Hur man skapar Google Photos med Raspberry Pi och Photoprism –

PhotoPrism, fotohanteraren du bör känna till

Det första steget är att förklara det PhotoPrism är, även om du redan kommer att känna att detta är en applikation som du kan skapa med fotoansvarig möjligheten att katalogisera dem på olika sätt så att du alltid kan kontrollera och enkelt komma åt dem. Oavsett om du letar efter vad du gjorde en viss dag eller allt som hände på din senaste semester.

Applikationen i sig är intressant genom att den är avsedd att installeras på en dator som ska fungera som en server och som andra användare kan komma åt för att se all information som den lagrar och hanterar. Så vad du kan uppnå med PhotoPrism är en lösning som kan lagra, organisera, visa och dela alla dina foton och videor. Precis som liknande lösningar som ovannämnda Google Photos, Amazon Photos eller redan lokala lösningar som Lightroom-katalog, etc.

Dessutom kan alla dessa bilder organiseras efter album, etiketter, som han till och med kan lägga till på ett intelligent sätt tack vare Googles egen TensorFlow-teknik, beroende på vilket datum de togs, och grupperade efter ögonblick eller slutligen efter platser som gjordes. om dess plats är inbäddad i EXIF-data via GPS-data som lagts till av kameran eller manuellt av användaren.

Om du lägger till allt detta möjligheten att dela foton via personliga länkar, såväl som genom alla program som är kompatibla med WebDAV, visar det sig vara mer än ett intressant alternativ för dem som inte är rädda för att mixtra lite.

Installera PhotoPrism på Raspberry Pi

Hittills så bra, men var ska den installeras. Jo, du kan göra detta på din PC, men om du inte vill förbruka resurser och letar efter en mycket billigare men lika effektiv lösning är lösningen att använda en Raspberry Pi.

PhotoPrism kan installeras på Raspberry Pi tack vare Docker. Således behöver du bara installera eller tillgripa ett operativsystem för Raspberry Pi med Docker redan integrerad, som UbuntuDockerPi. Sedan, när allt är installerat, behöver du bara ansluta en extern hårddisk med den kapacitet som krävs, men initialt blir det mycket billigare än att köpa en NAS.

Så uppskatta idén, och om du tycker att det är väldigt svårt, även om vi lämnar länkar till processen mer detaljerat, kommer detta att vara en sammanfattning av de steg du behöver ta:

  1. Skaffa helst en Raspberry Pi 3 eller 4
  2. Ladda ner UbuntuDockerPi, en version anpassad från Ubuntu Server för Raspberry Pi med Docker, från den här länken
  3. Använd Pi Imager för att installera bilden på ett SD- eller microSD-kort beroende på vilken Raspberry Pi du använder.
  4. Ladda ner Docker och Raspberry Pi-versionen av PhotoPrism från fotograferingschefens officiella webbplats
  5. Starta sedan installationsprocessen genom att följa stegen som beskrivs på den här sidan

När du har ställt in allt är nästa steg att installera en hårddisk med tillräckligt med kapacitet för alla dina foton och videor. När all information är klar och kommunicerad, ett par ytterligare tips:

  • Dessa typer av installationer är tillförlitliga, men det är alltid bra att ha en andra säkerhetskopia.
  • Det finns ingen officiell app för iOS- och Android-enheter, men du kan använda de som stöder WebDAV för att synkronisera foton, visa dem osv.
  • Du kan prova PhotoPrism-demon här för att se hur den beter sig och vilka alternativ den erbjuder.

Om du ser dig själv som en bra spelare och har kunskapen eller tålamodet att ta dig an det här projektet, kan vi bara uppmuntra dig att kliva upp och göra det. För det kan förvåna dig och ändra dig om din egen NAS om du inte är säker på vad du kommer att få ut av en sådan investering.

Relaterade artiklar

Back to top button