Hur man ställer in och använder Launchpad på macOS

Launchpad är en viktig del av macOS-skrivbordet och är ett snabbt och enkelt sätt att komma åt program installerade på din Mac. Så här får du ut det mesta av funktionen.

Launchpad har varit en del av macOS-skrivbordet i några år och tjänar det enkla syftet att hjälpa användare att öppna appen de behöver så snabbt som möjligt. I likhet med Windows Start-meny erbjuder den helt enkelt en lång lista med appar som användaren kan se och snabbt öppna, med minimal ansträngning som krävs.

Det är ett enkelt verktyg, och det är verkligen inte det enda sättet att göra samma jobb. Den som vill öppna en applikation har en mängd olika sätt att utföra uppgiften på.

Du kan till exempel söka efter namnet på appen via Spotlight. Du kan ha placerat appikonen på Dock för enkel åtkomst. Du kanske till och med manuellt har gått till mappen Applications för att hitta och öppna appen.

Dessa är alla giltiga sätt att göra samma sak, men för de som är nya i macOS och byter från en Windows-baserad miljö är det förmodligen den mest logiska metoden för appöppning som är tillgänglig för dem.

Grundläggande tillgänglighet

Enkelheten med Launchpad liknar att förvandla din Mac till en improviserad iPad-startskärm. När du klickar på Launchpad-ikonen visas en liknande skärm, bestående av ett rutnät med väl fördelade ikoner och deras titlar.

För att öppna en app som du kan se, klicka på den en gång. Det är allt du behöver göra.

Det här är ett typiskt exempel på hur Launchpad ser ut när den startas.

Precis som de välbekanta iPad- och iPhone-hemskärmarna kan appikoner lagras i mappar, som du måste klicka på och expandera innan du klickar på själva appikonen.

Längst ner på skärmen finns prickar som visar hur många sidor med appar som ingår i Launchpad, samt vilken sida du tittar på. Använd musens rullhjul för att byta sida eller klicka på prickarna.

Om du behöver ta dig ur Launchpad klickar du helt enkelt var som helst på bakgrunden som inte är en appikon eller något annat element på skärmen, eller trycker på Escape-tangenten på tangentbordet.

Tangentbordsbaserad åtkomst

Låt oss säga att du vill snabba upp din åtkomst till appar i Launchpad, eller inte vill använda musen lika mycket. Det finns några saker du kan göra för att komma åt appar i Launchpad än vanliga muscentrerade kontroller.

Du måste visserligen öppna Launchpad genom att klicka på ikonen. Det går inte att komma undan den punkten om du inte ställer in en kortkommando.

Väl inne i Launchpad kan du navigera mellan appar med hjälp av piltangenterna och sedan använda Retur för att gå in i mappar eller för att öppna appar. Tryck på Escape-tangenten för att gå tillbaka från en mapp.

Du kan växla mellan sidor i Launchpad med hjälp av tangentbordet, genom att hålla nere Command och sedan trycka på vänster eller höger piltangenter.

Börja skriva ett appnamn för att snabbt visa det.

Börja skriva ett appnamn för att snabbt visa det.

Om hastighet är din grej kan du helt enkelt söka efter appen. Så fort du är i Launchpad börjar du skriva namnet på appen du vill öppna, så börjar din Mac att begränsa listan tills du ser appen du söker efter.

Använd piltangenterna för att markera appen du letar efter och tryck på Retur för att öppna den.

Öppna Launchpad utan att klicka

Medan Windows Start-menyn alltid finns i hörnet av skärmen och lätt att komma åt utan problem genom att flytta musen till dess mest extrema position i hörnet och klicka, är det inte samma sak för Launchpad. Eftersom den är placerad på Dock är den inte precis i hörnet, så den kräver mer eftertanke för att komma åt.

Ett sätt att fixa detta är att dra nytta av Hot Corners, en funktion inbyggd i macOS där du kan tilldela åtgärder som ska utföras när du trycker in musen i ett av hörnen.

Hot Corners kan ge dig den där öppningen rätt i hörnet av Launchpad som du verkligen vill ha.

Hot Corners kan ge dig den där öppningen rätt i hörnet av Launchpad som du verkligen vill ha.

Hur man lägger till Launchpad i ett Hot Corner i macOS

Klicka på Äpple logotyp i menyraden och välj sedan Systeminställningar.

Välj rullgardinsmenyn för den aktiva skärmen hörn du vill använda för att aktivera Launchpad.

Högerklicka på Launchpad

Om allt du vill ha är snabb åtkomst till appar, men utan det vackra användargränssnittet, kan du göra detta med ett högerklick på Launchpad-ikonen. Detta kommer att visa en snabbmeny som innehåller en lista över alla applikationer som finns i Launchpad, som kan bläddras igenom och klicka på för att öppna som vilken annan snabbmeny som helst.

Högerklicka på Launchpad på Dock för att visa en rullningsbar lista utan att öppna hela appen.

Högerklicka på Launchpad på Dock för att visa en rullningsbar lista utan att öppna hela appen.

Det finns också alternativ för att ta bort Launchpad från Dock, om du inte vill ha den där längre, eller för att ta fram den vanliga Launchpad-upplevelsen genom att klicka på Visa Launchpad.

Lägger till appar till Launchpad

Det enkla att veta om Launchpad är att det i princip är en lista över appar du har installerat på Mac. Specifikt är det en lista över appar som du antingen har laddat ner från Mac App Store till din Mac, eller en app som du har placerat i mappen Applications.

Nya appar som du installerar från Mac App Store eller har laddat ner och placerat i den mappen visas automatiskt. Alla appar kommer dock inte att visas på listan.

Anta att du har ett program installerat på Mac-datorn som varken laddas ner från Mac App Store, och inte heller är det ett program du faktiskt vill flytta till mappen Program av någon anledning. Det kommer inte att visas i Launchpad automatiskt, men du kan placera det där.

Hur man lägger till appar till Launchpad i macOS

Drag appen till Launchpad-ikonen i Dock, och släpp.

Öppen Launchpad för att kontrollera att appen har lagts till.

Om det behövs, drag appikonen där du behöver den i Launchpad.

Hantera appar och mappar

Om det är överväldigande att ha flera sidor med appar kan du organisera ikonerna så att de passar ditt arbetsflöde bättre, eller åtminstone för att göra dina mest använda appar lättare att nå.

Till att börja med kan du flytta appar genom att dra dem från en position till en annan. Om du behöver flytta den till en annan sida, dra ikonen till kanten av skärmen för att byta sida, vänta tills sidan ändras och släpp sedan ikonen i sitt nya hem.

Du kan skapa nya mappar genom att dra en app ovanpå en annan, eller så kan du lägga till en app i en mapp genom att dra och släppa en app till en mapp. Du kan flytta mappar på samma sätt som du skulle flytta en appikon.

Om du behöver byta namn på mappen till en titel som är vettig, öppna helt enkelt mappen, klicka på namnet högst upp och ange ett nytt namn.

Tar bort appar

Låt oss säga att du inte vill att en app ska vara synlig i Launchpad. Att bli av med det är relativt enkelt, och är ganska likt apphantering på en iPhone eller iPad

Hur man tar bort appar från Launchpad i macOS

Klicka och håll på appen du vill ta bort tills ikonerna börjar skaka .

Klicka på X-symbol som visas i hörnet av ikonen.

Detta kommer att fungera för det mesta, men det finns vissa appar som du helt enkelt inte kan ta bort från listan, eftersom X-symbolen inte visas. De kommer vanligtvis att bestå av appar som inte laddades ner från Mac App Store eller som var förinstallerade i operativsystemet.

I sådana fall måste du avinstallera själva appen.

Lägga till och ta bort Launchpad

Om du helt enkelt vill bli av med Launchpad för att få mer utrymme på Dock kan du göra det. Eftersom det är ett program i sig kan du hantera det som vilken annan app som helst på Dock.

För att ta bort den, klicka och dra ikonen från Dock, höj den tillräckligt mycket tills den blir genomskinlig och är märkt med ordet “Ta bort”. Släpp den för att ta bort ikonen.

Alternativt kan du högerklicka på den och välja Ta bort från Dock.

Om du vill ha tillbaka den måste du öppna mappen Applications i Finder, hitta Launchpad och sedan dra den tillbaka till Dock.

Relaterade artiklar

Back to top button