Nano IPS, en teknik som förbättrar färgen på bildskärmar och TV-apparater –

Som du kan förvänta dig är Nano IPS en teknik baserad på LG:s egenutvecklade IPS-standard och representerar som sådan en serie förbättringar av den för att konkurrera med tekniker som andra tillverkare säljer. Men för att förstå var kampen om professionella monitorer, spel och TV-apparater nu pågår är det nödvändigt att förklara i detalj vad Nano IPS är.

Nano IPS, Revolution eller Evolution?

Som väntat är Nano IPS också LG:s egenutvecklade teknologi för paneler, oavsett om det är skärmar, TV-apparater eller någon typ av enhet på marknaden. Därför är detta deras svar på Samsung Quantum Dot teknik och givetvis mot OLED, även om det senare inte är proprietärt och varje tillverkare fungerar olika så är LG också ledande på OLED-marknaden. …

Men logiskt sett räcker inte detta om du redan har tillräckligt många konkurrenter inom det sortiment där du tävlar och marknaden är mättad. Man behöver tävla i nischer där det också är mindre konkurrens från paneler och teknik. Här går vi in ​​på KP:s territorium, där TN, VA och IPS har regerat i decennier, ibland ensamma, ibland andra, men de har alltid stannat tillfälligt.

Medan alla vill gå i krig med spelcentrerade OLED:er, har ännu en enklare, mer användbar och billigare teknik skapats för att ta steget i kvalitet över AHVA från AU Optronics, som dominerar spelmonitorer för sin kontrast, HDR och höga bildhastigheter.

Och återigen LG med Nano IPS, vilket är den naturliga utvecklingen av de nuvarande IPS-panelerna i riktning mot att förändra och definiera en överlägsen bild, men framför allt förmågan att återge en bredare och framför allt mer tillförlitlig färgrymd.

För att förstå fördelarna med denna nya teknik måste du först förstå hur en vanlig IPS-panel fungerar. LED-matrisen i dessa paneler kombineras med ett block som överför färger genom den sk Bakgrundsbelysning W-LED eller White-LED … Det är detta som gör att färger ser bättre eller sämre ut när det gäller noggrannhet med färgrymder fördefinierade av industrin, och därför används dessa paneler ofta för professionella miljöer som video- och bildredigering tillsammans med 10-bitars paneler och 60Hz eller lägre.

Mindre absorberad partikelstorlek ger LG en fördel

Nano-IPS-nano-färg

Den perfekta skärmen finns inte, eller snarare, den perfekta panelen finns inte. Som vi vet, om du inte misslyckas i en funktion, misslyckas du med en annan, och det som ligger närmast perfektion, som OLED, kommer att visa sig vara riktigt dyrt.

IPS var ursprungligen standarden för proffs som panel, men med åren hittar vi paneler med denna teknik och större dimensioner, utan problem med frekvenser över 100 Hz och speciellt med ökande kontrast. Med att komma HDR IPS är var tvungen att utvecklas eftersom den fördefinierade färgrymden är DCI-P3, så för att få denna certifiering måste vi ha en panel som visar 90 % av specifikationen.

Men det är knepigt för en vanlig IPS-panel, så LG har jobbat på en förbättrad version – Nano IPS. Vad uppnår denna teknik? Jo, med nanopartikellagret är det möjligt att W-LED-lagret absorberar vissa våglängder som inte behövs, såsom gula och orangea, eller ett brett spektrum av röda, så att detta möjliggör mer exakta toner från pantonen.

Enligt LG innehåller detta lager av nanopartiklar ett litet lager av KSF-fosfor med material som Mn4, vilket är anledningen till att varumärket kallar det KSF LED … Genom att absorbera dessa våglängder uppnår Nano IPS en färgrymd som kan visas 98 % DCI-P3 , uppnå ljusare färger och samtidigt levande och mättad, vilket gör HDR-bedömning enklare. när panelen ska testas.

Detta KSF LED-skikt kan absorbera ljuspartiklar med en tjocklek på endast 2 nm, vilket är långt före konkurrenterna bland traditionella paneler, inklusive AHVA eller Quantum DOT, eftersom de två sistnämnda knappast kan “fånga” partiklar på 3 nm, i genomsnitt mellan 4 nm och 7 nm.

Uppenbarligen kommer färgnoggrannheten att vara lägre, men detta kanske inte påverkar det mänskliga ögat om det inte är tränat och du har två paneler på plats samtidigt för jämförelse.

Nano IPS vs Nano Cell, varför är det så mycket förvirring?

Nano-IPS vs konventionellt

LG har registrerat en annan teknik som heter Nano Cell, och många undrar varför den inte når PC-skärmar när den redan finns på TV och ger fantastiska resultat till ett konkurrenskraftigt pris. Det är faktiskt enklare än det låter, och medan många inte är medvetna om det, är Nano Cell faktiskt Nano IPS-teknik, men överförs till TV-paneler på grund av dess större storlek.

Det finns inga tekniska skillnader i detta avseende, det är bara det att LG bestämde sig för att namnge båda teknologierna på olika sätt för att förbättra marknadsföringen och konkurrera med Samsung och Quantum DOT, och därmed tillgodose olika marknader med olika behov.

Slutligen är Logically Nano IPS helt kompatibel med alla variabla eller adaptiva synkteknologier på marknaden, inklusive FreeSync eller G-SYNC , i något av deras lägen för båda (och det finns många). Detta påverkar inte panelen, Nano IPS-teknik kommer att ha begränsningar som IPS, TN eller VA för Hz, kontrast, ljusstyrka eller betraktningsvinklar, men detta är medfödd för var och en av dem, så aggregat som t.ex. ULMB och liknande med VRR de påverkar inte själva panelens teknik.

Relaterade artiklar

Back to top button