Jämförelse: Samsung Galaxy Tab A 8.4 vs. SM-P200 / 205 vs. SM-T290 / 295

Samsung har en omfattande lista med surfplattor placerade i alla prissegment, ungefär som den strategi som den tar med sin smartphone-linje. Förra året kom den sydkoreanska teknologititanen ut med kanske den billigaste 8-tumsplattan – Galaxy Tab A 8 (SM-T290 / 295) – tillsammans med ett budgetalternativ – Galaxy Tab A 8.0 med S Pen (SM-P200 / 205) – för dem som letar efter en surfplatta med en penna. Vi gillade båda maskinerna av olika anledningar, även med alla deras olika brister.

Bara förra månaden kom Samsung ut med sin förnyade 8-tums modell som heter Galaxy Tab A 8.4 (SM-T307), som bär DNA från moderna, avancerade surfplattor, både på utsidan och insidan. Ändå tillhör alla tre surfplattorna samma ras av Galaxy-skiffer, vilket är anledningen till att de delar många funktioner, och i sin tur blir det svårt att göra ett val.

Detta är vår djupgående titt på dessa tre budgettabletter för att ta reda på hur de skiljer sig från varandra eller vilka likheter de delar. Det borde göra det lite lättare för dig att fatta det slutliga köpbeslutet. Med det ur vägen, låt oss komma igång.

Design & Display

Alla dessa tabletter ser så lika ut att det är svårt att identifiera dem bara genom att titta på dem individuellt. Men om du tittar noga finns det några viktiga skillnader, särskilt med 2020 Tab A 8.4, som kommer med en modernare design tack vare de tunna ramarna och den rika färgen på baksidan. På de två 2019-modellerna hittar du relativt tjockare ramar, som kan börja se daterade längs linjen. Med undantag för den S Pen-klädda Galaxy Tab, får du metallbackar på de andra två, vilket ger en mer premiumkänsla.

Eftersom deras namn redan ger bort använder alla tre surfplattor en 8-tums panel – 2020-modellen är en halv tum större, men skillnaden kommer inte att urskiljas. De har samma bildförhållande 16:10, vilket är utmärkt för att titta på media, medan endast T307 och P200 får en full HD-skärm.

Tab A 8 T290 från förra året är en nybörjarenhet; därför kommer den med en HD-skärm. Men alla använder LCD-skärmar och inte AMOLED, som är reserverade för fler premiumtabletter. För det mesta bör deras skärmkvalitet vara identisk, med den lägre upplösningen som den enda väsentliga skillnadsfaktorn för det billigaste alternativet.

Nål

Den här skulle vara lätt eftersom endast Tab A 8.0 (P200) levereras med Samsungs S Pen-penna. Själva surfplattan har en plats för pennan som telefonerna i Note-serien har. Med detta behöver du inte lagra det separat eller lämna chansen att förlora det. Samsung-pennan är ett ganska kraftfullt verktyg när det är parat med alla kompletterande programvaruförbättringar som företaget innehåller i sitt operativsystem. Vare sig det är anteckningar eller skissar några klotter, det här passar bra. Om du vill ha en penna är P200 din enda insats eftersom de andra två inte stöder någon form av pennaingång.

Läs: Topp 12: Bästa tabletter med en penna | 2020-utgåvan

Internaler och prestanda

På tal om operativsystemet har Samsung varit ganska konsekvent med sin programvarumetod på det senaste. Det har inte bara ökat ante genom att leverera nyare uppdateringar i tid utan har också täckt fler av sina medelklassmodeller. Alla dessa surfplattor kommer med Android Pie-baserad One UI-uppdatering, vilket medförde radikala programvaruförbättringar jämfört med tidigare generationer av Samsungs mjukvaruskinn. Även om det är troligt att företaget kan uppdatera dessa surfplattor till Android 10, med början från den senaste modellen, men säger att det med säkerhet inte skulle vara möjligt just nu.

När det gäller den faktiska bearbetningskraften för dessa skiffer tar den senaste 8,4-tumsmodellen och P200 ledningen med ett Exynos 7904-chip som är märkbart kraftfullare än vad T290 använder. Medan vi ännu inte har tagit tag på den här modellen har vi använt andra Samsung-enheter med den exakta processorn, vilket ger oss en hel del idé. Annat än det använder T290 en grundläggande Snapdragon 429 SoC och borde vara tillräckligt för strikt elementära uppgifter, inget mer. Fliken 2019 med S Pen fungerade ganska bra i vår recension av enheten. Med tanke på deras respektive prispunkter, som vi kommer att prata mer om senare, kan du inte klaga.

En annan aspekt som har en betydande inverkan på dessa handdrivares prestanda är RAM. Både T307 och P200 har en kombination av 3 GB RAM och 32 GB internt lagringsutrymme, medan T290 parar samma lagringskapacitet med något lägre 2 gig RAM. Det är ett känt faktum att mer RAM alltid är bättre för multitasking och livslängd för ditt köp. Att vara Samsung-produkter kan alla ta minneskort om du har massor av foton som du vill lagra offline.

Läs: Topp 7: De bästa Samsung-surfplattorna | 2020-utgåvan

Kamera

Kameror är vanligtvis inte de starkaste punkterna på nybörjar- och budgettabletter, så du måste hålla dina förväntningar i schack om du planerar att få en i dessa prisklasser. Detta passar bra med dessa Samsung Galaxy Tab A 8-tums modeller från 2019 och 2020, som har en 8MP primär sensor. Upplösningen är tillräckligt bra för att ta några avslappnade bilder och skanna dokument eller till och med göra digitala kopior av dina kvitton.

Jag ska upprepa det: Deras bildkvalitet kommer inte att förvåna sig; i själva verket skulle det vara förvånande om de ens uppfyller dina förväntningar om du jämför dem med en av dina smartphones bilder. För att möjliggöra videosamtal och ta selfies är de två dyrare plattorna utrustade med en 5MP-sensor, medan den billigare modellen nöjer sig med en 2MP-sensor. Återigen är de gjorda för grundläggande användning och är inte tillräckligt kapabla för att ta dina Instagram-värda selfies.

Anslutningar och portar

Oavsett vilken surfplatta du väljer är du säker på att du får den grundläggande installationen av Wi-Fi och Bluetooth för anslutning inuti ditt kontor eller hem. Endast T290 använder den äldre Bluetooth 4.2-standarden mot 5.0 på de andra två, men det borde inte betyda mycket vid vanlig användning. Bortsett från detta kan du få LTE-aktiverade varianter av alla dessa enheter, om du reser mycket och vill hålla din surfplatta ansluten när du är på resande fot.

Tack och lov har Samsung beslutat att behålla 3,5 mm ljuduttaget på alla dessa surfplattor så att du inte behöver dumpa dina trådbundna hörlurar ännu. Du kan alltid använda dina snygga par Bluetooth-öronproppar, men det trådbundna alternativet har sina egna fördelar, vilket får många att hålla kvar på sina äldre enheter längre. Tja, du kan få den nyare 8,4-tums maskinen, och du skulle fortfarande få den fysiska anslutningsporten.

Läs: Dessa är de bästa 8-tums tabletterna 2020-utgåvan

Förutom det använder endast 2020- och 2019-fliken med S Pen den mer moderna USB Type-C-porten, medan T290 håller fast vid den konventionella mikro-USB-ingången. Om du får en ny surfplatta måste du undvika att få den äldre porttekniken just nu. Det är inte värt att skaffa en enhet som du måste investera i en viss uppsättning tillbehör, speciellt när det är en tidsfråga innan hamnen dödas helt. USB-C omfattar bekvämligheten med universell kompatibilitet, vilket är vad du bör leta efter.

Batteri

Batteriavdelningen kan tyckas lite konstig eftersom den lägsta modellen av de tre rymmer det största batteriet med en kapacitet på 5100 mAh. I vår recension av T290 varade surfplattan ganska länge på vårt standardtest – en bra sak att ha på en billig produkt. För det andra kommer dess uppföljning 2020, som rymmer ett något mindre 5000 mAh batteri. Det skulle vara intressant att se hur batteriet fungerar med en marginellt större skärm, men du kan förvänta dig ett anständigt liv ut ur det.

Samsung Galaxy Tab A 8.0 SM-T290 barnläge

Det är ganska uppenbart att P200 tar sista platsen med ett relativt skarpare 4200mAh batteri. Vi lämnade efter lite mer liv ur det skiffer mellan laddningar, vilket är något du inte behöver göra med en modern surfplatta. Förutom detta är den senaste Galaxy Tab den enda som stöder snabb laddning, om det betyder något för dig, medan de andra två håller fast vid standardlösningar.

Högtalare

Som du kan förvänta dig av budgetmaskiner har alla dessa surfplattor monohögtalare, vilket betyder att de bara har en högtalare, vilket inte skapar stereoseparation. Om du har ett par stereohögtalare är ett måste för dig att ha en hälsosam medieupplevelse, skulle du bättre investera lite mer och gå till en avancerad variant. Ljudkvaliteten från någon av dessa surfplattor kommer dock inte att vara dålig, den är faktiskt tillräckligt bra för regelbunden användning och 8,4-tums fliken borde vara ett steg uppåt i den avdelningen, men vi måste först granska den att kontrollera för oss själva.

Läs: Bästa budgetplattor under $ 200 | 2020-utgåvan

Prissättning

2019-modellen med S Pen och 2020-en är placerad i ett liknande prisområde, vilket kan göra det svårt att välja mellan ny hårdvara och pennan. LTE-modellen av T307 kostar $ 280 i USA, så dess Wi-Fi-alternativ bör vara ännu billigare. Och för cirka $ 250 kan du få baskonfigurationen för P200 i landet. Å andra sidan är budgeten T290 prissatt till $ 180, men du kan ta den för cirka $ 150 på en rabatt. Alla tre kostar ungefär samma, vilket inte borde störa dig mycket, såvida du inte har en strikt budget, då vet du vilken du kan gå för.

Samsung Galaxy Tab A 8.0 2019 Test

Specifikationer: En jämförelse

Samsung Galaxy Tab A 8.4
T307 (2020)
Samsung Galaxy Tab A 8.0 med
S Pen P200 / 205 (2019)
Samsung Galaxy Tab A 8
T290 / 295 (2019)
Ett användargränssnitt baserat på Android 9.0 Pie Ett användargränssnitt baserat på Android 9.0 Pie Ett användargränssnitt baserat på Android 9.0 Pie
8,4 tum (1920 x 1200) IPS LCD, 16:10 8-tums (1920 x 1200) IPS LCD, 16:10 8,4-tums (1280 x 800) IPS LCD, 16:10
Octa-core Samsung Exynos 7904 Octa-core Samsung Exynos 7904 Fyrkärnig Snapdragon 429
32 GB 32 GB 32 GB
Utbyggbart microSD-kortplats Utbyggbart microSD-kortplats Utbyggbart microSD-kortplats
3 GB 3 GB 2 GB
8MP 8MP 8MP
5MP 5MP 2MP
Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0, LTE som tillval Wi-Fi AC, Bluetooth 5.0, LTE som tillval Wi-Fi-ac, Bluetooth 4.2, LTE som tillval
USB Type-C, hörlursuttag USB Type-C, hörlursuttag Micro USB, hörlursuttag
5000mAh 4200mAh 5100mAh
Ingen biometrisk säkerhet Ingen biometrisk säkerhet Ingen biometrisk säkerhet
201,93 x 125,2 x 7,1 mm 201,5 x 122,4 x 8,9 mm 241,3 x 171,7 x 8 mm
309g 325 g 347g

Läs: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019 vs 2018 vs. 2016 Jämförelse: Vad har förändrats?

Slutgiltiga tankar

En sak är säkert att du kommer att känna dig som hemma med den igenkännliga programvaruupplevelsen, oavsett vilken av dessa tre Samsung-erbjudanden du slutar gå med. Men det kommer att vara sant kanske i några månader till, eller högst ett år, eftersom den senaste Galaxy Tab A 8.4 så småningom kommer att ta ledningen i programvaruavdelningen, vilket hjälper till att förlänga dess livslängd. Även om vi inte tar hänsyn till dess mjukvarufördel, bör du bara gå till T307, eftersom den inte bara ger en uppdaterad design till bordet, men den har också komponenter med bättre prestanda som hjälper dig på lång sikt.

Det är givet att du inte behöver S Pen för dina läxor eller anteckningar under möten och inte vill spendera mycket på surfplattan. Samsung-pennan är ett utmärkt litet tillbehör som inte behöver laddas och erbjuder förstklassig upplevelse även på denna budgetplatta. Du bör bara gå till Galaxy Tab A 8.0 med S Pen från och med 2019 och bara om ditt arbete / studier påverkas utan en penna. I vissa andra avdelningar matchar P200 den senaste modellen, men det känns fortfarande inte som ett komplett paket. Men om du har stött på en affär på fliken som är svår att förbise, kan du ge det ett skott, du kommer inte bli besviken, med tanke på att du ändå skulle spara tiotals dollar.

Detsamma gäller för Galaxy Tab A 8.0 2019 på nybörjarnivå; du bör hämta det om du får en billig affär. Eller, som jag sa tidigare, till att börja med om du är på marknaden med en stram budget och inte mycket vickrum. T290 ger en utmärkt skärm att ge dina barn, med tanke på dess kompakta storlek och långa batteritid. De kan använda den för sina läxor, spela spel på fritiden, eller så kan du lämna dem för att hålla dem fasta medan du tar en andning. Plus att ge dem en billig surfplatta har sina fördelar: Om de unga hanterar den ungefär eller släpper tabletten av misstag skulle det inte vara så stor förlust.

Det kommer slutligen ner till vad du letar efter exakt i din nästa surfplatta och vad är syftet med ditt köp. Min rekommendation skulle definitivt vara 8,4-tums surfplatta när du ombads att välja bland dessa tre alternativ. Under tiden kan du välja någon av de andra två med hänsyn till dina specifika krav.

Läs: De bästa billiga tabletterna under $ 100 | 2020-utgåvan

Relaterade artiklar

Back to top button