Matad av iPhone 12 kontanter, TSMC häller 28 miljarder dollar i teknik- och Arizona-fabriken 2021 –

Efter ett blockbusterkvartal som drivs av iPhone 12, säger Apples leverantör TSMC att de kommer att spendera så mycket som 28 miljarder dollar i investeringar 2021, med mycket av det beloppet till att utöka sitt tekniska försprång.

Företagets investeringsmål är en massiv ökning från föregående års mål på 17,2 miljarder dollar. Cirka 80 % av utgifterna 2021 kommer att ägnas åt avancerade chipteknologier såsom 3nm tillverkningsprocesser. En del av dess investeringar kommer också att allokeras till att bygga en fabrik i Arizona för att hjälpa sina amerikanska kunder.

Enligt TSMC förväntar sig också rekordstora intäkter mellan 12,7 miljarder och 13 miljarder dollar under första kvartalet 2021.

Under fjärde kvartalet 2020 rapporterade TSMC en omsättning på 12,68 miljarder USD, vilket motsvarar en ökning med 22 % jämfört med föregående år.

Under semesterkvartalet sa chiptillverkaren att de såg smartphonesändningar representera cirka 51 % av dess totala waferintäkter. Det tillskriver sina starka 5nm-chipleveransnummer till efterfrågan på 5G-smarttelefoner och HPC-applikationer.

En stor del av verksamheten kom från kunder baserade i Nordamerika – särskilt Apple. Under fjärde kvartalet 2020 genererade Nordamerika cirka 62 % av sina intäkter. TSMC är en av Apples viktigaste leveranskedjepartner för iPhone.

En färsk rapport från Counterpoint Research förutspådde att TSMC skulle fortsätta att överträffa chiptillverkningsindustrin, till stor del tack vare Apple.

Omfattningen av TSMC:s investeringsplaner understryker dess bredare ambitioner att behålla chipdominans och fortsätta att försörja sina stora kunder, som inkluderar Apple och Qualcomm.

Nyheten om TSMC:s styrka inom chiptillverkningsindustrin kommer bland rykten om att Intel överväger att lägga ut en del av sin egen produktionskapacitet till den Taiwan-baserade kontraktstillverkaren. Intel, som tillkännagav den kommande avgången av vd Bob Swan på onsdagen, har haft det kämpigt på grund av hård konkurrens och chipförseningar.

Relaterade artiklar

Back to top button