Kriget mellan Ryssland och Ukraina: Ryska affärsmän förlorade 39 miljarder dollar på en dag

Det rysk-ukrainska kriget började påverka ryssarna. Enligt Bloomberg Billionaires Index förlorade de 22 rikaste människorna i Ryssland sammanlagt 39 miljarder dollar i nettoförmögenhet på mindre än 24 timmar när deras land invaderade Ukraina.

Förmögenhetsförlusten kom efter att Rysslands ledande MOEX-index föll med 33 procent på torsdagen.

Enligt Bloomberg förlorade ryska miljardärer mer pengar bara på torsdagen än vad de sammanlagt förra året.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina: sanktionernas inverkan på ryssarna

När västerländska sanktioner fortsätter att skärpas ser Rysslands rikaste människor sina förmögenheter smälta. USA tillkännagav på tisdagen ytterligare åtgärder mot ryska oligarker och deras familjer. På torsdagen ökade president Biden tuffheten i besluten med en ny omgång av sanktioner.

Storbritannien tillkännagav sanktioner mot fem ryska banker och tre andra på tisdagen, enligt Reuters. Enligt Bloomberg är en av de sanktionerade personerna, Gennadij Timtjenko, den 11:e rikaste personen i Ryssland med ett nettovärde på 12,1 miljarder dollar.

Bloomberg Billionaires Index rankar världens rikaste människor efter deras nettoförmögenhet. Här är en lista över de tio rikaste personerna i Ryssland efter deras nettoförmögenhet och hur mycket de förlorade på en dag den 24 februari, enligt indexet.

namn nettoförmögenhet En dags förändring
Vladimir Potanin 26.1 -3,0 miljarder dollar
Alexey Mordashov 23,0 -4,2 miljarder dollar
Vladimir Lisin 22.4 -3,9 miljarder dollar
Leonid Mikhelson 22.2 -3,8 miljarder dollar
Alisher Usmanov 20.3 -1,2 miljarder dollar
Andrey Melnichenko 18.6 +0,1 miljarder
Viktor Vekselberg 17.2 -0,4 miljarder
Mikhail Prokhorov 13.6 -0,1 miljarder
Roman Abramovich 13.3 -1,8 miljarder
Vagit Alekperov 13,0 -6,2 miljarder

Ryssland-Ukraina kris sammanfattning

Krisen började i februari 2014 när Ryssland och pro-ryska styrkor attackerade Ukraina, främst på grund av Krims status och delar av Donbas. Krigets huvudfokus är Krim och andra omtvistade territorier, allmänt erkända av internationell rätt som en del av Ukraina.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina: Ryska affärsmän förlorade 39 miljarder dollar på en dag

Rysslands militära flytt till den ukrainska gränsen ökade spänningen mellan de två länderna under perioden 2021-22 och orsakade försämringen av de bilaterala förbindelserna. USA fortsätter att skicka starka budskap om att invasionen kommer att få allvarliga konsekvenser för den ryska ekonomin.

Spänningarna hade ökat i flera månader, sammanfattat av arg kritik mot Putin och de ryska styrkornas samlande längs Ukrainas gränser. Ledare i Washington och Europa försökte nå en fredlig lösning, men misslyckades.

Ukraina blev självständigt 1991 efter att ha varit en del av Sovjetunionen under större delen av 1900-talet. Sedan dess har Ukraina utvecklat större band med västeuropeiska länder och USA.

På torsdagsmorgonen utlyste Rysslands president Vladimir Putin en “särskild militär operation” mot Ukraina. Explosioner rapporterades i flera städer, inklusive Ukrainas näst största stad, Kharkov, och landets huvudstad Kiev.

“Jag anser att det är nödvändigt att fatta ett försenat beslut för att omedelbart erkänna Donetsks och Folkrepubliken Luhansks oberoende och suveränitet”

– Vladimir Putin

Kriget mellan Ryssland och Ukraina: Ryska affärsmän förlorade 39 miljarder dollar på en dag

Analytiker tror att detta kan vara början på en större konflikt i Ukraina. Många tjänstemän beskriver också aktionen som en attack mot Ukrainas självständighet.

På torsdagen hävdade ukrainska tjänstemän att ryska styrkor hade tagit kontroll över kärnkraftverket i Tjernobyl, enligt AP. Ukrainas president Volodymyr Zelensky uttalade att Rysslands agerande var en “krigsförklaring” för Europa som helhet.

De senaste sanktionerna, som syftar till att öka trycket på Kreml och dess allierade, bygger på Bidens tidigare ekonomiska sanktioner mot ryska banker, inklusive militärbanken, förra veckan.

ukrainsk befolkning

Ukraina ligger i Östeuropa. Det är det näst största landet i Europa, efter Ryssland, med vilket det gränsar i öster och nordost.

Den nuvarande befolkningen i Ukraina är 43 301 680 från och med torsdagen den 24 februari 2022.

Relaterade artiklar

Back to top button