Ny blå skärm i Windows 10 endast för ruttöppning –

Det verkar som att 2021 kommer att bli året med konstiga buggar i Windows 10. Förra veckan pratade vi om ett NTFS-filsystemfel som fick Windows att korrumpera hårddiskar och förlora data på hårddiskar bara genom att se ikonen. … Vissa användare noterade att chkdsk-kommandot återställde data, men andra hävdade att så inte var fallet, att disken var helt skadad.

Nu, ett nytt oförklarat fel visas Windows 10 OS.

Öppna katalog = blå skärm

I oktober förra året upptäckte en säkerhetsforskare denna bugg och delade den med Microsoft och användare via sociala medier. Och föga överraskande har detta helt ignorerats, åtminstone för Microsoft.

Felet är vad han gör när han försöker komma åt katalogen via url från ett annat program som Google Chrome kraschar operativsystemet och visar en blå skärm. Detta är inget som användare kommer att göra dagligen, men det är vanligt bland utvecklare. Och naturligtvis kan hackare dra nytta av detta.

Om vi ​​skriver kommandot som du ser i föregående bild i Chromes adressfält och trycker på Enter kommer operativsystemet att låsas i några sekunder och direkt efter det kommer en blå skärm upp. Systemet kommer dumpa RAM-minne för senare analys och kommer att starta om omedelbart efter slutförandet.

Denna blå skärm kan skapas av alla användare på systemet, även med låga privilegier. Således kan alla som har tillgång till PC:n enkelt låsa PC:n.

Det ser ut som att buggen finns i alla versioner av Windows 10, från 1709 till den senaste Insider-versionen 21H2. Vi kunde verifiera det efter en systemåterställning från en blå skärm Chrome har inaktiverats och måste installeras från början igen.

Microsoft är medveten om buggen, men det är inte känt om det kommer att fixa det.

För tillfället vet vi bara att Microsoft redan känner till den här buggen (även om den borde ha vetat om den inom tre månader när den började spridas på webben), men vi vet inte hur den kommer att agera i det här fallet. Samtidigt kan hackare dra fördel av denna brist på en mängd olika sätt.

Till exempel kan du låsa operativsystemet med enkel url-fil pekar på en specifik katalog och till och med pekar på en specifik katalog på sociala medier eller skadliga webbsidor. Användardata är säker, men DoS kan skada din PC och säkerhet, samt irritera.

Relaterade artiklar

Back to top button