möjliga orsaker och lösningar –

Beror på typ av enhet.

Den fysiska enheten som lagrar all Macs information kan vara en hårddisk, SSD eller Fusion Drive, som i slutändan är en blandning av båda, även om trenden är att de flesta av dem redan innehåller SSD. Du kan se typen av enhet i Mac:s datablad eller under Om den här Macen> Lagring. Beroende på vilken typ av lagringssystem du har kan din dator starta upp långsammare.

Vad är HDD?

Hårddisk är en förkortning för denna akronym, som betyder “hårddisk” eller “hårddisk” på spanska. Vi brukar tro att de alla är hårddiskar, men det är de inte. Det största problemet med dessa typer av enheter är deras läs- och skrivhastighet, vilket påverkar exakt dagliga aktiviteter som att slå på Mac. Om din dator monterar en av dessa enheter är det troligt att den i de flesta fall startar långsammare än om jag hade en SSD.

Vad gör en SSD annorlunda?

Dessa akronymer står för Solid State Drive, vilket betyder att det är en hårddisk. Dessa enheter använder vanligtvis flashminne för att lagra data och ger i slutändan mer tillförlitlighet än andra och snabbare nedladdningshastigheter. Är det möjligt att en Mac startar långsammare med en SSD än med en hårddisk? Helst kommer vi att kommentera orsakerna i följande avsnitt, men som regel är dessa enheter som påskyndar uppgiften att starta macOS.

Hur Fusion Drive fungerar

Det tredje argumentet är Fusion Drive, ett blandat lagringssystem som vissa Mac-datorer fortfarande använder. Även om detta kommer att bero på den specifika modellen, finner vi i de flesta fall att hårddisken fortfarande är den primära enheten, medan solid state-disken tar upp en mindre del och därför, av praktiska skäl, slutar den att fungera på samma sätt som hårddiskar och därför kan den gå långsammare när Mac-datorn startar.

Kontrollera lagringsutrymme

Med allt ovanstående ska det sägas ju större diskkapacitet, desto längre tid tar det att starta även om inte allt minne är upptaget. Även om detta är mest märkbart på hårddiskar, är det också sant för solid state-enheter och Fusion-enheter. Oavsett storlek påverkar det i slutändan också hur mycket data som lagras, så det är en bra idé att titta på hur mycket minne din Mac har och, om du anser det värt besväret, frigöra diskutrymme för att förbättra den totala prestandan. eller snarare, under tändningsprocessen. Kom ihåg att du kan se det använda utrymmet under Om denna Mac> Lagring, som också erbjuder genvägar för att ta bort de filer som tar upp mest utrymme.

Var försiktig om du använder betaversionen av macOS

Om du är en utvecklare som testar betaversionen på din Mac, tänk på att detta kan vara orsaken till den långsamma laddningen av operativsystemet. Betaversionen kan vara mer eller mindre instabil, ha alla möjliga buggar, inklusive en långsammare startprocess. Om du vill utesluta problemet, gå tillbaka till den stabila versionen av macOS.

Uppdatera din Mac för att undvika krascher

Programvaran kan synbart störa Mac-startprocessen oavsett om den är i beta. Råden som alltid ges för att säkerställa att den fungerar optimalt är att alltid ha senaste tillgängliga macOS-versionen … Detta kommer inte bara att ge dig de senaste buggfixarna, säkerhetsfixarna eller visuella och funktionella ändringar, utan det kommer också att fixa din Macs långsamma start om det är anledningen till att den gör det på detta sätt.

Kan systemåterställning hjälpa?

Denna åtgärd kommer att radera all data du har sparat och lämna Mac som ny för detta ändamål. Naturligtvis, om du vill ta bort onödiga filer som kan finnas kvar i programvaran så att de inte orsakar långsam start eller andra problem, måste du först radera disken och ladda inte ner en ominstallation av macOS. Det är också viktigt att du inte laddar ner en säkerhetskopia som skapats med Time Machine eller liknande verktyg, eftersom det i slutändan kommer att vara en åtgärd som kommer att lämna operativsystemet ungefär detsamma, vilket gör att fel fortsätter att finnas om de lagras i denna säkerhetskopia.

Har din Mac tillräckligt med RAM?

Det här problemet kan ha mer att göra med allmän prestanda än start, men det är möjligt att din Mac tar längre tid att starta upp på grund av dess låga nivå. Random access minnesminne som möjligen kan åtföljas av en långsammare processor. Om du tror att ditt RAM-minne kan vara otillräckligt för både detta och de aktiviteter som är mer typiska för att använda en Mac som ett program, kan du fråga om det är utbyggbart. När det gäller datorer är detta en mer komplicerad process, men till exempel på en 27-tums iMac är det mycket lättare, och du kan till och med göra det själv.

Detta kan vara ett problem med moderkortet.

Om andra kraschar inträffar under drift, till exempel oväntade omstarter eller alltför långsamhet, och du redan har provat tidigare tips, som att frigöra utrymme, uppdatera programvara och till och med formatera din Mac; Var säker: någon komponent på moderkortet fungerar inte. Orsakerna kan vara många: från ett fabriksfel till stötar på datorn, alltid skrämmande problem på grund av inträngande av vätskor eller fukt.

Kontakta Apple om problemet förvärras.

Om felet är mycket ihållande, du ser att det blir värre, eller om du direkt misstänker att en hårdvarukomponent går sönder, som vi nämnde i föregående avsnitt, skulle kanske den rimligaste lösningen vara att kontakta Apples tekniska tjänster eller, om den inte är tillgänglig, auktoriserad institution att ge stöd. Teknikern kommer att kunna lokalisera den exakta källan till problemet och ge dig en effektiv lösning. Kom ihåg att du har följande kommunikationskanaler.

  • Gå personligen till Apple Store eller SAT.
  • Webbplats för teknisk support:
    • Be om ett datum.
    • Live chat support.
  • Gratis telefon från Spanien: 900
  • Supportapp (tillgänglig på iPhone och iPad)

Utvecklare: Apple

Om allt annat misslyckas, lägg inte på luren.

Även om din Mac inte är den mest kraftfulla modellen eller om den kanske är gammal, oroa dig inte för tiden det tar att slå på den. Om din dator fungerar bra när den är påslagen och du kan utföra uppgifter normalt, även om tunga uppgifter tar längre tid, är detta i slutändan okej. Ingen gillar att vänta, men i alla fall startar Mac sällan i mer än en minut. Så försök inte leta efter desperata lösningar på den här situationen, och om du tycker att detta problem är tillräckligt viktigt för att förstöra användarupplevelsen, kanske du vill överväga att köpa en annan kraftfullare Mac.

Relaterade artiklar

Back to top button