Metoder och tekniker för att applicera termisk pasta i processorn –

Det finns en utbredd debatt i hårdvaruvärlden om hur man korrekt applicerar termisk pasta; Varje metod har förvisso sina egna egenskaper, men verkligheten är att om du gör det rätt kommer de alla att ge dig den prestanda du behöver, så det är inte så att en metod är rätt och andra är fel, bara vissa med andra. Det är lättare att gör det rätt, men vi upprepar att om det görs bra kommer du inte att ha några problem.

Metoder för att applicera termisk pasta på processorn

Det finns i princip fem tekniker eller metoder för att applicera termisk pasta på en processor, och medan vissa ger bättre resultat än andra beroende på kylflänsens kontaktyta, är de alla korrekta och ger bra termisk prestanda. Låt oss ta en titt på dem.

Metod 1: stor prick av termisk pasta

Denna teknik innebär att man placerar en relativt stor prick (ungefär lika stor som ett riskorn) i mitten av processorns IHS. Sedan, om du sätter kylaren ovanpå, kommer trycket att få det termiska fettet att spridas över ytan.

Den största fördelen med denna metod är hur enkel den är, eftersom det räcker med att applicera lite termisk pasta i mitten och sedan installera kylflänsen. Denna metod för att applicera termisk pasta har dock flera nackdelar, för det första eftersom det är lätt att hoppa över eller inte räcker till när det gäller kvantitet, och för det andra eftersom du måste vara mycket försiktig när du installerar kylaren, annars kommer du att hamna “Först gång du kunde förstöra jobbet.

Å andra sidan garanterar den här metoden inte att det termiska fettet når ändarna av IHS bra, men om du gjorde det korrekt, när du tar bort kylflänsen, kommer det att expandera perfekt som i den här bilden.

Metod 2: fem små prickar

Denna andra metod är att istället för att plotta en relativt stor prick i mitten, plottas fem mindre punkter med en fördelning som i en hex-matris.

Denna metod, lika enkel som den föregående, säkerställer att det termiska fettet fördelas bättre över hela IHS-ytan på processorn, även om det har samma nackdelar. Allt är dock gjort bra, och som du kommer att se i nästa bild är fördelningen av den termiska pastan nästan perfekt (i exempelbilden har de ändrats något och du kan se att det finns överskott i toppen och botten).

Metod 3: korsa

Med denna andra teknik gör vi bokstavligen ett kors på ytan av IHS-processorn. Vi måste vara noga med att linjerna vi bildar är mycket tunna för att inte överdriva det med mängden termisk pasta.

Den här metoden är relativt farlig: du vill inte också starta linjer på kanten så att när du sätter kylflänsen ovanpå, svämmar inte termopastan över, men du riskerar att misslyckas och det kommer att hända, som i den här bilden, i som pastan uppenbarligen inte är korrekt fördelad och gick till ytterligheter.

Metod 4: applicera termisk pasta

Denna metod är den mest tidskrävande att utföra och består i att applicera en liten mängd termisk pasta på IHS och fördela den jämnt över hela ytan (du kan göra detta med ett plastkort, täcka fingret med en plastpåse eller en applikator , som många tillverkare).

Fördelen med denna metod är att du kontrollerar den exakta mängden termisk pasta som appliceras, och ser till att du inte faller eller klättrar överbord, och det kommer att svämma över från sidorna när du placerar kylflänsen ovanpå.

Det ger också lite rörelseutrymme om du inte “gör det rätt” första gången du slår på kylflänsen, vilket definitivt är det mest rekommenderade för avancerade användare som letar efter bästa prestanda och maximal hållbarhet för termisk pasta i sin utrustning.

Metod 5: direkt på kylflänsen

Det finns en femte metod, som definitivt inte är den mest rekommenderade eftersom du riskerar att överdriva den. Dessutom bör du bara prova denna metod med kylflänsar med direkt kontakt (det vill säga med öppna värmerör) och med stora mellanrum mellan värmerören, så mer termisk pasta rekommenderas.

Metoden består i att applicera termisk pasta direkt på kylflänsens värmerör, framhäva utrymmet mellan dem och sedan applicera kylflänsen med pastan direkt på processorn. Vi insisterar på att denna metod är den minst rekommenderade och farligaste av alla, men vi listar den ändå eftersom det trots allt är en annan metod.

Vilken teknik är lättare att tillämpa om du är nybörjare?

Om vi ​​var tvungna att klassificera dessa metoder för att applicera termisk pasta på processorn, skulle vi säga att det enklaste är utan tvekan poäng, eftersom det består av att applicera en prick av termisk pasta storleken på ett riskorn, och du behöver bara oroa dig för det faktum att när du installerar på kylflänsen måste du göra den helt rak (i ​​90 graders vinkel) så att den termiska pastan är jämnt fördelad.

Den näst enklaste metoden är fempunktsmetoden, lika enkel som enpunktsmetoden följt av överkorsningsmetoden. Den mest tidskrävande metoden är att applicera termisk pasta, men som vi sa tidigare, denna metod rekommenderas mest om du inte vill överdriva det och inte misslyckas, eftersom det ger dig den bästa kontrollen över mängden termisk pasta som används .

Expertrekommendation

Många tillverkare har sina egna regler för att applicera termisk pasta, och var och en rekommenderar en eller annan. Till exempel, enligt Intel, är det bästa sättet att applicera termisk pasta med en enpunktsteknik, och erfarna kyltillverkaren Arctic tänker på samma sätt, men till exempel rekommenderar iFixit Repair-tekniker en teknik för att applicera termisk pasta.

Vi, som användare som har varit tvungna att använda termisk pasta hundratals gånger (verkligen, utan att överdriva), tror vi att den bästa metoden är att applicera termisk pasta eftersom, som vi förklarade, detta är det bästa sättet att kontrollera mängden utan att gå överbord . eller håll den kort och se till att den är jämnt fördelad över hela ytan av IHS. Det är lite dyrare att applicera, men resultatet är värt det, och det betyder faktiskt inte att det är särskilt svårt, det kräver bara lite mer arbete.

Hur som helst, om du inte vill göra livet svårt för dig själv så tycker vi att 5-punktsmetoden är ganska enkel och ger bättre resultat än 1-punktsmetoden.

Relaterade artiklar

Back to top button