Läckt källkod och andra versioner –

Sedan flera månader tillbaka har användaren samlat på alla möjliga läcker från Windows-kod … Det är inte första gången som något sådant här påverkar ett företag, även om dessa alltid har varit relativt små och inte särskilt viktiga fragment. Dock efter ett par timmar flöde började spridas på nätet.

I denna torrent kan vi hitta källkoder för Windows XP, Windows Server 2003 , och andra äldre versioner av operativsystemet, inklusive:

  • MS DOS 3.30
  • MS DOS 6.0
  • Windows 2000
  • Windows CE 3
  • Windows CE 4
  • Windows CE 5
  • Windows Embedded 7
  • Windows Embedded CE
  • Windows NT 3.5
  • Windows NT 4

Dessutom kan vi också hitta mapp som heter “XBOX”, 5 GB som förmodligen innehåller en bit av firmware-källkod för originalkonsolen eller 360. Naturligtvis inkluderade torrenten också en samling av Bill Gates-videor om konspirationsteorier.

Källkoden för XP och andra versioner har varit i händerna på pirater i flera år.

Även om vi fortfarande kan ladda ner Windows XP och installera det på vilken dator som helst, har det här systemet inte haft säkerhetsstöd sedan 2014. Detta är i sig en användarsäkerhetsfråga. Men problemets allvar förvärras när vi ser att källkoden för detta operativsystem har varit i händerna på hackare i många år. De känner till operativsystemets alla hemligheter, och du vet var du ska attackera de som fortfarande använder det.

Men även om denna källkod har distribuerats privat i många år, är den den offentliggjordes först … Nu kan vilken användare som helst, nyfiken, utforskare eller pirat enkelt få tag i det. Och det kan vara bra, eller det kan vara dåligt.

Om du vill ladda ner en torrent själv bör du söka efter den i trackern eller i 4chan, portalen från vilken de började distribuera den. Men vi måste påpeka att Microsoft inte kommer att ta det bra och kommer att förfölja alla som gör det. Gör detta på egen risk (och alltid med extra skydd).

Vad är relaterat till källkodsläckan i Windows XP

Även om XP är ett operativsystem som är nästan 20 år gammalt, är det grunden för moderna operativsystem. Även Windows 10 har vissa likheter med detta operativsystem. Således kan en läcka av denna källkod göra det möjligt för vem som helst att bättre förstå hur Windows fungerar utan att behöva omvända den. Detta kan leda till nya säkerhetsproblem. Inte nog med det, nu kan vi faktiskt veta om XP gömmer till exempel bakdörrarna berömda NSA bakdörr med vilka de förmodligen spionerat på oss i årtionden.

Men alla är inte säkerhetsproblem. Det är goda nyheter att koden för detta system kan vara i händerna på forskare eller vita hackare. De kommer också att kunna bättre förstå hur operativsystemet fungerar och hjälpa Microsoft eller andra företag att göra det säkrare. Vi kan till och med se en generisk patch som gör att vi kan täppa till många av säkerhetshålen i Windows XP, en patch som kommer att skapas av communityn efter att Microsoft beslutat att lägga ner operativsystemet. Dessutom kan även Linux nu ta över vissa av funktionerna i detta operativsystem.

Hur som helst, nu kan vi säga det Windows XP är nu OpenSource … Linux ryser över vad du kan få ut därifrån. Kan du föreställa dig en XP-baserad Windows-distribution? Allt är möjligt.

Relaterade artiklar

Back to top button