OxygenOS samlar in olika data från sina användare: så här undviker du det (delvis) och varför (kanske) inte oroa dig

Note: We hope you enjoy reading this article: OxygenOS samlar in olika data från sina användare: så här undviker du det (delvis) och varför (kanske) inte oroa dig

En artikel som publicerades i går på en säkerhets- och teknikblogg (för att vara exakt är det uppdateringen av en tidigare artikel som redan hade pekat finger) uppmärksammade vad som är en funktion som redan har dykt upp i det förflutna OxygenOSeller att den fasta programvaran finns i alla OnePlus-smarttelefoner samla in mycket data för analytiska ändamål. Kanske för många: det är meningen.

Låt oss också prata om IMEIMAC-adress, information om mobila nätverk som smarttelefonen är ansluten till (inklusive telefonnummer) och även antalet gånger varje app startades.

Inför sådana nyheter finns det i princip två sätt att reagera: att skrika åt skandalen, som till exempel gjorts av Android Police som definierar OnePlus “den sämsta producenten på planeten“, eller predika lugn, som gjort av Android Central; och mellan de två positionerna, för tillfället, gifter vi oss med den andra. Låt oss se vad som var repliken av OnePlus:

Vi överför säkert analyser i två olika strömmar över HTTPS till en Amazon-server. Den första strömmen är användningsanalys, som vi samlar in för att vi mer exakt ska kunna finjustera vår programvara efter användarbeteende. Denna överföring av användningsaktivitet kan stängas av genom att navigera till ‘Inställningar’ -> ‘Avancerat’ -> ‘Gå med i användarupplevelseprogrammet’. Den andra strömmen är enhetsinformation, som vi samlar in för att ge bättre support efter försäljningen.

Vi överför säkert, via HTTPS till en Amazon-server, två olika strömmar av analytisk data. Den första är användningsstatistik, som vi samlar in för att förfina vår programvara baserat på användarbeteende. Denna överföring av användaraktivitet kan stängas av i Inställningar -> Avancerat -> Registrera dig för User Experience Program. Det andra informationsflödet handlar om själva enheten, som vi samlar in för att ge bättre support efter försäljningen.

OnePlus kunde ha varit det mer transparent om det du kallar “användarupplevelseprogrammet”? Säkert, också för att du, genom att aktivera eller avaktivera den, inte får någon förklaring om vad den gör.

Nu när du dock vet hur du gör det, om du är orolig för att OnePlus vet hur många gånger du har startat Angry Birds, kan du förhindra det.

När det gäller data på själva enheten, som vi antar inkluderar IMEI, MAC och seriell, kan man verkligen hoppas att deras delning också är valfritt, men hur mycket av denna data är egentligen anledning till oro? Om din smartphonetillverkare känner till ditt IMEI, hur kan detta skada dig? Och är det inte så att den kanske genom att göra det också lyckas erbjuda dig en bättre service, enligt OnePlus?

Kort sagt, det största felet hos OnePlus verkar för oss, som ofta händer, det faktum att vi vill ha sig själv byt ut användaren att veta vad som är bäst för honom. Mer tydlighet och möjligheten att gå med eller inte skulle vara tillräckligt för att göra detta problem till ett icke-problem.

Sedan finns det en sista observation att göra: OnePlus sållas ofta igenom och varje misstag markeras snabbt och med rätta, men vi är verkligen säkra på att är de andra producenterna oskyldiga? Att definiera någon”det värsta i världen“de växeloch vet exakt vad Samsung, LG, Sony, HTC etc.

etc. faktiskt registrera sina användare. När pusslet är klart kommer vi mer än gärna peka finger.

Relaterade artiklar

Back to top button