Installera och konfigurera Windows 11 TPM på en PC –

TPM har i princip två uppgifter, varav den första är att lagra nycklarna som används av användaren i en säker miljö som bara användaren kan komma åt. När ett program kräver en specifik nyckel, frågar det operativsystemet om det, som i sin tur ber om det från TPM, om det är installerat. Det är TPM:n som, baserat på närvaron av förtroende mellan de enheter som begär en viss nyckel, beslutar om informationsförsörjningsprocessen ska utföras eller inte.

I en tid där vi ständigt handlar online, och vår känsliga data flyger över ett nätverk av nätverk, är det nödvändigt att använda hårdvarusystem som säkert lagrar dessa nycklar och förhindrar skadliga applikationer från att komma åt. Att vara ett av de olösta problemen på PC:n och därför på Windows. Därför gjorde Microsoft detta till ett minimikrav i Windows 11.

Hur vet jag om en TPM redan är installerad?

Dispatch Services TPM-administratör

Den första informationen kan erhållas i enhetshanteraren. Om du har en TPM installerad och aktiv bör den visas bland systemenheter, särskilt i rullgardinsmenyn Säkerhetsenheter. Men det kanske inte visas eftersom det inte är aktivt, för att göra detta, tryck på Windows- och R-tangenterna för att öppna popup-fönstret.

Skriv in tpm.msc i den, du bör få följande fönster:

TPM Ventana Windows

Om det är installerat på ditt system rekommenderar vi att du hoppar över nästa avsnitt. Alternativet är att få meddelandet nedan, vilket innebär att du måste installera TPM 2.0-modulen på din dator. Även om det inte är nödvändigt, måste du göra en liten sista kontroll först.

SIN TPM installerad

Behöver jag verkligen TPM 2.0 för att använda Windows 11?

AMD fTPM

Om ditt system inte har ett dedikerat TPM 2.0-chip, eller om du inte kunde få ett, misströsta inte eftersom det är fullt möjligt att dess funktionalitet finns i din dators processor. Detta tack vare två olika teknologier från Intel och AMD som heter Platform Trust Technology, Intel PTT och AMD PSP fTPM. Problemet är att många moderkortstillverkare har inaktiverat detta alternativ i BIOS.

Vad är skillnaden jämfört med TPM 2.0? Tja, platsen där de lagrar data är när de gör det i system-BIOS, medan TPM 2.0 har internminne som bara kan nås av sig själv. Vilket är ett plus ur säkerhetssynpunkt. Den viktigaste frågan är att om vi använder Windows 10 enhetskryptering och använder PTT och fTPM samtidigt, så kommer säkerhetsnycklarna att lagras i processorns firmware.

Intel PTT BIOS

När du aktiverar AMD fTPM eller Intel PTT måste du komma ihåg att inte alla BIOS är likadana, så du måste navigera genom BIOS för att aktivera det här alternativet. Vad Microsoft anser är giltigt för Windows 11. En av anledningarna till att moderkortstillverkare tar kompatibilitet för given är att du bara behöver aktivera det i BIOS för att kunna använda Windows 11.

Denna lösning inkluderar inte AMD- och Intel-processorer som släpptes för flera år sedan och som kräver att TPM 2.0 installeras på moderkortet.

Installera och konfigurera TPM

TPM-kontakt

Om din dator inte har en TPM, oroa dig inte, det är lika enkelt som att köpa en och koppla in den i motsvarande kontakt på ditt moderkort som är dedikerad till den. Detta är en extremt enkel procedur, ja, vi rekommenderar inte att du gör det medan datorn är på, så om du ska utföra den här uppdateringen, och uppenbarligen, rekommenderar vi att du helt stänger av datorn för att utföra denna operation och bara in om du drar ur nätsladden från uttaget.

När installationen är klar måste du aktivera TPM från BIOS eller UEFI i systemet, vilket är annorlunda om vi pratar om Intel eller AMD.

Installerar TPM 2.0 för Intel-processorer

TPM BIOS Intel

När det gäller Intel måste du starta systemets BIOS och i Boot Service Manager -> Advanced Boot Options ställ in Boot Mode till UEFI. För i äldre läge fungerar inte UEFI. Därför, om du har ett operativsystem som förlitar sig på äldre läge, kommer du inte att kunna aktivera TPM 2.0 på det. När du har valt att starta i UEFI-läge, tryck på F10 för att spara ändringarna, starta om datorn och gå in i BIOS igen.

TPM Intel

Gå till säkerhetsfliken i BIOS-menyn, den kommer att fråga efter administratörslösenordet, ange det och tryck på Y för att bekräfta, du kommer att se att systemet startas om. Gå in i BIOS en tredje gång och gå tillbaka till säkerhetsfliken och en dialogruta kommer att fråga dig om du vill ange några alternativ, eller TPM2 ClearControl (NO) + `Clear. Välj det här alternativet för att aktivera TPM 2.0.

TPM Intel BIOS

Du har bara en slutinstallation, för att göra detta trycker du på F12 och går in i BIOS igen. Du kommer att se ett meddelande ovan som varnar dig om att alla nycklar i TPM kommer att raderas. Detta är viktigt om du använder en tidigare använd TPM 2.0.

Aktivering av TPM 2.0 bör tillåta dig att inte bara köra Windows 11 smidigt på din PC med Intel-processorer, utan också få tillgång till Intel Virtualization Technologies på processorer som stöder det men kräver att TPM fungerar. Förutom att du självklart kan köra Windows 11 på din PC.

Relaterade artiklar

Back to top button