Hur man ställer in en proxy i Windows 10 och varför –

Hur man ställer in en proxy i Windows

Windows 10 är det mest använda operativsystemet på stationära datorer idag. Det finns för de flesta hemanvändare, såväl som på företags- och organisationsnivå. Vi kan använda en mängd olika nätverksverktyg. Program som låter oss ändra vissa aspekter när nätverkssurfning

Men Windows har också ett brett utbud av möjligheter när det gäller inbyggd funktionalitet. Utan att installera något extra kan vi anpassa vissa element som kan vara användbara för Internetanslutningar … Ett exempel skulle vara möjligheten att konfigurera en proxyserver så att vår navigering går igenom den och inte direkt till de webbplatser vi besöker eller de tjänster vi använder.

Att ställa in en proxy i Windows är mycket enkelt. Du behöver bara följa stegen vi kommer att nämna. Först och främst går vi till Start, öppnar Inställningar, går till Nätverk och Internet, och så fort vi är här måste vi klicka på förtrogen , är det sista alternativet till vänster.

Vid det här laget måste vi aktivera alternativet Använd en proxyserver … Den är inaktiverad som standard. Vi behöver bara markera rutan och vi kan justera de olika alternativen som den har.

Det är väldigt lätt att ställa in. Vi behöver bara lägga IP-adress denna proxy, såväl som dess hamn … Från och med nu kan vi spara ändringarna och vår anslutning kommer att gå via proxyn vi konfigurerade. Du behöver inte installera några ytterligare program.

Använd en proxyserver med undantag

Som vi kommer att se nedan erbjuder Windows 10 oss möjligheten att använda proxyservern vi konfigurerade, men med några Undantag … Vi kanske inte är intresserade av att ansluta till vissa sidor via denna server, och vi vill att du använder vår anslutning. Detta kan vara intressant om vi till exempel ansluter till en proxyserver i ett annat land och vi behöver besöka spanska webbsidor som är begränsade i andra länder. Mycket ofta sänder videostreamingplattformar bara i kontots ursprungsland. Dessutom kan många andra tjänster vara geografiskt begränsade.

Genom att helt enkelt ange adressen till denna webbplats kan vi hindra dem från att ansluta via en proxy. Vi kan ange så många adresser som vi vill, separera dem alla med ett “;” (semikolon).

Varför är det intressant att använda en proxy

En proxyserver förväxlas ibland med att använda VPN-verktyg och kan användas på liknande sätt. Åtminstone i allmänna termer kan vi säga att det hjälper oss att upprätthålla integritet på nätverket, öka säkerheten och även ha tillgång till vissa tjänster.

En proxyserver fungerar som en mellanhand mellan vår dator (klient) och webbplatsen vi besöker (server). Servern får alltså IP-adressen till proxyn som vi använder. Ett sätt att dölja vår riktiga.

Bevara konfidentialitet

Ett av syftena med att använda en proxy är att underhålla anonymitet i nätverket … Som vi nämnde, när vi ansluter via denna typ av tjänst kan vi dölja vår riktiga IP-adress. Slutsidan får sin egen proxy-IP, inte vår.

Tänk på att integritet är en mycket viktig faktor när du surfar på nätet. Det finns många metoder genom vilka de kan samla in data, och IP-adressen är en av dem.

Innehållsblockering

Vi kan också använda den till blockera innehåll … Det finns vissa proxyservrar som till och med kan blockera osäkra sidor. Ett annat sätt att förhindra skadlig programvara från att komma in och komma in på en uppsåtligt modifierad webbplats för attack.

Tillgång till geografiskt begränsat innehåll

Naturligtvis tjänar de också till att komma åt innehåll som kan vara geografiskt begränsad … Låt oss ta som ett exempel att vi vill komma in på en brittisk streamingplattform och den är blockerad i Spanien. Vi kan konfigurera proxyn som om vi är i det här landet.

Detsamma kan uppnås om vi reser utomlands och är intresserade av att få tillgång till innehåll som bara är tillgängligt i Spanien. Därför har vi olika alternativ i detta avseende.

Undvik attacker

Slutligen tjänar det också till förbättra säkerheten … Vi kan förhindra attacker som kan riktas mot vår enhet. I slutändan är vi säkra och avslöjar inte data.

Kort sagt, det är väldigt enkelt att konfigurera en proxy på Windows. Vi såg verktyget tillgängligt i det och alla nödvändiga steg för att kunna förbereda det i Microsofts operativsystem.

Relaterade artiklar

Back to top button