Microsoft Surface RT Tablet Review

I somras meddelade Microsoft att de skulle släppa en Surface-surfplatta och inte lurade: den första versionen av enheten – baserad på Windows RT – visades den 26 oktober och Microsoft Surface kan redan hittas till försäljning till ett pris på $ 499, dock mest i Microsofts egna butiker. Samma Surface-modifiering med det medföljande Touch Cover-tillbehöret i svart kostar $ 599.

Hårdvarudel

Microsoft Surface-surfplattan har en 4-kärnig ARM Cortex-A9-processor och Geforce ULP-grafikchip som drivs av ett Nvidia Tegra 3-chipset, 2 GB RAM och 32 GB eller 64 GB lagringsutrymme. Skärmens diagonal är 10,6 tum, upplösningen är 1366×768 pixlar. De främre och bakre kamerorna kan ta 720 p-video. Tablettens mått: 27,5×17,2×9,4 mm, vikt – 680 g. Tablettens skärm är skyddad av härdat Gorilla Glass 2.0, kroppen är täckt med VaporMag magnesiumlegering.

Microsoft Surface RT Tablet Review

Tablettens förpackning kan innehålla ett tangentbord med beröring (dess tjocklek är 3,25 mm) eller fysiska (6 mm) tangenter. Tangentbordet fungerar också som ett skydd som skyddar skärmen.

Microsoft Surface RT Tablet Review

På höger sida finns en USB-port, en HDMI-port och en laddarkontakt, till vänster finns en 3,5 mm hörlursutgång. Laddaren är magnetiskt ansluten till fodralet. En del av bakpanelen fälls tillbaka för att bilda ett stativ som döljer minneskortsfacket.

Microsoft Surface RT Tablet Review

Kamerorna på surfplattan är mediokra – inte hemska men inte heller enastående. De kan inte ta högkvalitativa foton, men du kan hålla en videokonferens eller chatta på Skype.

Tablettens batteri ger upp till 8 timmars relativt intensivt arbete med enheten, eller cirka 15 timmar – inte intensivt. Naturligtvis beror körtiden på vilken uppgift surfplattan utför.

Windows RT och program

Tablettens startsida innehåller live-brickor för både inbyggda applikationer och tjänster från tredje part. Du kan ändra storlek på brickor, gruppera dem, ta bort dem och lägga till andra.

Att arbeta med operativsystemet och applikationer i Microsoft Surface görs med gester. Om du till exempel behöver stänga en applikation, ta den uppifrån och dra den nedåt.

Microsoft Surface RT Tablet Review

Windows RT är förinstallerat med Office 2013 (Microsoft Word, Excel, Powerpoint, One Note), Windows Live (med dina kontakter, kalender, e-post och SkyDrive), Bing-sökmotorn med applikationer för väder, nyheter, kartor och ekonomiska sammanfattningar. Det finns också ett Xbox-spel- och musikhub och en appbutik. Det finns redan en hel del applikationer i Windows Store, så vem som helst kan hitta något användbart och intressant för sig själv här.

Microsoft Surface RT Tablet Review

Resultat

Microsoft Surface RT är en mycket mångsidig tablett. Den kan användas för att spela spel, arbeta med kontordokument, chatta på Skype, surfa på nätet etc. Tabletten stöder 3G (från ett externt modem), så du kan till exempel läsa nyheter om det medan du kör till jobbet. Wi-Fi på surfplattan fungerar naturligtvis också, men internetdelningsalternativet är inaktiverat. Jag tror att många håller med mig om att Microsoft Surface RT kommer att vara mer funktionell än Apple iPad Mini. För att verifiera detta, läs den här artikeln “Hur Microsoft Surface Pits Apple iPad”

Windows RT är ett helt nytt operativsystem, så det tar lite tid att lära sig att arbeta med det. Det är osannolikt att Microsoft Surface RT kan ersätta en bärbar dator; snarare kompletterar den en bärbar dator och en smartphone. Synkronisering av enheter utförs med molntjänsten SkyDrive. Med ett stort antal populära mobilappar och spel som kommer till Windows Store inom en snar framtid kommer Surface att bli ännu roligare och produktivare. Det är säkert att säga att Windows RT ger mer än Apple för samma pris.

Relaterade artiklar

Back to top button