MacBook Butterfly-tangentbordsrättegång beviljades grupptalan –

Apple kommer att behöva ställas inför en grupptalan på grund av anklagelser om brister i MacBook Pro-tangentbordsdesignen och inte gjort tillräckligt för att bekämpa problem eller förlorat värde för ägarna.

Rättegången, som klagar över problem med fjärilstangentbordet, certifierades officiellt som en grupptalan av US District Court för Northern District of California, San Jose Division. Certifieringen ägde rum den 8 mars, men hölls under försegling till den 19 mars så att en redigerad version av domstolsbeslutet kunde skapas.

Totalt sju underklasser fastställdes av distriktsdomaren Edward J. Davila, var och en täckte användare i olika delstater. De stater det gäller är Kalifornien, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York och Washington, rapporterar .

Dräkten gäller även personer i de stater som köpte en Macbook mellan 2015 och 2017, en MacBook Pro mellan 2016 och 2019, eller en MacBook Air mellan 2018 och 2019 som använde fjärilstangentbordet.

Stämningen, som ursprungligen lämnades in 2018, hävdar att tangentbordet misslyckades under regelbunden användning, som att damm eller skräp tränger in som gör att nycklar inte svarar helt. I vissa fall manifesterades beteendet som “klibbiga” tangenter eller alltför upprepande tecken, såväl som bristande respons.

Det påstås att Apple var medveten om problemet, men fortsatte att sälja modeller med tangentbordet trots att de visste detta. En Apple-chef citeras i skrift “oavsett hur mycket läppstift du försöker lägga på den här grisen (fjärilstangentbordet) … det är fortfarande fult.”

Klagomålen var så mycket av ett problem att Apple uppdaterade tangentbordet för att inkludera ett tunt silikonmembran, till synes för att minska brus och minska skräp.

Medan de flesta offentliga klagomål var anekdotiska, fann forskning genom att 2018 samla in data om första års maskinvarufel för MacBook Pro att fjärilstangentbordet misslyckades dubbelt så ofta som tidigare modeller.

I slutet av 2019 gav Apple till synes upp fjärilstangentbordet helt och hållet och började migrera sina nya MacBook-produkter till Magic Keyboard istället.

Att ersätta de felaktiga tangentborden med ett annat med samma design ansågs också av kärandena vara en dålig idé, eftersom det hade potentialen för att samma problem skulle dyka upp igen vid ett senare tillfälle.

Relaterade artiklar

Back to top button