NASA rapporterar hur dess nästa rymdfarkost kommer att landa på Mars –

Till en början har planet en utomjordisk struktur. Den består av ett avsmalnande bakskal och en skivformad värmesköld. Båda delarna, tillsammans, klarar uppgiften rymdskeppsskydd från extrema temperaturer i yttre rymden, och även för att balansera värmen som rymdfarkosten utsätts för under start och landning av rymdfarkosten.

Utomjordisk design

Värmeskölden är den del som är mest utsatt för extrema temperaturer, som namnet antyder. För att stå emot värmen är skölden gjord av ett värmeskyddande material som utvecklats vid NASAs Ames Research Center. Detta material kan motstå temperaturer upp till upp till 2760 grader, undvikande av eventuell skada på flygplanet. Värmeskölden är också aerodynamiskt formad, som fungerar som en broms och bromsar upp rymdfarkosten när den kraschar.

Bakstycket Tillverkad av aluminium med grafitskivor och handpackad med speciellt SLA-561V-material. Detta material, uppfunnit av Martin själv, är tillverkat av silikon och kork och minimerar flygplanets vikt. Den har även fallskärmar och små propeller som justerar rymdfarkostens riktning så att den inte avviker från sin bana. Dessutom innehåller den batterier och andra elektroniska enheter som krävs för att säkerställa en säker landning.

Aeroshell kommer att hjälpa till i andra uppdrag

Tillsammans med Aeroshell-uppdraget kommer NASA:s nästa uppdrag att bestå av retur av prover levereras till den röda planeten av Perseverance-fordonet för att återföras till jorden. Detta uppdrag är planerat att uppfyllas under det kommande decenniet. För att göra detta kommer landaren att anlända till Mars och träffa Perseverance för att få ett prov. Prover kommer sedan att samlas in av European Space Agencys orbiter, som sedan kommer tillbaka till jorden för att lämna tillbaka proverna och analysera dem.

Lockheed Martins Aeroshell-programchef David Bucher sa att samtidigt som de skyddar Aeroshell när det gick ner till Mars, skulle de gärna hjälpa till att leverera prover från Mars Sample Return Program. Detta program består av insamling sten och damm prover från den röda planeten och deras återkomst till vår planet.

Relaterade artiklar

Back to top button