Hur man skapar luftflöde för att höja PC-temperaturen –

Vi insisterar alltid på vikten av att välja rätt fodral för din PC, eftersom luftflödet till stor del beror på det, och med det temperaturen på komponenterna. Hur bra som helst radiator du sätter på din CPU. Du skulle bli förvånad över hur dåligt den kan prestera om höljet och dess luftflöde inte samverkar för att avleda värme, så vi ska ta upp ett antal överväganden du bör överväga.

Om du inte designar luftflödet kommer du aldrig ha den bästa prestandan.

Det är möjligt att om du har en låda med standardfläktar på din PC, har du redan en nivå av termisk prestanda som du är nöjd med. Du bör dock vara medveten om att även om många boxar egentligen inte behöver en omdesign av internt flöde eftersom de redan passar bra med vad de kommer som standard, kan du inte sikta på maximal prestanda om du inte designar det på egen hand.

Detta beror på att tillverkaren inte har någon möjlighet att veta vilken utrustning du ska lägga i lådan, i vilken ordning, eller om kablar eller andra komponenter kommer att störa flödet under monteringen. Av denna anledning kan du ha bra termisk prestanda, men de är knappast de bästa, så du ska veta att om du designar det själv kan du få flera heltal i temperatur, vilket i sin tur kommer att innebära bättre totalprestanda.utrustning och lägre ljud nivåer, förutom att förlänga livslängden på all din utrustning.

Kort sagt, om du är en vanlig användare som köpt ett bra PC-fodral, bör du inte oroa dig för luftflödet, men om du är en entusiast (eller en tystnadsgalning) som vill få ut det mesta av din PC, som du kommer att göra. se nedan, när du gör detta är preliminära uppgifter värt det och mycket värt det.

Hur du skapar det bästa luftflödet för din PC

Flujo de aire en una caja

Det finns flera faktorer att tänka på när man utformar internt kassaflöde:

  • Varmluft tenderar att stiga, så det är alltid bäst att fläktar som drar varmluft ur lådan är placerade högt, medan fläktar som tar in frisk luft utifrån ska vara i lägre lägen.
  • Du måste vara extra försiktig när du installerar och drar boxkablarna så att det inte finns några komponenter eller kablar mellan dem som blockerar luftens passage.
  • För att säkerställa tillräckligt luftflöde presterar fläktar med högt (och möjligen riktat) luftflöde bättre än fläktar med högre statiskt tryck.

Varje hårdvarufläkt vet, mer eller mindre, att den idealiska luftflödesdesignen är att de främre fläktarna (och även de nedre fläktarna, om några) ska tillföra frisk luft till insidan av chassit, och de som är installerade i den bakre och på de måste ta bort varm luft från taket på boxen. Du kan se detta presenterat i bilden ovan.

Det finns dock en del som gör att du kan rotera väldigt exakt för att få bästa prestanda; Många lådor, särskilt högkvalitativa, får ändra höjden på vilken den bakre fläkten skruvas på, och några av er kanske undrar vad den är till för? De flesta användare kommer helst att matcha denna fläkt med en CPU-kylfläkt (om luftig), och även om det inte är en dålig sak, ger den inte riktigt den bästa prestandan.

Tänk på vad vi sa tidigare: “varm luft tenderar att stiga” och av denna anledning, idealiskt, bör den bakre fläkten vara något högre än kylarfläkten (beroende på avståndet, 1 till 2 centimeter), för i det här fallet på detta sätt , den varma luften som släpps ut från kylaren och tenderar att stiga passar perfekt in i det bakre fläkthuset. Som vi sa tidigare är det här en underbar snurr, men i slutet av dagen går allt ihop för att få bästa prestanda, eller hur?

Ventiladores Noctua

På bilden ovan är den tydligt representerad, om än något överdriven, då den bakre fläkten är 120 mm och den sista kylarfläkten är 140 mm, så de kommer aldrig att matcha. Du kan dock se att den bakre fläkten är ca 1cm högre än kylarfläkten (eftersom avståndet mellan dem är ganska nära) för att maximera varmluftsutsläppet.

Samma sak händer med inriktningen mellan de främre fläktarna och kylarfläkten: på bilden ovan kan du se att den övre främre fläkten är under kylarfläkten, vilket är idealiskt när luft stiger för att kyla de komponenter du har. mellan dem och kommer att gå direkt till kylarfläkten, vilket ökar dess effektivitet, eftersom luften som kommer in i den är frisk.

På samma sätt är den nedre främre fläkten placerad så att dess luftflöde når botten av grafikkortet, det är här fläktarna installeras för att kyla dess komponenter, så återigen är situationen idealisk. …

Vad som inte är idealiskt i den här referensbilden vi har placerat är att den övre fläkten blåser ut luft eftersom den bokstavligen blockerar flödet som skapas av alla andra, vilket tvingar luften att bara röra sig i en riktning (framifrån till bak), och även om det i verkligheten drift kommer inte att påverka boxens totala prestanda för mycket, som vi sa här tidigare strävar vi efter att pressa ut den maximala kylpotentialen.

Vad är skillnaden mellan mindful design eller inte?

Radiator AIO

Som vi berättat tidigare är det egentligen inte så stor skillnad, utan mellan en “bra” box med seriefläktar och en liknande box, men med fläktar valda för att ge bra luftflöde, och att den är riktad och väldesignad. vid maximal förstoring kan vi få en skillnad på upp till 2-3 ºC i processorn och upp till 5 ºC i grafikkortet, vilket i själva verket är viktigt.

Nu, om vi jämför samma hårdvara i ett fall av tveksam kvalitet och dålig ventilation och i ett bra fall med väldesignat luftflöde, kan vi få fruktansvärda temperaturskillnader (till exempel upp till 10 ° C i processorn), och speciellt om du använder vätskekylda kylflänsar eftersom de konstigt nog förlitar sig mer på det interna luftflödet i höljet än på luftkylflänsar.

Relaterade artiklar

Back to top button