Onboard NIC vs PCI-E vs USB jag borde använda –

Nu ska vi prata om vad ett nätverkskort är och hur de utvecklats i den nuvarande situationen.

Vad är Ethernet-nätverkskort

Vi vi kan säga att Ethernet nätverkskort är en hårdvarukomponent som ansluter en dator till ett datornätverk och låter oss dela resurser. På vårt lokala nätverk eller LAN kan vi alltså utbyta filer, hårddiskar, skrivare och även ha tillgång till Internet. Andra namn den får är nätverkskort, nätverksadapter, nätverksadapter och till och med fysiskt nätverksgränssnitt.

Det bör noteras att varje nätverkskort har ett unikt identifikationsnummer som tilldelats av utrustningstillverkarna, vilket kallas MAC-adress, som också kallas fysisk adress. MAC används för att identifiera en specifik enhet i ett nätverk och kan användas för att automatisera processen för att kontrollera en nätverksanslutning. I den meningen kanske du någonsin har använt din routers MAC-adressfiltrering, genom att infoga den adressen tillåter dessa datorer att ansluta till nätverket eller inte. Den vita listan kommer att inkludera de som kan ansluta till nätverket och Internet, och den svarta listan kommer att omfatta de som inte kan.

Sedan å andra sidan tilldelas nätverkskorten en IP-adress, vilket är ett nummer som logiskt och hierarkiskt identifierar dem för den enheten på nätverket, och även använder TCP/IP-protokollet.

Utveckling av Ethernet NIC

Kartor har förändrats över tiden. De första var i ISA-format, mycket större än det nuvarande och var anslutna till kortplatsen med samma namn på moderkortet. Sedan kom PCIe-kort, som krympte i storlek och som även sattes in i moderkortet. Sedan 2000 har tillverkare börjat bädda in nätverkskort i PC-moderkort och interna kort av denna typ har successivt fasats ut.

Om vi ​​skulle definiera typer av nätverkskort som vi för närvarande kan hitta för att ansluta med en Ethernet-nätverkskabel, kan vi säga att de finns i tre typer:

  1. Dessa integrerade i moderkort till PC, bärbara datorer eller annan utrustning som Smart TV, Android TV, etc.
  2. Internt för PC : här pratar vi uteslutande om de som är anslutna till kontakten på moderkortet. Som vi nämnde tidigare, först var det ISA, sedan kom PCI, och numera använder vi PCI Express, vars initialer är PCI-E.
  3. Det kommer vi också att ha USB som är ansluten till en port av denna typ gör att vi kan ansluta till exempel till en router med en nätverkskabel.

Var och en av dem har en funktion, och beroende på vad vi ska använda dem till kommer det att vara bekvämt för oss att använda det ena eller det andra. För närvarande är det vanligaste nätverkskortet inbyggt, även om det kan finnas situationer, som vi kommer att se senare, när det skulle vara bekvämt för oss att använda en av de andra två. När det kommer till hastighet hemma så gick vi från 10/100 Mbps-korten vi använde med ADSL-anslutningar till Gigabit Ethernet som vi använder för fiberanslutningar upp till 1 Gbps. Det bör dock noteras att vi har dessa i högre hastigheter, som vi kommer att se senare, och dessa är 2.5G Multigigabit Ethernet NIC, 5G-kort och till och med 10G-kort kommer inte någonstans.

Nätverkskabel för att få ut det mesta av vårt nätverkskort

Ethernet-nätverkskabelkategorin och längden avgör den maximala hastigheten som kabeln kan nå. Här är en tabell med de kategorier som används för närvarande:

Tabell röd Ethernet-kabelkategori

Det rekommenderas för närvarande att använda Kategori 5e-kabel som ett minimum. På grund av den lilla prisskillnaden är det dock bäst att börja med Cat 6. Med de två har vi tillräckligt för fiberanslutningar upp till 1 Gbps. Å andra sidan, när vi överskrider den här hastigheten och vi har en 2,5, 5 eller 10 Gbps multi-gigabit router, är en kabel i kategori 6A eller 7 det bästa valet. Detta är ett exempel på en CAT 5E-kabel. kabel screentryck:

Röd Cat5e-kabel för D-Link DIR-842-router läs mer

Vilken typ av Ethernet-nätverkskort ska jag välja?

Beroende på dina behov måste du välja en eller annan typ av Ethernet-nätverkskort. Inbyggda Ethernet-kort finns alltid i stationära datorer och ibland i bärbara datorer, men inte alltid. På senare tid har bärbara datorer minskat sin tjocklek, och på grund av detta kan ett Ethernet NIC inte längre bäddas in eftersom RJ-45-kontakten inte fysiskt passar in i höljet.

Om du har en stationär dator och moderkortet har en Gigabit Ethernet-port rekommenderar vi att du köper ett PCIe Multigigabit-kort för snabbast möjliga hastighet om Ethernet-nätverkskortet på moderkortet bara gick sönder för att det inte fungerar och du behöver ett av samma Du kan också köpa ett PCIe-kort, som är Gigabit Ethernet. I det här fallet har datorer också USB 3.0-portar, så vi kan installera ett NIC med en USB-adapter, men med det faktum att vi har en PCIe-port på vår PC är det bäst att köpa ett PCIe Ethernet NIC.

Om du har en bärbar dator är det enda sättet att ansluta ytterligare ett Ethernet NIC eller ett enstaka kort via USB 3.0-portar, antingen Typ A eller Type C, eftersom det idag finns Ethernet NIC med båda kontakterna perfekta för anpassning till dem. användarnas olika behov. Alla äldre bärbara datorer har ett Ethernet NIC, men nyligen har bärbara datorer blivit tunnare och detta är inte möjligt, så att använda ett av dessa kort med en USB Typ A- eller Type C-kontakt är det enda vi kan göra.

Ethernet-nätverkskort inbyggt i moderkortet på vår PC

nätverkskortet är inbyggt i kortet Det speciella med våra stationära datorer är att det tar mindre utrymme än det interna och inte kräver installation, eftersom det redan är inbyggt i själva moderkortet.

För närvarande är Ethernet NIC av denna typ Gigabit Ethernet, så om det är en modern PC kan den dra fördel av en Internetanslutning på upp till 1 Gigabit. Så i de flesta fall, med den här typen av kort, skulle vi i de flesta fall kunna arbeta med den maximala effekten av vår router. Det här är nätverkskortet som är inbyggt i skrivbordskortet:

Å andra sidan har bärbara datorer ett inbyggt nätverkskort. Men i det här fallet kan det finnas ganska många bärbara datorer med 100BASE-TX-kort, det vill säga upp till 100 Mbps. Anledningen är att tillverkare har lagt större vikt vid Wi-Fi-delen. I den meningen skulle det vara viktigt att leta i Windows Enhetshanteraren efter hastigheten som stöds av ditt nätverkskort. Du kan titta på Windows 10 i Start , Kontrollpanel , System och säkerhet , Systemet och Enhetshanteraren:

I det här fallet hittar vi NIC:et inbäddat i Gigabit Ethernet-kortet, som har en hastighetsgräns på 1 Gigabit. På senare år har avancerade moderkort redan stöd för multi-gigabit-anslutning, så vi kan uppnå hastigheter på 2,5 Gbps, 5 Gbps och till och med 10 Gbps, beroende på modell.

Internt Ethernet över PCIe NIC för PC

En av sakerna man ska ha när man köper internt nätverkskort PC genom att den kräver installation. Det är lätt att göra, men du måste öppna datorn, sätta in den i lämplig kortplats och skruva fast den på höljet. I det här fallet används för närvarande PCI Express-kortplatsen. Angående anledningarna till varför du vill installera det:

  • Nätverkskortet på moderkortet är trasigt.
  • Vi har en router med snabbare Ethernet-portar än moderkortet och vill dra nytta av multi-gigabit eller 10-gigabit nätverkshastigheter.

Dessa typer av kort är vanligtvis mycket intressanta under övergångstider. Vi är i den här situationen just nu på grund av tillkomsten av 2,5, 5 eller 10 Gigabit multi-gigabit routrar och switchar. Eftersom de flesta av våra moderkort numera har Gigabit Ethernet är det nödvändigt att lägga till denna typ av expansionskort. Med tillkomsten av internetanslutningar över 1 Gbps kommer vi att se mer efterfrågan på dessa kort så att de kan använda all bandbredd. Ett exempel på denna typ av 10GBASE-T Multigigabit skulle vara ASUS XG-C100C:

Om vi ​​vill ha något lite mer professionellt kan vi alltid köpa D-Link DXE-820T-kortet med två 10G nätverksportar (det stöder inte Multigigabit), denna modell är idealisk för servrar och högpresterande datorer då vi kommer att ha 20Gbps Med. Full duplex.

Som du har sett kommer dessa kort att tillåta oss att köra upp till 10 gånger snabbare än konventionella inbyggda nätverkskort.

USB Ethernet-nätverkskort

Denna typ är också känd som USB Ethernet-nätverksadaptrar … I vissa situationer kan de vara mer bekväma att använda. En av dem är när vi inte vill installera och öppna PC-fodralet, som i föregående fall. En annan, eftersom vår bärbara dator har ett 10/100 Mbps nätverkskort och vi vill ansluta med högre hastighet. Vi måste dock överväga USB-standarden för vårt moderkort för vår PC eller bärbara dator. Om din PC eller bärbara dator har versioner före 3.0, kan bandbredden äventyras. Dessutom måste vi se till att nätverksadaptern också använder USB 3.0-standarden.

Om du är intresserad av att köpa den här typen av billiga Ethernet till USB-nätverksadaptrar med Gigabit Ethernet-port rekommenderar vi dessa två modeller:

Du kan också köpa en 8-i-1-hubb med en Gigabit Ethernet-port, perfekt för att dra ut fler portar av olika typer:

Om du vill ha högre hastighet måste du använda multi-gigabit nätverksadaptrar, denna D-Link DUB-E250 är en av de bästa valuta för pengarna som finns för närvarande:

Och om du vill ha något bättre är QNAP QNA-UC5G1T ett mycket bra alternativ, det negativa med den här enheten är att den blir väldigt varm och vi kommer inte få mer än den faktiska 3Gbps-hastigheten.

Som ni har sett har vi olika Ethernet-nätverkskort, beroende på våra behov kan vi välja ett eller annat kort.

Relaterade artiklar

Back to top button