Jämförelse av WiFi 6-hastighet med 80 MHz och 160 MHz 5 GHz bandbredd –

Testscenario och utrustning som används

Testscenariot där vi körde olika hastighetstester är detsamma som alltid i våra analyser. Vi kommer att placera huvudroutern i Living Room-platsen och kontrollera den faktiska hastigheten som vi kan uppnå i samma rum och på olika platser, vilket du kan se nedan. Beroende på var vi är kommer vi att uppnå högre eller lägre trådlösa hastigheter eftersom vi inte bara kommer att ha avstånd, utan även hinder och till och med störningar för andra närliggande Wi-Fi-nätverk.

När det gäller den använda hårdvaran kommer vi nedan att titta närmare på de WiFi-klienter som används, såväl som huvudroutern, de stöder alla WiFi 6 och 160 MHz kanalbredd i frekvensområdet 5 GHz.

Scenario för fysisk testning

När det gäller avståndet från olika platser till vardagsrummet (där vi placerar den huvudsakliga WiFi-routern), då följande:

  • Kök : ligger cirka 10 meter i en rak linje från routern.
  • Vardagsrum : precis på översta våningen i förhållande till vardagsrummet kan vi kontrollera den vertikala täckningen av routern och klienten. Det är cirka 3 meter på marken.
  • Nummer 2 : ligger på översta våningen i förhållande till vardagsrummet, kontrollera den vertikala och horisontella täckningen. Avståndet mellan routern och klienten är cirka 10 meter i en rak linje, men vi måste korsa en hel våning.
  • Attic : Rummet längst bort är på andra våningen. Det vertikala avståndet mellan routern och WiFi-klienten är cirka 6 meter (i en rak linje), över två våningar.

På nästa bild kan du se planen över huset och platsen där vi testar:

I den blå punkten kommer vi alltid att placera huvudroutern eller Wi-Fi-åtkomstpunkten, och i de röda prickarna kommer vi att placera de trådlösa Wi-Fi-klienterna. Om vi ​​testar Wi-Fi Mesh-prestandan kommer vi också att placera Mesh-noderna i röda prickar och testa Wi-Fi-/kabelprestandan i samma rum.

WiFi-router som används i tester

Routern vi använde i dessa prestandatester för att jämföra 80 MHz kanalbredd och 160 MHz kanalbredd är ASUS RT-AX86U , en förstklassig router i AX5400-klassen. De huvudsakliga trådlösa egenskaperna hos denna router är att den samtidig dubbelband och WiFi klass 6 AX5400 … Vi kan nå hastighet upp till 861 Mbps i 2,4 GHz-bandet tack vare tre löstagbara externa antenner i MU-MIMO 3T3R och WiFi 6-konfiguration med 1024QAM QAM. v 5GHz kan vi nå hastigheter upp till 4,804 Mbps tack vare fyra antenner i MU-MIMO 4T4R-konfiguration, Wi-Fi 6 och 160 MHz kanalbredd som denna modell stöder.

I följande bild kan du se hur WiFi-klienter som används i samma rum synkroniseras med dubbel streaming och 2 MHz bandbredd:

Denna router har och 2,5G multi-gigabit-port för LAN där vi ansluter iperf3-servern för att göra alla tester, om vi kopplade datorn till Gigabit Ethernet-porten skulle vi ha en flaskhals eftersom WiFi 6-nätverket är 160 MHz brett. Kanalen är snabbare än en trådbunden Gigabit-anslutning. Dessutom har denna utrustning en anpassad firmware som gör att vi kan välja kanalbredd, vilka WiFi-kanaler som används och mycket mer.

WiFi-klienter som används i tester

Tack vare tillverkaren Xiaomi kunde vi få sin nuvarande topp i sortimentet för att kunna utföra WiFi 6-tester med 80 MHz och 160 MHz kanalbredder, modellen som används är Xiaomi I 11 Ultra uppdaterad till den senaste tillgängliga versionen. Denna smartphone har en Qualcomm Snapdragon 888, denna processor integrerar FastConnect 6900-kretsuppsättningen, som kommer att ge oss WiFi 6, WiFi 6E trådlös anslutning samt Bluetooth. Huvudfunktionerna i denna FastConnect 6900-chipset är att den stöder Wi-Fi 4, WiFi 5, WiFi 6 och WiFi 6E-standarder, dessutom stöder den 160MHz kanalbredd, 6GHz-band (WiFi 6E), den stöder även OFDMA och MU- MIMO, samt stark WPA3-Personal och WPA3-Enterprise-säkerhet, det vill säga med säkra hanteringsramar, till skillnad från andra mobila enheter.

Xiaomi Mi 11 Ultra har två interna antenner, så vi kan uppnå hastighet upp till 574 Mbps i 2,4 GHz-bandet (WiFi 6, 1024QAM och 40MHz kanalbredd) och vi kan uppnå hastighet upp till 2,402 Mbps i 5 GHz-bandet (WiFi 6 i 5 GHz, 1024QAM, 160 MHz kanalbredd). Om vi ​​använder Wi-Fi-routrar som endast stöder 80 MHz kanalbandbredd vid 5 GHz, kan vi bara uppnå hastigheter upp till 1,201 Mbps.

I nästa galleri kan du perfekt se statusen för WiFi-anslutningen med ASUS RT-AX86U-routern. Vi använder WiFi 6-teknik, synkroniseringshastigheten är maximal beroende på frekvensomfång och kanalbredd som konfigurerats i routern, och dessutom använder vi WPA3-Personal. Således stöder denna smartphone den senaste trådlösa tekniken med WiFi 6. Vi får inte heller glömma att denna smartphone stöder WiFi 6E, nästa version av WiFi baserad på WiFi 6 men med 6 GHz-frekvensbandet.

En annan trådlös klient som vi använde i våra tester är Intel AX200 Wi-Fi-kortet, som är dual-band i AX3000-klassen, precis som Xiaomi Mi 11 Ultra, så vi kan nå hastigheter upp till 574 Mbps på 2,4 GHz och uppåt till 2,402 Mbps 5 GHz (med 160 MHz kanalbredd). Den använda bärbara datorn är Lenovo X1 Carbon med Intel Core i7-5600U med 8GB RAM och 512GB PCIe SSD, därför kommer vi inte ha några hårdvaruproblem.

Synkhastigheten för detta WiFi 6-kort, som vi ställt in för att uppgradera från en tidigare Intel-version, är alltid den snabbaste möjliga för trådlös anslutning. För närvarande är detta laptop och WiFi-kort det kort vi alltid använder i alla trådlösa prestandatester av routrar, WiFi Mesh-system, accesspunkter, etc.

Testlabb: Faktisk hastighet uppnådd

När vi redan känner till det fysiska testscenariot, såväl som routern och trådlösa klienter som används, kommer vi att genomföra de första prestandatesterna med Xiaomi Mi 11 Ultra i samma rum som routern, så vi kommer att kontrollera den maximala hastigheten som vi kan uppnå med denna smartphone via Wi-Fi. För att utföra tester används MagicPerf-applikationen, tillgänglig i den officiella Googles spelbutik:

Den här appen låter oss använda både iperf2 och iperf3, i alla tester med WiFi 6 och hastigheter över 1Gbps använder vi alltid iperf3 eftersom den är mycket effektivare och kapabel att komprimera ännu mer trådlöst eller trådbundet nätverk än den tidigare versionen. iperf3-servern är placerad på den huvudsakliga stationära PC:n och är ansluten till routern via 2,5G Multigigabit med ett ASUS XG-C100C NIC.

Hastigheten som Xiaomi Mi 11 Ultra når i 2,4 GHz-bandet är 316 Mbps, utmärkt hastighet eftersom vi måste komma ihåg att den maximala teoretiska hastigheten vi kan nå är 574 Mbps, men vi kommer aldrig att nå de teoretiska hastigheterna. …

När det gäller 5 GHz-bandet konfigurerade vi en 160 MHz-router, synkroniseringshastigheten för Xiaomi Mi 11 Ultra-smarttelefonen är teoretiskt 2,402 Mbps, men vi kommer aldrig att nå dessa hastigheter, vilket är fallet med Intel AX200, som vi har använt i flera månader i alla våra tester. Den verkliga hastigheten vi uppnådde i dessa tester är 909 Mbps, utmärkt prestanda, och det här är den snabbaste smartphone i WiFi 6 vi har testat hittills.

För närvarande kan 1 Gbps internetanslutningar uppnå hastigheter på cirka 940 Mbps över kabel på grund av förlusten av effektiv hastighet på grund av olika pakethuvuden. Med den här mobiltelefonen kommer vi att nå samma hastighet som en dator som är ansluten via kabel till en router och med den snabbaste internetuppkopplingen som för närvarande finns i Spanien.

När det gäller resten av WiFi 6-testerna som gjorts med båda WiFi-klienterna på olika platser, kommer vi att ge dig några grafer med hastigheter som uppnåtts i olika scenarier.

Wi-Fi-hastighet 2,4 GHz

I 2,4 GHz-bandet med Wi-Fi 6 aktiverat och 40 MHz bandbredd kan vi se att den maximala hastigheten vi kan uppnå är runt 320 Mbps. Xiaomi Mi 11 Ultra kunde nå hastigheter på 316 Mbps, medan Intel AX200-kortet kunde nå hastigheter på 331 Mbps, i båda fallen är det ett utmärkt resultat.

På andra platser, beroende på omständigheterna, är hastigheten för en viss klient högre eller lägre, du kan se alla detaljer nedan:

Wi-Fi-hastighet på 5 GHz

I 5 GHz-bandet med Wi-Fi 6 och 80 MHz kanalbredd aktiverad ser vi att den maximala hastigheten vi kan uppnå är 850 Mbps, vilket nås av Xiaomi Mi 11 Ultra. I det här fallet nådde Intel AX200-kortet 777 Mbps, i båda fallen är hastigheten enastående, men i det här fallet är Xiaomi klart bättre. På andra platser, beroende på omständigheterna, är hastigheten för en viss klient högre eller lägre, du kan se alla detaljer nedan:

I 5GHz-bandet med WiFi 6 och 160MHz kanalbredd aktiverad ser vi att den maximala hastigheten vi kan uppnå är 1125Mbps, vilket uppnås av Intel AX200 WiFi-kortet. I det här fallet nådde Xiaomi Mi 11 Ultra 900 Mbps, i båda fallen är hastigheten enastående, men Intel AX200 WiFi-kortet är klart bättre på platser nära hotspot, men vi var imponerade av att Xiaomi Mi 11 Ultra gör det riktigt bra i huvudrummet, bättre än det testade Intel AX200-kortet vid 40 Mbps.

På andra platser, beroende på omständigheterna, är hastigheten för en viss klient högre eller lägre, du kan se alla detaljer nedan:

Som du har sett är skillnaden i att använda 160 MHz istället för 80 MHz uppenbar, på nära genomsnittliga platser kommer vi att uppnå högre trådlösa hastigheter om vår enhet och router använder 160 MHz bandbredd, men på avlägsna platser kommer vi inte att märka någon märkbar förbättring. Vanligtvis kommer vi alltid att vara belägna bredvid eller i mitten av huvud WiFi-routern, dessutom måste vi komma ihåg att tack vare WiFi Mesh-system kan vi idag ha den bästa täckningen i vårt hus utan problem, därför har vi tillgång till 160 MHz kanalbredd på alla våra enheter (smarttelefoner som Xiaomi Mi 11 Ultra eller i vår bärbara dator) är detta mycket viktigt.

Då kan du se jämförelsen av Wi-Fi-nätverkshastighet med 80 MHz kanalbredd och 160 MHz kanalbredd.

Som du kan se förbättrar användningen av 160 MHz kanalbredd hastigheten i vardagsrummet, köket och huvudrummet, i gästrummet kan man säga att hastigheten är mer eller mindre densamma, och på vinden är det nästan ingen märkbar skillnad i fart. Allmän. … Det vill säga på platser nära genomsnittet är hastighetsförbättringen uppenbar, men på avlägsna platser är det inte så stor skillnad.

Med hänsyn till testerna som gjorts i den här artikeln med ASUS RT-AX86U-router och två Wi-Fi-klienter (Xiaomi Mi 11 Ultra och Intel AX200 WiFi-kort), kan vi säga ja, det kommer alltid att vara värt det. På platser nära genomsnittet kommer vi att märka en betydande förbättring av trådlös hastighet, till exempel, i vårt fall med Intel AX200, är ​​skillnaden på samma plats vid 160 MHz eller 80 MHz 350 Mbps, vilket är en fruktansvärd skillnad. I fallet med Xiaomi Mi 11 Ultra är skillnaden 50 Mbps till förmån för 160 MHz kanalbredd, men de mest märkbara skillnaderna i den här smarttelefonen dyker upp när vi är i köket, och det är att vi kan ha en skillnad på 260 Mbps. verklig, på grund av det enkla faktum att detta är dubbelt så stor kanalbredd i 5 GHz-bandet.

Relaterade artiklar

Back to top button