Hur man skapar och tar bort en hårddisk eller SSD-partition i Windows 10 11 –

I allmänhet gör vi det kapitel Installera operativ system vår dator och den andra – lagra data … Det är dock möjligt att det finns fler avsnitt, och några av de tidigare har blivit för små.

Det är också möjligt att vi har i händerna en disk från en annan gammal dator, och vi vill använda den. Detta lagringsblock kan också ha flera partitioner. I denna mening är det mycket användbart att lära sig hur man tar bort eventuella partitioner på våra diskar.

Vad är en partition på en hårddisk

Du kanske har hört talas om partitioner, men du vet verkligen inte vad de är. Ett avsnitt är inget annat än dela upp skivan i flera delar. Som om det inne i denna lagring fanns flera mindre diskar som tjänar till oberoende lagring av information.

I ett avsnitt kan du installera operativsystemet och i det andra – olika data och filer. Detta är användbart, till exempel i händelse av ett systemfel och behovet av att formatera datorn. Således kommer vi inte att förlora data som sparats i resten av diskpartitionerna. En annan bra anledning att göra dessa partitioner är att installera flera operativsystem på vår dator.

Skapa en partition i oallokerat utrymme

Väl inne i administratören måste du hitta den enhet du vill lägga till partitionen på i det oallokerade utrymmet. För att göra detta måste du titta på den nedre halvan av fönstret. I den kommer du att se en lista med alla enheter som är anslutna till datorn och tilldelade partitioner. Leta efter otilldelat utrymme du hittar det snabbt eftersom det visas med en svart stapel precis ovanför den.

När du har hittat den högerklickar du på den och väljer alternativet Ny enkel volym. Klicka på knappen Nästa i guiden som visas. På en ny skärm ange storlek i MB som du vill tilldela den nya volymen (om du lämnar standarden visas, kommer den att ta upp hela det otilldelade utrymmet) och klicka på Nästa. Tilldela nu en bokstav till den nya sektionen och klicka på Nästa igen.

Formatear la nueva Deltagare

Vid det här laget måste du välja det filsystem som du vill använda för enheten. Om det är en intern enhet, det rekommenderas att använda NTFS … Å andra sidan, om det är en extern enhet som du använder på andra datorer kan det rekommenderas att välja exFAT så att den enkelt kan användas på andra datorer. Mac eller Linux PC. Du kan också tilldela ett namn för att göra det lättare att identifiera partitionen och välja om du vill formatera snabbt (mycket snabbt, men rekommenderas endast om du tänker fortsätta använda hårddisken eftersom tidigare data kan återställas) och om du ska komprimera (rekommenderas endast om du har allvarliga problem med utrymmet och du inte har något emot att förlora prestanda). När du har valt alla alternativ klickar du på Nästa och sedan på Slutför för att slutföra åtgärden.

Expandera en befintlig sektion

Om du föredrar istället för att skapa en ny partition i ledigt utrymme utöka den befintliga, detta är också möjligt. För att göra detta behöver du bara följa stegen som beskrivs i föregående stycke för att öppna Diskhanteraren och hitta disken med oallokerat utrymme.

När du har hittat den högerklickar du på partitionen på samma disk som du vill expandera och väljer alternativet Expandera volym från rullgardinsmenyn. Klicka på Nästa i det nya fönstret och under Välj mängd utrymme (MB) välj det antal MB du vill utöka den befintliga partitionen … Om du lämnar standardinställningen visas, kommer den att ta upp allt oallokerat utrymme.

När du har ställt in mängden MB som du vill expandera till partitionen, klicka på Nästa och slutligen Slutför. När detta är gjort kommer Windows att börja fungera, och efter några sekunder kommer partitionen att “växa” med den tilldelade MB, och det oallokerade utrymmet försvinner. På så sätt kan du få ut det mesta av hårddiskens kapacitet.

Ta bort diskpartition i Windows

Innan vi går vidare till att beskriva stegen för göra ett avsnitt , vet att allt du lagrar här kommer att gå förlorat. Därför, om du inte vill att denna data ska flyga ut, är det bekvämt att göra en säkerhetskopia först. Då behöver du bara återställa denna information.

Vi kan göra detta från de alternativ som erbjuds Windows 10 eller Windows 11 på vår dator utan att installera program. Även om vi också kan ställa in programvara. och låt oss göra det därifrån, den här gången fokuserar vi på handlingen från vår dator.

Det första steget är att få tillgång till diskhanterare vårt system. Vi kommer använda Windows Key + X för detta … Vi kan också komma åt detta gränssnitt med hjälp av Windows Launcher-ikonen som finns i det nedre vänstra hörnet av skrivbordet. Tryck på höger musknapp och välj Diskhantering

När vi kommer åt det här alternativet kommer ett fönster att visas. Överst ser vi i listan diskarna eller volymerna på vår dator, de skapade partitionerna, CD-ROM- och DVD-läsare, virtuella hårddiskar, om några, samt alla andra anslutna flyttbara enheter. I allmänhet bör alla de element som kan lagra information och filer återspeglas här.

utesluta deltagande i disco

När vi tittar på den här instrumentpanelen går vi vidare till botten av fönstret som verkligen intresserar oss mest. Här är en grafisk representation av de olika partitionerna som skapats på vår hårddisk. I det här fallet, utöver avsnittet som är avsett för operativsystemet, finns det en annan där data lagras, som presenteras som NTFS

Observera att i det här fallet kan vi inte ta bort avsnittet som är dedikerat till operativsystemet, alternativet kommer inte att öppnas. Så vi går till Data avsnitt, klicka på den och högerklicka sedan på Ta bort volym

utesluta deltagande i disco

Ett popup-fönster kommer då att visas på skärmen som varnar dig för riskerna med att ta bort det avsnittet. Som nämnts ovan kommer detta att resultera i förlust av all data och filer som lagras på den enheten. Så nu är det dags att säkerhetskopiera all information du vill behålla.

Om du har gjort det och vill fortsätta processen klickar du på Ja. Du kommer nu att ta bort detta avsnitt. Du kan upprepa denna process med alla partitioner på dina enheter.

Tilldela diskutrymme

En ny enhet kommer då att visas, representerad av en svart stapel. Det här är avsnittet som vi har tagit bort. Men nu är detta otilldelade utrymme värdelöst. För att göra detta måste du anpassa dess format och kunna använda det.

Markera alternativet ovanför utrymmet med en svart rand Ny enkel volym … En assistent kommer att dyka upp där vi måste formatera ett nytt block. Sedan går vi vidare och väljer den volym som vi vill att det här albumet ska ha. Gå tillbaka till nästa och tilldela den en bokstav. I nästa meny väljer vi Formatera denna volym med följande inställningar, i filsystemet aktiverar vi NTFS och tilldelar enheten en standardstorlek.

Vi har nu tagit bort alla partitioner och enheten är redo att lagra data och filer.

Ta bort diskpartition med Diskpart

Förutom att skapa partitioner från vår dators diskhanterare, har vi ett annat alternativ. Det är över Diskpart verktyget och utförs med hjälp av kommandon på tangentbordet. Även om detta kan låta skrämmande, är det också ganska enkelt.

För att göra detta, gå till sökmotorn i aktivitetsfältet i Windows och skriv DiskPart … Vi kan också komma åt samma som diskhanteraren. Det vill säga genom Windows + X eller högerklicka på den nedre Windows-startikonen. Om vi ​​gör det så här går vi till Springa alternativet och ange diskpart.

När kommandokonsolen öppnas, skriv Skivlista och de enheter som är anslutna till datorn visas. För att välja disken som vi vill partitionera partitioner på måste vi till exempel skriva kommandot välj disk 0 … Numret måste matcha numret på den skiva som vi vill arbeta med.

utesluta deltagande i disco

Därefter skriver vi lista över avsnitt … Alla inkluderade avsnitt visas härnäst. Så vi skriver välj avsnitt 1 , om vi vill ta bort just det avsnittet. Om det är annorlunda sätter vi ett annat nummer. Nu skriver vi Ta bort avsnitt och avsnittet raderas automatiskt.

Program för att skapa och hantera partitioner

Det finns flera Windows 10-program (som borde fungera på Windows 11) som vi kan lita på för att göra rätt partitioner på vår hårddisk, förutom att kunna hantera dem på bästa möjliga sätt när vi väl har skapat dem.

Partitionsassistent AOMEI

Partitionsassistent AOMEI

Detta program är gratis och har ett mycket lättanvänt gränssnitt som är lätt att lära sig. De två stora fördelarna med denna mjukvara är att den kan överföra ett operativsystem till en SSD eller hårddisk utan att behöva installera om den, och att vi kan ansluta till partitioner utan att förlora data. Vi kan ladda ner testversionen från vår hemsida om vi är intresserade.

Paragon Partition Manager

Paragon Partition Manager

Detta program stöder olika Windows-versioner och olika filtyper som FAT, FAT32 och NTFS. Det är mycket lätt att hantera och gör att vi mycket enkelt kan hantera alla partitioner, eftersom vi kan ändra deras format och storlek. Vi kan ladda ner det från dess officiella webbplats.

IM-Magic Partition Resizer

IM-Magic Partition Resizer

Den har ett lättförståeligt gränssnitt, även om designen inte är lika genomarbetad som de två föregående. Detta är ett gratis program med vilket vi kan hantera våra partitioner och även kunna konvertera från NTFS till FAT32. Den kan laddas ner från deras hemsida för att kontrollera om det verkligen är vad du letade efter.

Relaterade artiklar

Back to top button