Lenovo IdeaPad Duet 3i Review: En billig Windows-surfplatta

Med priser som börjar på cirka 400 dollar är Lenovo IdeaPad Duet 3i bland de billigaste Windows-surfplattorna där ute. Den har en 10-tums skärm, en Intel Celeron-processor och tangentbordskåpan ingår. Det betyder att det konkurrerar direkt med Microsoft Surface Go 2. Vilken är bättre? Det är vad du kommer att lära dig i denna Lenovo IdeaPad Duet 3i Review.

Design och byggd kvalitet

Jag börjar denna recension med design och byggd kvalitet. Det är här Lenovo IdeaPad Duet 3i lyser eftersom designen är fantastisk. Det beror på att den liknar Surface Go 2. Även om den har en plastkropp är den förstklassig. En kickstand är inbyggd i ryggen som är gjord av metall och kan öppnas väldigt brett.

Visst, med 890g är det tyngre än alla Android-surfplattor i den här storleken, men för en Windows-enhet är det normalt. Den är 9,9 mm tjock.

Jag gillar att vi får två USB C 3.2 Gen 2-portar på sidan som används för att ladda den. Du kan också ansluta en extern bildskärm och en av dem kan användas för att ladda andra enheter som din telefon.

Det finns ingen USB Type-A-port men vi får en microSD-kortplats och ett hörlursuttag. Ansiktsigenkänning stöds inte och det finns ingen fingeravtrycksläsare heller.

Medan vi får en 5-megapixel huvudkamera på baksidan har webbkameran en 2-megapixel upplösning. Foto- och videokvaliteten är ganska svag, liknar en genomsnittlig bärbar dator. Det är användbart för videochattar.

Tangentbordskåpa

Lenovo IdeaPad Duet 3i-tangentbord

En viktig höjdpunkt i Lenovo IdeaPad Duet 3i är dess tangentbordsskydd som ingår. Därför är det vanligtvis minst 100 dollar billigare än Surface Go 2 med ett tangentbord.

På grund av den 10,3-tums skärmen är tangentbordet mindre än en större bärbar dator. Det har samma storlek som andra officiella tangentbord för 10-tums surfplattor. Nycklarna har rätt rörelse och medan pekplattan är liten fungerar den bra. Jag kunde skriva med tangentbordet bekvämt mycket snabbt – men jag är van vid tabletter. Du behöver lite tid för att vänja dig vid det. Och hemma är det vettigt att använda ett större tangentbord.

Lenovo IdeaPad Duet 3i Bluetooth-tangentbord

Kåpan är ansluten med en magnetkontakt och vikas upp, det skyddar skärmen. Tyvärr kan du inte använda den i en vinkel som du kan med Surface Go 2. Men det har ett trick som bara de större Lenovo Yoga Duet 7i stöder annars.

Lenovo inbyggt ett litet batteri och Bluetooth. Det betyder att du kan använda det även när tangentbordet är skilt från surfplattan. Jag tycker att det är mycket användbart. Om du inte har mycket utrymme på ett tåg eller plan kan du lägga tabletten på bordet och använda tangentbordet med en pekplatta i knäet. Det fungerar bra.

Läs: De bästa surfplattorna med tangentbord: En jämförelse

Hårdvara och prestanda

Lenovo Yoga Duet 3i Geekbench

Låt oss komma till den interna hårdvaran. Du kan få Lenovo IdeaPad Duet 3i med en Intel Celeron N4020 dubbelkärnig processor eller med ett Intel Pentium N5030 fyrkärnigt chip. Du får mellan 4 GB och 8 GB RAM samt 64 GB eller 128 GB eMMC-flashlagring. En version med LTE är också planerad.

Jag har fått den billigaste versionen med N4020, 4 GB RAM och 64 GB lagring. Utanför lådan är 35 GB av dessa 64 GB free.

Lenovo Yoga Duet 3i Cinebench

Min jämförelse jämförelse visar att prestanda för Intel N4020 inte är galet långsam. Det är kraftfullare än en Atom X5 som brukade driva massor av Windows-surfplattor för ett par år sedan. Men det är också lite svagare än Intel Pentium Gold i Surface Go-sortimentet. Och den dyraste Surface Go 2 med Intel Core m3 är mycket snabbare.

Versionen med Intel Pentium N5030 ska vara precis ovanför Lenovo IdeaPad D330 med N5000. Att D330 är den direkta föregångaren till Duet 3i och jag granskade den för två år sedan.

Du kan se den största skillnaden mellan Duet 3i och Surface Go i deras grafiska prestanda. Även den billigaste från Microsoft erbjuder mycket bättre grafik. Så det är verkligen inte en speltavla. Fortnite och liknande titlar körs inte. Och medan du kan spela andra spel som Asphalt 9, gör det inte mycket kul på grund av för många stammar.

Som sagt har jag fått den billigaste versionen och den är för svag för krävande appar. Jag kunde installera Adobe Photoshop och för enkla redigeringar går det ibland bra. Men vid andra tillfällen hänger den upp sig själv när den laddar en bild. För något korrekt Photoshop-användning behöver du minst en Core m3.

Kontorsarbete och webbsurfing

Lenovo IdeaPad Duet 3i Photoshop

Microsofts Office-appar fungerar mycket bra. Jag arbetade med Microsoft Word och Excel och båda fungerar bra. Visst, om du arbetar med stora och krävande Excel-filer, är jag säker på att det kan vara för mycket att hantera. Men för enkla användningsfall är det bra.

Med Google Chrome och Microsoft Edge kan du också surfa på webben. Men förvänta dig inte för mycket här. Om du öppnar för många flikar och kräver webbappar samtidigt, kan det släpa snabbt. Men enkel webbsurfning med upp till fem flikar är okej.

Billiga Windows-surfplattor har ofta problem med YouTube och så är det också här. Du kan titta på HD-videor på YouTube bra för det mesta, men ibland ser du tappade ramar. Och det tar några sekunder att växla till helskärmsvy. YouTube går mycket smidigare på en billig Android-enhet.

För krävande multitasking är det 4 GB RAM för litet. Även när man bara surfar på nätet och använder Office-appar maximeras ofta CPU och RAM. Som jag sa fungerar webbsurfning och kontorsarbete bra för det mesta. Men det är det, särskilt med den billigaste versionen.

Med den billigaste versionen måste du hålla ett öga på dina resurser eftersom surfplattan kan överbelastas snabbt. Även OneDrive kan få det att sakta ner dramatiskt när du synkroniserar något i bakgrunden. Och ibland kan det hända att du bara måste vänta lite tills någon bakgrundsprocess har lugnat. Det är därför som till och med enkla uppgifter inte är så smidiga som de kan vara vid andra tillfällen. Så förvänta dig inte att använda din Duet 3i som en avancerad bärbar dator.

Visa

Lenovo IdeaPad Duet 3i-skärm

Lenovo IdeaPad Duet 3i har en 10,3-tums skärm med ett bildförhållande på 16:10 och en Full HD-upplösning på 1920 x 1200 pixlar. Jag tror alltid att Full HD på 10 tum är tillräckligt högt och så är det också här. Texterna ser skarpa ut.

Med tanke på priset är det tillräckligt ljust och färgerna ser bra ut. Jag gillar också att skärmen är helt laminerad.

Enligt Lenovos webbplats kan du använda en aktiv penna för att skriva på skärmen. Jag har inte provat det. Men kom ihåg att prestandan är för svag för krävande grafikappar ändå, så kanske du kan använda pennan för handskrivna anteckningar, men förmodligen inte mer. Och prestanda kan också vara för svag för superlånga OneNote-anteckningar.

Högtalare

Lenovo Yoga Duet 3i USB C-portar

Tabletten har totalt två högtalare, en på varje sida. Som vanligt för en Windows-surfplatta är ljudkvaliteten ganska dålig. Jag granskar Lenovo Tab M10 HD 2nd Gen samtidigt och även om det är två gånger billigare är ljudet mycket bättre.

Programvara: Windows 10 S-läge

Lenovo Yoga Duet 3i-test

Utanför lådan levererar Lenovo IdeaPad Duet 3i med Windows 10 i S-läge. Det betyder att du bara kan installera appar från Microsoft Store som är säkrare eftersom du inte kan installera slumpmässig skadlig kod från webben. Men oroa dig inte, du kan byta till standard Windows 10 Home med ett par klick för free. När du väl har gjort det fungerar det som alla andra Windows-datorer.

Läs: Den bästa Windows-surfplattan 2021

Jag har inte mycket att säga om Windows, alla vet det. Om du använder den på en surfplatta för första gången, se till att kolla in surfplattans läge. Det är lättare att navigera med pekskärmen på det sättet. Och kom ihåg att du kan få appar från Microsoft Store som ofta är bättre optimerade för beröring. Bland dessa finns till exempel program som Netflix eller nyhetsläsare.

Batteri-liv

Lenovo Yoga Duet 3i batteritid

I mitt batteritest fick Duet 3i en körtid på exakt 6 timmar. För detta slingrar jag alltid en HD-video på YouTube med maximal ljusstyrka. Det är ett bra resultat för en Windows-surfplatta. När du slingrar en HD-video lokalt med medium ljusstyrka varar den lite längre.

Lenovo IdeaPad Duet 3i Review: Slutlig bedömning

Lenovo IdeaPad Duet 3i byggd kvalitet

Så, låt oss komma till slutet av min Lenovo IdeaPad Duet 3i recension. Jag kan rekommendera det om du letar efter en billig surfplatta med tangentbord och Windows. Vi får en vacker design med en kickstand, en bra 10,3-tums skärm och ett bra tangentbord med en pekplatta. För enkelt kontorsarbete är prestandan bra, men inte för mycket mer.

Jag kan rekommendera en sådan billig Windows-surfplatta om du specifikt behöver Windows för bara något. Om du kan göra detsamma med Chrome OS, iPadOS eller Android får du mycket bättre prestanda med dem till samma pris. Men om du behöver Windows kan IdeaPad Duet 3i vara ett bra val så länge du vill spara så mycket pengar som möjligt och inte behöver mycket prestanda.

Låt oss kolla in alternativen.

Den viktigaste konkurrenten är Microsoft Surface Go 2. Även med sin billigaste version är grafikprestandan bättre. Och den erbjuder en förstklassig design, en fantastisk Surface Pen och ett bra tangentbord. Versionen med Intel Core m3 är mest intressant eftersom den är mycket kraftfullare.

Om du inte behöver Windows men mest vill ha en billig surfplatta med tangentbord, tror jag att Lenovo Duet Chromebook är det perfekta alternativet. Även om det är billigare ingår också tangentbordet och den interna hårdvaran tillsammans med Chrome OS är kraftfullare i verkligheten. Att surfa på nätet och kräva webbappar fungerar mycket bättre. Och du kan installera Microsoft Word med Google Play Store.

Om du behöver så mycket prestanda som möjligt bör du kolla in Apple iPad 8. Tangentbordet ingår inte och det är inte lika bra. Men Apple A12-processorn är mycket starkare än någon Windows-surfplatta i den här prisklassen. Och inuti App Store hittar du mobilversionerna av Microsoft Word, men också Photoshop. Photoshop fungerar bra på iPad 8.

Relaterade artiklar

Back to top button