Lobbygrupp med stöd av Apple och Google strider mot Open App Markets Act

En relativt ny lobbygrupp med stöd av teknikjättar inklusive Apple och Google tar ställning mot föreslagen lagstiftning som riktar sig mot den överdimensionerade marknadsmakt som dominerande appbutiker åtnjuter.

På onsdagen presenterade amerikanska senatorerna Richard Blumenthal, Amy Klobuchar och Marsha Blackburn lagen om öppna appmarknader, ett lagförslag som delvis uppmanar teknikföretag som Apple och Google att vara mer öppna för tredjepartsappbutiker och sidladdning.

Lagstiftningen tar vidare problem med mandat som kräver att utvecklare använder förstapartsbetalningssystem, som Apple gör med sin App Store, bestraffning av appar som presenterar olika prisstrukturer på externa plattformar och utnyttjar privata data för att konkurrera med tredjepartsappar. Förinstallerade appar och privata API:er nämns också i propositionen.

Som svar sa en lobbygrupp som heter Framstegskammaren att den föreslagna lagstiftningen “är ett finger i ögat på alla som köpt en iPhone eller Android eftersom telefonerna och deras appbutiker är säkra, pålitliga och lätta att använda”, rapporterar .

“Jag ser inte några konsumenter som marscherar i Washington och kräver att kongressen gör sina smartphones dummare. Och kongressen har bättre saker att göra än att ingripa i en tvist på flera miljoner dollar mellan företag”, säger Adam Kovacevich, vd för Framstegskammaren.

Kovacevichs uttalande ligger nära Apples och Googles inställning i frågan.

“Sedan vi grundades har vi alltid satt våra användare i centrum för allt vi gör, och App Store är hörnstenen i vårt arbete för att koppla samman utvecklare och kunder på ett sätt som är säkert och pålitligt”, sa en talesperson för Apple i ett uttalande till på onsdag. “På Apple är vårt fokus på att upprätthålla en App Store där människor kan lita på att varje app måste uppfylla våra rigorösa riktlinjer och att deras integritet och säkerhet skyddas.”

Framstegskammaren, som räknar Amazon, Facebook och Twitter som finansieringsmedlemmar, lobbade i juni mot ett paket med antitrustlagor som delvis var utformade för att bryta upp Big Tech-plattformar. Den lagstiftningen granskar också appbutikshanteringen med ett lagförslag som fokuserar på “självpreferens” och icke-diskrimineringsfrågor.

Tillsammans med regeringens påtryckningar står Apple inför en juridisk utmaning från Epic Games. Utvecklaren hävdar att Apple har monopol och driver på för antagandet av tredje parts betalningssystem och appbutiker på iOS.

Relaterade artiklar

Back to top button