Iotty Smart Switch Review (foton och videor)

Iotty smart switch recension

Du kanske redan har hört talas om iotty, den italienska smartplattan som lovar att göra smart belysningssystemet i ditt hem. Efter så mycket “hörsel” kunde vi äntligen prova de smarta plattorna för det italienska företaget vars namn är ett trevligt ordspel, italienisering av den engelska IoT, det vill säga sakernas internet.

Tanken bakom iotty är att göra en viss ljuskälla intelligent och ansluten genom att växla från strömbrytaren istället för glödlampan. Och i det här fallet gör du det genom att hålla ditt elsystem perfekt certifierat genom att byta ut hela strömbrytaren istället för att sätta in något i lådan i väggen. Visst en viktig punkt för Iotty är att det är ett italienskt projekt det är designat för standard 503 lådor som vi har i alla hem i landet, medan många av de andra projekten på nätet bygger på lösningar som inte har antagits av oss.

iotty den består av en modul av omkopplare som ska sättas in i lådan och en glasplatta med de verkliga knapparna. Installationen är enkel om du känner till grunderna i elektronik och om du redan har en neutral ledning som leder till strömbrytaren. Men såvida du inte är certifierad elektriker kräver lagen att installationen ska vara kompatibel och installationen är certifierad. Av denna anledning erbjuder Iotty också en installationstjänst som också tar hand om att ta med den neutrala kabeln om den inte finns där. Annars kan du bara köpa tallrikarna och ringa din betrodda elektriker.

När plattan har monterats, vilket vi rapporterar är något större än en “klassisk”, kommer installationen att ske via en gratis applikation för Android- eller iOS-smartphones, först ansluta till själva plattans WiFi-nätverk och sedan härifrån ställa in lösenordet för vårt hemnätverk. Stegen är enkla och guidade, även om vi i ett par fall var tvungna att stänga och öppna programmet igen för att slutföra installationen. En teknisk anmärkning: tyvärr stöder iotty Endast 2,4 GHz-nätverk. Det är det bästa valet när det gäller signalintervall, men i det långa loppet kan det teoretiskt sett drabbas mer av störningar än andra enheter. Det är också sant att, genom att välja signalintervall, i framtiden med fler och fler 5 GHz-enheter kommer nätverket troligen att vara fritt från störningar.

Men låt oss gå tillbaka till placket ett ögonblick. Den är gjord av glas och i den version vi testade har den högst 3 brytare, alla beröring. Tyvärr finns det ingen lösning med flera växlar. Personligen är jag emot användningen av pekteknik på enheter som är klart enklare med en fysisk kontroll, men användningen av iotty var i slutändan enkel och okomplicerad och jag har till stor del ändrat mig. Om jag kunde skulle jag ändå välja en lösning med den fysiska nyckeln, men med tanke på fördelarna som iotty har gett mig skulle jag verkligen inte gå tillbaka. Dessutom behåller plåten, åtminstone i den vita versionen jag försökte, inte fingeravtryck alls. Min rädsla var att använda det ofta skulle bli smutsigt snabbt. Lyckligtvis hände det inte.

Plattan avger ett ljus som kan vara väldigt starkt men som kan justeras genom applicering. Jag var också tveksam på den här fronten, men också här ändrade jag mig och genom att sänka belysningsnivån till de lägsta nivåerna fann jag att den också var en elegant lösning. Om denna bakgrundsbelysning är vit finns det också en cirkulärblå på varje aktiv knapp. Om det är mer intensivt indikerar det att referenslampan är tänd, annars är den av. Detta kommer att tjäna dig framför allt för att du kan kolla med en iotty också en annan iottys ljus utom synhåll. I förpackningen finns det sedan lite kartong att applicera under glaset för att helt dölja knappen om du inte har använt den alls.

Men låt oss gå vidare till applikationen, väldigt enkel att använda, men som kanske behöver en redesign i en lite modernare och mindre komisk stil. Härifrån kan du konfigurera de enskilda plattorna, ställa in den geografiska positionen, ljusstyrka, den beröringskänslighet, namnet, den energikostnad (uttryckt i EUR / kWh) och uppdatera firmware (två uppdateringar har kommit sedan installationen). Det finns också ett statistikavsnitt för att kontrollera hur mycket en viss nyckel används och ett historikavsnitt, med de senaste användningarna.

Sedan finns det inställningar för varje enskild omkopplare, även här kan du välja namn och ange strömmen (i W) på den omkopplaren. Det viktigaste är dock att välja hur man ska bete sig, så enkelt växla, som en knapp eller hur mekanisk avledare. Olika scenarier öppnas här: under tiden behöver du inte nödvändigtvis bara styra lampor utan också vad som helst med en enda knapptryckning. Och sedan kan du också konfigurera omkopplare, inte bara fysiska utan också virtuella, genom att styra lamporna på andra Iotty runt huset. Det är dock viktigt att komma ihåg att närvaron av en fysisk omkopplare inaktiverar den andra tangenten och gör den oanvändbar. I grund och botten ger en platta med en avledare utrymme för att konfigurera bara en strömbrytare och knapp till. Ett annat viktigt övervägande är att om avledare och omkopplare ses som nycklar på av klassisk, detta gäller inte knappar som Iotty inte kan veta status för. Du kommer därför inte att kunna veta via appen på distans om ett ljus som styrs av en knapp är på eller av. Enligt vad jag vet är det inte en mycket vanlig konfiguration, men det var rättvist att påpeka.

Jag rapporterar också snabbt närvaron av scenarier Och automatiseringar. Den förstnämnda låter dig initiera en sekvens av kaskadåtgärder, mellan att trycka på och ändra bakgrundsbelysningen. Till exempel för att tända alla lampor i ett rum från din smartphone eller stänga av hela huset. Sekunderna är avgjort mer avancerade och låter dig ändra (alltid tryck eller bakgrundsbelysning) baserat på olika faktorer, såsom tid, väder, position, WiFi-nätverk och också att släcka och släcka ljuset slumpmässigt vid en viss tidslucka för att avskräcka alla tjuvar.

Anledningen till att undertecknade mycket gärna har omfamnat den här produkten är kompatibiliteten med Alexa och Google Home, liksom med Siri Genvägar och IFTTT. I Alexa och Google Home varje omkopplare ses som … en omkopplare och inte ett ljus. Upp Alexa det är möjligt att ändra detta beteende medan det på Google Home är möjligt att göra det med ett trick. Genom att lägga till termen ljus i slutet av produktnamnet kommer detta att samlas, om än inte visuellt i appen, till de andra lamporna i rummet, tänds med det generiska kommandot “ok google, tänd lamporna“. Uppenbarligen, som redan nämnts, kommer knapparna inte att returnera status och därför kommer du inte att kunna veta om en lampa är på eller av och till exempel om den är på kommer tändningskommandot att stänga av lampan (dvs. kommer helt enkelt att invertera statusen). En kommentar om anslutningens stabilitet: bra men inte perfekt. Under dessa testmånader var jag tvungen att starta om en platta ett par gånger för att kunna styra den igen via app / röstassistenter.

Iottys pris är rimligt: 79 € för varje tallrik eller 225 € för 3 tallrikar. Priset blir 299 € om du inkluderar heminstallation inom tio dagar (vilket bara skulle vara 109 €). Hitta möjligheten att köpa plattor och installationstjänster på den officiella webbplatsen.

Foto

Relaterade artiklar

Back to top button