Installera M.2 NVMe SSD, över eller under GPU? –

Som vi alla vet är SSD-enheter NAND-flashenheter, där M.2-enheter är ganska utmärkande på grund av sin mindre storlek, högre prestanda och högre temperaturer. Men det betyder att de måste kylas, passivt, aktivt eller båda, vilket tyder på att positionen för M.2-facket faktiskt är väldigt viktig.

Topp, botten eller vertikalt, var är det bästa stället att montera M.2 SSD i förhållande till GPU?

Den mest uppenbara frågan i det här fallet är varför en GPU, vad har den med den att göra? Helt enkelt kan en SSD dra nytta av luftflödet från grafikkortsfläktar. Detta beror naturligtvis på vilken GPU-modell vi har, men M.2 SSD-installationen kommer att vara avgörande för att bestämma dess temperatur på grund av följande faktorer:

  • Kortet har en passiv eller aktiv kylfläns för SSD:n.
  • GPU:n blåser luft direkt in i det nedre M.2-uttaget.
  • Moderkortet låter dig montera M.2 vertikalt med hjälp av adaptrar.

Man måste komma ihåg att M.2:or tenderar att vara ganska varma utan kylfläns, även om de inkluderar en seriell, vilket är fallet med flera modeller. Om detta är vårt fall, till exempel en WD SN750 med en EK-kylfläns, är det idealiska alternativet att installera SSD:n i en M.2-plats utan kylfläns, eftersom den du har vanligtvis är densamma eller mer effektiv än den. på moderkortet….

Om SSD:n inte har en kylfläns är det att föredra att använda M.2-platsen där den är installerad. Prioriteten här är att passiv spridning alltid kommer att vara effektivare än aktiv spridning genom GPU-fläktar eftersom deras flöde är indirekt eller väldigt indirekt, så moderkortets kylflänsyta kommer att vara mer effektiv, särskilt under belastningsförhållanden.

Vertikala adaptrar, ett riktigt intressant alternativ

Det finns moderkortsmodeller som har en vertikal kontakt som ett slags RAM-kortplats för installation med en eller två M.2-förlängare. Varför inkluderar vissa modeller dem när SSD är något som knappt har förändrats?

Anledningen är komplex och varierande. För det första är det mycket lättare att kyla en enhet som är vertikal och i 90° vinkel med plattan än en enhet som är horisontell som denna. Indirekt luftflöde från chassifläktar låter dig förbättra temperaturen , men det finns en annan bra anledning, väldigt nyfiken: avståndet till processorn.

Det verkliga problemet med M.2s är avståndet från CPU:n till alla platser för dessa enheter. I/O-processorn har en begränsad våglängd och mycket kort bearbetningstid, så avstånd är en mycket viktig faktor om du vill garantera bästa prestanda och signal för din data.

Att ta bort slots innebär bara mer kontroll över signalerna, ett bättre PCB, fler lager och ett antal komponenter som styr dess högre kvalitet. Det höjer priset på moderkort, vilket varken tillverkare eller användare vill ha, men det är ett pris att betala om signalen förblir stabil.

Så var är en NVMe M.2 SSD bättre än en GPU? Det beror på typ av kortplats på moderkortet vad gäller kylning och beror på den specifika SSD:n. Det finns ingen lösning för alla modeller av dessa två komponenter, för även om det verkar uppenbart att SSD:n är under GPU:n, är pumpning av värme i många fall vid 80 ° C eller liknande förhållanden kontraproduktivt för det vi letar efter och det är inte för förlorar prestanda och håller enheten vid rätt temperatur.

Relaterade artiklar

Back to top button