Hur man tittar på TV och livestreaming utan avbrott eller stopp hemma –

Problem med att titta på internet-tv eller streama video

När vi har flera datorer anslutna till vårt lokala hemnätverk tittar vi på internet-tv eller sänder video, medan tv:n är ansluten via kabel vet vi att allt kommer att fungera korrekt utan problem, dock uppstår problem när vi har dussintals anslutna enheter som konsumerar internetbandbredd eftersom routern måste behandla all denna trafik på samma sätt, därför routern kommer att ge samma prioritet till P2P-nedladdningar för att begränsa den tillgängliga bandbredden som den gör att strömma video till TV. och detta är ett problem för användare som tittar på TV. Även om nedladdningarna som utförs inte spelar någon roll om de tar några minuter längre, är det mycket viktigt att din sändnings- eller strömmande bandbredd fungerar som en prioritet framför dessa nedladdningar.

När det gäller om vi ansluter TV:n via Wi-Fi, måste vi komma ihåg det i trådlösa Wi-Fi-nätverk ju fler datorer vi ansluter till WiFi-nätverket samtidigt, desto mindre bandbredd har vi för var och en av dem, beroende på medieåtkomstprotokollet. vanliga CSMA / CA som används i trådlösa nätverk. Medan de senaste standarderna klart har förbättrat detta med lanseringen av MU-MIMO med WiFi 5 och OFDMA med WiFi 6, fortsätter vi idag att använda WiFi-routrar med WiFi 5-standarden, och även WiFi-klienter (TV-apparater och andra enheter) fungerar inte . äger denna teknik, så de måste fortsätta använda OFDM. Dessutom är det möjligt att vi har en router och att vi inte har något WiFi Mesh-system i hem-LAN, så det är möjligt att TV:n inte uppnår bra täckning i 5 GHz-bandet (där det rekommenderas att ansluta denna typ av enhet) och istället måste du använda 2,4 GHz-bandet.

Lösningar så att det inte blir fler problem

Dessa problem, som vi vanligtvis hittar hemma, kan vi lösa genom att använda olika routerkonfigurationer och installera ytterligare utrustning för att förbättra den trådlösa signalen. Därefter kommer vi att tillhandahålla alla nödvändiga riktlinjer för en perfekt användarupplevelse när du använder streamingtjänster.

Prioritera ditt hemnätverk

Många hemroutrar köper vi från tillverkare som AVM med deras FRITZ! Box, ASUS, D-Link, NETGEAR och andra tillverkare har ett system för att prioritera olika enheter på LAN framför andra, och vi kan till och med prioritera innehållet i trafiken som genereras av dessa enheter. När det gäller AVM, från och med version 7.25, kan vi skapa en prioriteringsregel på det lokala nätverket och på det trådlösa nätverket, så att vi kan ge högsta prioritet till vår TV eller enheten vi använder för att streama video.

Tack vare QoS (servicekvalitet) vi kan prioritera applikationer och enheter och se till att den valda enheten tar emot datapaketen först och sedan resten av enheterna som är anslutna till det lokala nätverket. Det betyder att tv-program, videostreaming eller videokonferenser kommer att ha högsta prioritet även om vi laddar ner via P2P-program som drar mycket internetbandbredd.

Som du kan se har alla tillverkare väldigt intuitiva menyer som gör att vi enkelt kan prioritera de appar vi behöver.

Om du använder Wi-Fi, 5 GHz eller använder WiFi Mesh

För bästa prestanda rekommenderas det starkt att du alltid ansluter videoenheter i 5 GHz-bandet, eftersom de kommer att ha högre tillgänglig bandbredd och mindre störningar för närliggande nätverk. Om du bara har en router och täckningen inte når dig rekommenderar vi att du installerar ett WiFi Mesh-system eller en repeaterrouter med Mesh-funktion, eftersom du inte bara kommer att förbättra prestandan på din streaming-tv. men även alla enheter du ansluter till det trådlösa nätverket.

Beroende på den fysiska platsen för de olika enheterna kan du ansluta till ett nätverk (router) eller ett annat (WiFi-repeater) för att balansera nätverkstrafik, inte bara ladda huvudroutern med alla dina trådlösa enheter. I det här fallet lanserade tillverkare dedikerade WiFi Mesh-lösningar för 2, 3 eller till och med fler noder för distribution i hela huset, tillverkare som AVM ingår i deras FRITZ! Operativsystemet för OS gör det enkelt att konfigurera ett WiFi Mesh-nätverk. och snabb användning av WiFi-routrar, WiFi-repeaters och PLC:er med WiFi, förutsatt att de har den senaste firmware.

Andra intressanta användningsfall för en router när det gäller video

Många hemroutrar inkluderar möjligheten att anslutning av flyttbar lagringsenhet via USB 3.0 Den fasta programvaran för alla routrar inkluderar en mediaserver, även känd som DLNA-server, som låter oss spela musik och videor enkelt och snabbt. , vi kan se bilder, ljud och video på TV-apparater som stöder denna standard, och det är allt. Om vi ​​har lokalt medieinnehåll på routern kommer vi alltså inte att använda internetbandbredden.

Relaterade artiklar

Back to top button