Netflix 8K innehållsmedveten kodning? Effektivare streaming –

För närvarande är bithastigheten för plattformar som t.ex Netflix i 4K begränsat i antal upp till 20 Mbps, varav de flesta är mellan 13 och 20 Mbps, vilket är långt ifrån de 50 eller 60 Mbps som Blu-ray-skivor vanligtvis har i samma upplösning. … Det är ingen slump att detta innehåll har tre gånger så hög bithastighet vid streaming, eftersom plattformar strävar efter att hålla så mycket bandbredd som möjligt för att hålla nere kostnaderna, varför de sänkte bithastigheten efter den topp i efterfrågan som inträffade under pandemin.

8 K som erbjuder 4x 4K-upplösning och 16 gånger mer än Full HD, det saknade också tekniken som skulle göra det lättare att överföra, eftersom HEVC-codec är mycket ineffektivt för 8K, liksom H.264 för 4K. Nu har 8K Association meddelat att Netflixs krypteringsstrategi kan vara mycket fördelaktig för 8K.

Innehållsmedveten kodning: Upp till 40 % effektivitet

I synnerhet relaterar de till kodad med namn , eller även kallad ” innehållsmedveten kodning “. Detta system använder scen-för-scen-kodning och skickar innehåll för scen snarare än fullständigt innehåll. Det är mer som att köpa en produkt demonterad än att köpa en monterad produkt som en cykel.

Denna metod, som användes efter pandemin, sparar 25 till 40 % av bandbredden för samma kvalitet. Väljer du något som komprimerar bilden bildruta för bildruta är besparingen mycket större. Baserat på 8K Association-testning kunde de visa 8K-innehåll vid 25 fps @ 2,46 Mbps , med ett SSIM-index på 0,993. Om detta nummer är 1 betyder det att innehållet är identiskt med originalet, så kvalitetsförlusten är försumbar. Om rörelseoskärpa används, närmar sig figuren 7,8 Mbps med SSIM 0,996. V 8K @ 60fps och HDR , figuren närmar sig 43,4 Mbps vilket är mer än dubbelt så mycket som nuvarande 4K, med ett SSIM på 0,998.

blu-ray 8k

8K-streaming är genomförbart

Följaktligen kan 8K-filmer erbjudas med samma kvalitet, så det kommer inte att vara ovanligt att streamingplattformar implementerar det i framtiden, eftersom 8K Association också uppgav att man inte anser det möjligt att uppnå en så låg bithastighet med liten förlust . … kvalitet. Förutom streaming är Blu-ray ett annat nyckelformat för att öka 8K-närvaron. På teknisk nivå kan vi erbjuda 8K-filmer på 100 GB Blu-ray, men branschen har beslutat att det inte är värt att investera i att bemästra detta innehåll, skapa nya kompatibla spelare och, förutom att sälja dyrare filmer, för tillfället för att kompensera för kostnaden. Pris.

Det säljs knappt några 4K Blu-ray-filmer där de flesta fortfarande köper DVD-skivor till ett lågt pris, så branschen är inte ute efter att släppa 8K när som helst snart. Dessutom har 8K Smart TV utmärkt uppskalning tekniker för 4K-innehåll.

Relaterade artiklar

Back to top button