Microsoft samarbetar med GM:s dotterbolag Cruise om självkörande bilar –

GM och Cruise samarbetar nu med Microsoft för att kommersialisera självkörande fordon, där Windows-företaget tillhandahåller molnresurser för att hjälpa till i det potentiellt lukrativa projektet.

Cruise och majoritetsägaren GM bekräftade partnerskapet med Microsoft på tisdagen, som beskrivs som en “långsiktig strategisk relation”, med syftet att få ut självkörande fordon på marknaden. Affären kommer att kombinera de olika delarna av de tre företagen, inklusive mjukvaru- och hårdvaruteknik, tillverkning och datormoln.

Microsoft ansluter sig också till GM, Honda och andra institutionella investerare i en ny aktieinvestering i Cruise värd mer än 2 miljarder dollar, vilket ger Cruises värdering till 30 miljarder dollar.

Förutom en investering kommer Microsoft att låna ut Cruise sin Azure cloud computing-plattform och kommer att vara Cruises föredragna molnleverantör. Microsoft kommer också att använda Cruises “djupa branschexpertis” för att förbättra Azure för andra transportföretag.

GM kommer också att arbeta med Microsoft för att förbättra sina digitala initiativ genom molnbearbetning, inklusive projekt inom AI, maskininlärning och samarbete.

“Vårt uppdrag att ge alla säkrare, bättre och mer överkomliga transporter är inte bara ett tekniklopp – det är också ett förtroendelopp”, säger Cruises vd Dan Ammann. “Microsoft, som guldstandarden för pålitlig demokratisering av teknik, kommer att vara en kraftmultiplikator för oss när vi kommersialiserar vår flotta av självkörande, helt elektriska, delade fordon.”

Microsofts vd Satya Nadella sa att företaget skulle “använda kraften i Azure för att hjälpa dem att skala och göra autonom transport mainstream.”

Vid förinställning testar Cruise sina förarlösa fordon i och runt San Francisco. Man arbetar också med att skapa en beställningstjänst i området.

Partnerskapet kommer att hjälpa GM och Cruise att förbättra sina erbjudanden i en mycket hektisk industri för autonoma fordon. Apple förväntas också vara med och leverera en autonom bil.

Nyheten om kryssningsaffären inträffar vid en tidpunkt då Apple enligt uppgift är i diskussioner med Hyundai och dotterbolaget Kia för att producera “Apple Car”, en elbil som länge ryktats om med självkörande kapacitet. Rapporter har föreslagit att den första Apple-bilen skulle kunna rulla av en USA-baserad produktionslinje så snart som 2024, med en potentiell “beta”-släpp 2022.

Relaterade artiklar

Back to top button