iOS 14 sekretess- och säkerhetsfunktioner du behöver känna till

Med iOS 14 fick iPhones och iPads en mängd sekretess- och säkerhetsfunktioner. I den här artikeln förklarade vi dessa funktioner och hur man använder dem. Här är iOS 14 sekretess- och säkerhetsfunktionerna du behöver känna till.

iOS 14 sekretess- och säkerhetsfunktioner

Apple har börjat rulla ut iOS 14-uppdateringen över hela världen. Den nya versionen, som fokuserar på integritet och säkerhet för iPhone-användare, kom med många funktioner. Med dessa funktioner har Apples mobila operativsystem iOS blivit säkrare än någonsin tidigare.

Men för att kunna dra fördel av dessa sekretess- och säkerhetsfunktioner som denna iOS erbjuder sina användare, är det nödvändigt att ha viss kunskap. Genom att veta hur du använder dessa funktioner kan du konfigurera din säkerhet mer exakt i den mobila världen. Här är iOS 14 sekretess- och säkerhetsfunktioner som iPhone- och iPad-användare bör känna till.

Ta reda på när appar använder kameran och mikrofonen

Appar på iOS måste uttryckligen be om tillåtelse att använda din kamera och mikrofon. Med iOS 14 läggs en indikatorikon till i det övre hörnet av skärmen när du använder dessa funktioner. Grön betyder kamera, orange betyder mikrofon.

Denna funktion gör det omöjligt för applikationer att spela in utan din vetskap. Detta visas tydligt i det övre hörnet av skärmen när en app använder din kamera eller mikrofon. Med andra ord, även om du ger en öppen mikrofon och kamerabehörighet till en applikation, kan du få information om när dessa applikationer använder dessa behörigheter.

När du öppnar kontrollcentret på din iPhone kan du komma åt detaljerad information om apparna som använde din kamera och mikrofon nyligen. Svep bara nedåt för att öppna telefonens kontrollcenter.

Begränsa åtkomsten till foton och plats

En funktion bland iOS 14 sekretess- och säkerhetsfunktioner kan begränsa appars åtkomst till vissa tjänster. På så sätt kan användarna välja när de vill använda sin behörighet.

För att aktivera den här funktionen för platstjänster är det nödvändigt att gå in i applikationen Inställningar och sedan avsnittet Sekretess och platstjänster. När du trycker på en applikation kan du välja hur ofta den applikationen kan komma åt den relevanta tjänsten. Bland alternativen som systemet erbjuder dig erbjuder det olika alternativ som Aldrig, Alltid, Endast när applikationen är öppen och Endast när du tillåter. På samma sätt, om du inte vill att applikationen ska upptäcka din exakta plats, kan du använda omkopplaren för exakt plats på den här sidan.

Om du vill begränsa de foton och videor som en app kan komma åt måste du gå till avsnittet Sekretess i appen Inställningar och trycka på alternativet Foton där. Från det här avsnittet kan du välja vilken applikation som kan komma åt vilka foton i detalj.

Upptäck dåliga lösenord

Sedan en tid tillbaka har Apple kunnat synkronisera lösenord och annan inloggningsinformation för användarkonton på Apples hårdvara via iCloud. På så sätt kan lösenord på iOS- och macOS-enheter lagras i söktjänsten. Den här funktionen kan nås via alternativet Lösenord i avsnittet Inställningar.

Med iOS 14 erbjuder Apple användarna ett lösenordsövervakningssystem. Detta system varnar användaren om det upptäcker att någon data relaterad till autentiseringsuppgifter har läckt. För detta är det nödvändigt att aktivera säkerhetsrekommendationerna längst upp på skärmen Lösenord. iOS 14 ger användaren olika förslag angående lösenordsskydd.

Bli av med Wi-Fi-spårare

En av de trevliga funktionerna bland iOS 14 integritets- och säkerhetsfunktioner är alternativet Använd privat adress som lagts till i Wi-Fi-inställningarna. Som bekant, när en enhet ansluter till ett Wi-Fi-nätverk, får den en MAC-adress (media access control). På så sätt kan internetleverantörer och därifrån annonsörer bestämma var och när enheten är inloggad.

Med denna nya iOS 14-funktion får din iPhone en annan MAC-adress varje gång. Detta gör det mycket svårt att spåra och spåra hans telefon. Den här funktionen är inställd på att vara aktiverad som standard för varje nytt nätverk du ansluter till.

Ta reda på när appar tittar på ditt urklipp

Om du har en iPhone som kör iOS 14, få inte panik om du ser något meddelande högst upp på skärmen om att en app kommer åt ditt urklipp. Det är bara en variant på den nya urklippsaviseringsfunktionen i iOS 14.

Den här funktionen, som först upptäcktes med iOS 14 betaversionen, informerar oss om när appar kommer åt ditt urklipp. På så sätt har du möjlighet att automatiskt få all säkerhetsinformation om din telefon.

Begränsa appar från att spåra dig

En annan funktion bland iOS 14 sekretess- och säkerhetsfunktioner är att appar kräver tillstånd för att spåra dig på webbplatser och andra appar. För att göra detta, gå helt enkelt in i applikationen Inställningar och tryck på alternativet Övervakning i avsnittet Sekretess för att avgöra när applikationer kan och inte kan spåra dig.

Denna spårningsaktivitet, som är gjord för att göra annonsen som erbjuds användarna mer bekväm, kan styras med iOS 14.

Sekretesskort

En av iOS 14-funktionerna som Apple har annonserat för iOS 14 men ännu inte släppt är sekretesskort. Den här funktionen är kort som innehåller information om hur applikationer använder data de samlar in från dig.

Med den här funktionen, som fortfarande är under utveckling, kommer en App Privacy-knapp att läggas till i applikationerna i Apple App Store, och användare kommer att få tillgång till detaljerad information om vilken applikation som använder vilken data till vad och hur.

Få sekretessrapporter från Safari

En annan funktion som är bland de integritets- och säkerhetsfunktioner du behöver veta om iOS 14 är integritetsrapporterna som kommer att tillhandahållas av Safari. Med funktionen Sekretessrapport lagt till Apple Safari, innehåller den detaljerad information om vilka spårare som skyddas från när de surfar på internet.

Med andra ord, på Safaris sekretessrapportsida kan du se spårarna på en sida en efter en och se hur många av dessa spårare Safari blockerade för dig under den senaste månaden.

Relaterade artiklar

Back to top button