ny Linux-distribution, alternativ till Windows 10 –

Netrunner är en Debian-baserad Linux-distribution som vill vara destinationen för alla de användare som, trötta på Windows 10-problem, vill börja ta sina första steg i detta andra operativsystem. Denna distro har funnits i över 10 år och är tillgänglig för både stationära och bärbara datorer och ARM-baserade datorer. Det har KDE Plasma Desktop och ett stort antal program installerade som standard, så övergången och användarupplevelsen av detta nya operativsystem kommer att vara så smidig som möjligt.

Som alla andra Linux-distributioner, Netrunner får nya versioner distributionskit så att operativsystemet alltid är uppdaterat. I detta speciella fall uppdateras denna fördelning årligen. Och efter denna utvecklingsmodell är det nu turen till Netrunner 21.01, även känd som “XOXO”.

Vad är nytt i Netrunner 21.01 “XOXO”

Den här nya versionen av Netrunner ger inga goda nyheter, men det är en teknisk uppdatering. De första ändringarna vi hittar är relaterade till den grafiska miljön eller distributionens skrivbord. Den nya versionen 21.01 för med sig KDE Plasma Desktop 5.14.5 tillsammans med 18.08-versionen av KDE-program. Andra komponenter i denna distribution har uppdaterats, såsom KDE Frameworks 5.54 och Qt 5.11.3. Och naturligtvis inkluderar den Mesa 18.3.6 och X.Org Server 1.20.4.

Denna distribution använder nu Debian 10.7 Buster som grund och uppsättningar Linux-kärna 5.9.15, som importerades direkt från de inbyggda Debianförråden. Den här nya kärnan har förbättrat den övergripande prestandan för toppmodern hårdvara, samt löst problem med skrivare, Wi-Fi och Ethernet-anslutningar.

Resten av programmen i denna distribution är också uppdaterade till de senaste versionerna. Bland dem finns LibreOffice, Firefox ESR, GIMP, Crete, Inkscape, Kdenlive, Steam, Skype och Pidgin, bland andra.

Ladda ner och uppdatera

Denna meditation ny version av Netrunner är nu tillgänglig för alla användare som vill ladda ner den. Självklart är det helt gratis. Vi kan hitta ISO-bilden för denna version på följande länk. Den fullständiga versionen av XOXO är 2,6 GB och de kommer med alla program vi nämnde så att du kan börja använda den från första stund. Vi kan också hitta en mindre version av Core för dem som vill göra en minimal installation. Men den har inte uppdaterats än förrän 21.01.

Om datorn redan har 2020-versionen installerad kan vi uppgradera till Netrunner. puss och kram precis som vi kan uppdatera vilken Linux som helst. Kör bara följande kommando:

sudo apt uppgradering && sudo apt full uppgradering

Och när vi är klara måste vi använda Synaptic för att installera följande två paket:

  • Linux-image-amd64
  • firmware-linux

Vi kan nu njuta av den nya Netrunner 21.01 “XOXO”.

Relaterade artiklar

Back to top button