, Facebook, Amazon och Apple.

I januari anklagade FTC Apple och Google för att skapa en fientlig miljö för dem i spelindustrin och kallade företagen “portvakter” för mobilspel.

Relaterade artiklar

Back to top button