Hur man säkert raderar en SSD innan man säljer eller kastar ut den –

I allmänhet, medan vi använder en SSD i en PC, behöver vi inte oroa oss för någon form av underhåll, eftersom den redan har ett antal interna mekanismer för att göra detta. Men om du ska sälja den kommer situationen att förändras, för även om du formaterar den finns det sätt att återställa data som vi aldrig bryr oss om för säkerheten. Därför får vi se hur radera SSD och gör det omöjligt att återställa dina data

Hur man säkert raderar en SSD

Lyckligtvis är det möjligt att säkert radera en SSD utan att skada enheten eller minska dess livslängd (i själva verket tvärtom). Detta kan göras med hjälp av programvara så att istället för att säkert radera all data på enheten, “spolas” SSD:n till ett rent minnesläge (inte fabriken, men nästan).

ATA Secure Erase “Teamet instruerar SSD:n att radera alla lagrade elektroner, en process som får enheten att” glömma “all lagrad data. Kommandot återställer alla tillgängliga block till tillståndet “radera” (detta är också det tillstånd som TRIM-kommandot använder för att ta bort filer och återanvända block). Det är viktigt att notera att ATA Secure Erase inte skriver något till disken, så ökar inte dess slitage

Radera SSD med tillverkarens verktyg

Nästan alla SSD-tillverkare har sin egen programvara för att radera den säkert med kommandot ATA Secure Erase. Här är en lista över de stora tillverkarna, så att du kan ladda ner den som passar dig bäst:

Tillverkarens programvara är den första resursen du bör ta till för att säkert radera data från din SSD, även om du bör komma ihåg att om din SSD är gammal kanske den inte innehåller kommandot ATA Secure Erase, som du måste hänvisa till. till nästa steg i den här artikeln, eftersom programvaran inte kommer att kunna göra detta automatiskt.

Parted Magic, ett alternativ om du har en äldre SSD

Parted Magic är en Linux-distribution som inkluderar ett brett utbud av SSD-raderingsverktyg bland sina verktyg. Det är sant att denna programvara kostar $ 11, men om du bestämmer dig för att köpa den kommer licensen att vara evig och du behöver aldrig betala igen. Dessutom är Parted Magic designad för att installeras på ett USB-minne och startas därifrån, så att du inte behöver komplicera ditt liv genom att installera det på en PC-enhet eller något.

Om du väljer att använda det här alternativet, följ dessa steg:

  1. Ladda ner Parted Magic och skapa en startbar USB med UNetbootin.
  2. Börja med ett USB-minne med en SSD ansluten och välj alternativ 1: Standardinställningar.
  3. När den startar, gå till Start -> Systemverktyg -> Radera disk.
  4. Välj kommandot “Internt: Säker radering skriver nollor till hela dataområdet” och bekräfta sedan enheten du vill radera.
  5. Bekräfta att du förstår riskerna genom att klicka på Ja. Nu gäller det att vänta, mjukvaran sköter resten.

Relaterade artiklar

Back to top button