Hur vet jag om min internetanslutning använder CG-NAT eller en offentlig IP-adress –

Vad är CG-NAT och varför använder vissa operatörer det?

CG-NAT eller även känd som NAT Carrier-Grade eller Carrier-Grade Network Address translation är en teknik som operatörer implementerar i sina nätverk för att bevara redan utarmade IPv4-adresser. På grund av utarmningen av offentliga IP-adresser har operatörer tillhandahållit privat IP-adressering på 3G/4G- och 5G-nätverk i flera år, för vanligtvis i smartphones eller surfplattor kommer vi inte att ha några servrar. Men sedan flera år tillbaka har de också överfört denna CG-NAT-teknik till sina fibernätverk, vilket ger kunderna en specifik privat adress som inte dirigeras över Internet, vilket innebär att vi inte kommer att kunna komma åt FTP-servrar, VPN eller någon annan typ av server som vi har hemma.

Det är mycket viktigt att veta om min operatör försett mig med en offentlig IP-adress eller om jag står bakom CG-NAT, speciellt för användare som har en NAS-server hemma för att vara värd för olika servrar, om vi vill komma åt VPN-servern som vi har i lokalt nätverk och andra ganska vanliga användningsområden som att sätta upp ditt eget privata moln med hjälp av Nextcloud. Vi kommer inte att kunna uppfylla alla dessa användningar eftersom operatören kommer att förse vår router med en privat adress i intervallet 100.64.0.0/10, så även om vi öppnar portar på routern (port forwarding eller port forwarding), kommer vi inte att göra det ha end-to-end kommunikation…

På grund av denna privata adress reserverad för CG-NAT 100.64.0.0/10 kommer den första IP:n att ändras från 100.64.0.1 till 100.127.255.254, så vi kommer att ha cirka 4 miljoner privata IP:er att dela med våra kunder, men det är normalt att ha mindre undernät med färre klienter som delar samma offentliga IP-adress.

I följande diagram, som vi gjorde med nätverkssimulatorn GNS3, kan vi se hur CG-NAT fungerar. Routern vi har hemma är vilken som helst av R1, R2, R3, R4, var och en av dessa routrar är den du kan ha hemma, och “CGN”-routern är NAT-operatörens router. och använd samma offentliga IP-adress (87.87.87.87)

Även om vi gör “port forwarding” på hemroutrarna som vi har hemma, kan vi inte göra det på operatörens CGN-router. Av denna anledning är det viktigt att veta om vår operatör har mig i CG-NAT eller om jag har en offentlig IP-adress för att kunna komma åt alla tjänster i vårt hus (FTP-server, NAS, VPN, etc.) .

Hur vet jag om min operatör har mig i CG-NAT eller om jag har en offentlig IP

Vi kan ta reda på om vår operatör försett oss med en offentlig IP-adress eller om de trots allt satte oss bakom CG-NAT genom flera metoder som vi kommer att förklara i detalj. Alla metoder vi kommer att lära dig härnäst kommer att berätta för oss om vi har en offentlig IP-adress eller om vår operatör har lagt oss på CG-NAT ändå. Dessutom skulle vi utan problem kunna använda en eller flera metoder samtidigt för att kontrollera exakt om vi har en offentlig IP-adress i vårt hus eller inte.

Visa WAN IP-adressen på routern

Det första vi behöver göra är att komma åt vår hemrouter, antingen konfigurerad av dig eller tillhandahållen av din internetoperatör. Du måste komma åt via standardgatewayen, vanligtvis får du åtkomst via http://192.168.1.1 eller http://192.168.0.1 , sedan loggar du in med ditt användarnamn och lösenord (som standard är detta vanligtvis “Admin”-användaren och “admin”-lösenordet).

Ett avsnitt märkt ” WAN IP-adress “,” WAN IP ”Eller något i den stilen, det vill säga vi måste titta på vilken IP-adress WAN-gränssnittet på internetroutern får. I följande skärmdump kan du se Digi-anslutningen med CG-NAT som ses i avsnittet IP-adress.

Att ta reda på om vår IP-adress är offentlig eller i CG-NAT är lika enkelt som att veta om denna IP-adress som routern pekar på är inom CG-NAT-intervallet eller inte har något med det att göra. Om IP-adressen finns i undernätet 100.64.0.0/10, det vill säga i intervallet från 100.64.0.1 till 100.127.255.254, så kan vi garantera att vi är i CG-NAT, eftersom detta intervall tillhör denna teknik och är reserverad.

Jämför routerns WAN IP-adress med den offentliga IP-adressen som erhålls från Internet.

Ett annat mycket användbart sätt att ta reda på om vår IP är i CG-NAT eller om vi har en offentlig IP är att jämföra “WAN IP” som visas i vår router med den offentliga IP som vi kan få via webbplatser som t.ex. Vad är IP … Om IP-adressen som anges på denna webbplats exakt matchar IP-adressen som anges i WAN IP-adressen för vår router, då kan vi säkerställa att operatören har försett oss med en offentlig IP-adress och att vi inte är i CG-NAT …

Denna metod för att ta reda på om vi är i CG-NAT eller inte är en av de enklaste, eftersom vi bara behöver jämföra två IP-adresser, utan att behöva veta om det är i CG-NAT-intervallet 100.64.0.0/10 som vi har. förklaras ovan.

Gör traceroute eller tracert för vår offentliga IP

Om du går till webbsidan “Vad är min IP” och Internet säger till dig att din offentliga IP-adress är 150.150.150.150, du öppnar en kommandotolk i Windows (Windows-tangenten, skriv “cmd” i sökmotorn och tryck på Enter), och du lägger:

tracert 150.150.150.150

Om spåret har 1 enda hopp betyder det att du har en offentlig IP, om det har 2 hopp betyder det att du är i CG-NAT. Anledningen till detta är att för att nå den offentliga IP-adressen kommer ett av hoppen att finnas i hemroutern och det andra hoppet (andra) i vår operatörs CGN-router.

  • Om vi ​​har ett hopp kan vi se till att IP-adressen är offentlig och att routern har den.
  • Om vi ​​har två hopp kan vi se till att vi är i CG-NAT

Vi hoppas att du genom att följa dessa steg snabbt och enkelt kan ta reda på om vi använder offentlig IP-adressering eller om du tvärtom är under CG-NAT.

Relaterade artiklar

Back to top button