Hur man optimerar PC-förbrukningen för att spara på energiräkningen –

Uppenbarligen det mest direkta och radikala sättet spara på elräkningen När det gäller PC:n, använd den inte, men det är också uppenbart att för de flesta människor är detta inte något gångbart eftersom de använder den som ett arbetsverktyg eller kanske sin favoritenhet på fritiden. Du kan spara mycket pengar hur som helst om du optimerar både dess användning och själva hårdvaran, så låt oss se vad du kan göra åt det.

Välj mer effektiva hårdvarukomponenter

En av de mest självklara sakerna du kan göra för att optimera din dators strömförbrukning är att köpa lågförbrukningskomponenter och även om detta kanske inte är för alla, om du är på väg att köpa en ny dator kan du ha det i åtanke. Konto. Uppenbarligen kommer detta att bero på varje användare och vad de ska använda datorn till, eftersom om du ska köpa en PC för spel så kommer du inte välja lågeffektkomponenter då de alltid förknippas med prestationsstraff

Men det finns också några komponenter som du kan ändra som kan tjäna dig inte bara för att förbättra prestanda, utan också för att optimera förbrukningen, till exempel: ersätta mekaniska hårddiskar med solid state-enheter … Utöver detta bör du också ta hänsyn till att ju högre prestanda komponenterna har, desto mer värme kommer de att generera och desto mer förbrukning kommer från deras kylsystem, inte bara själva komponenten.

När man pratar om kylning kan man också tänka på att även om vätskekylning Systemet kan ge dig bättre termisk prestanda i hårdvara, det har också en mycket högre förbrukning än en luftradiator som bara förbrukar vad dess fläktar förbrukar, medan vätskekylning lägger till en pump till ekvationen att den har måttlig förbrukning och att detta kan ses i det långa loppet.

På samma sätt, om du bara använder din dator då och då och för lätta eller multimediauppgifter, kanske du vill överväga att använda en lågeffektdator som en NUC eller liknande, eller till och med en datorsticka som ger dig allt du behöver för att gör detta med en mycket hög förbrukning. under. Uppenbarligen, och vi har nämnt detta tidigare, tänk på att dessa lågeffektsenheter inte ger dig mycket prestanda, så det är en fråga om att bedöma vad du behöver och vad du vill uppnå med dem.

Naturligtvis, när du bygger en ny PC, kan du fråga dig själv om du verkligen vill ha den senaste och mest kraftfulla processorn från AMD eller Intel, eller om möjligt med en lägre förbrukning och mellanregister CPU, det kan vara värt vad du behöver; till exempel, för en speldator behöver du inte en Core i9 med många kärnor och hög TDP, medan du med en Core i5 förmodligen har mer än tillräckligt; Du sparar när du köper en processor och du sparar på energiförbrukningen.

Optimera din PC-förbrukning genom att ändra hur du använder den

HTPC-spel

Du kommer att bli förvånad över hur mycket ström din dator använder när du inte använder den. Om du är en av dem som alltid lämnar datorn på och sedan inte behöver vänta på att den ska starta, bör du veta att du kommer att slösa mycket energi, så du bör överväga att ändra dina PC-användningsvanor. såväl som stäng av helt när du inte ska använda den. under en viss tid. På samma sätt, även om du precis har stängt av datorn för att äta i en timme, överväg att stänga av den, eller åtminstone lämna den i viloläge för att spara på el.

Samma sak händer med övervaka , detta är ett element som vi ofta inte stoppar när vi inte använder datorn, utan helt enkelt låter den vila, men även i detta tillstånd kommer den att förbruka energi, så det är alltid bättre och mer ändamålsenligt att lämna den. helt avstängd.

I detta avseende bör man också tala om PC-belysning ; Numera har nästan alla komponenter, och speciellt när det gäller spelorienterade enheter, RGB-belysning eller annan belysning som, även om dess förbrukning är ganska låg, allt räcker till i slutändan. Det är bra att ha belysning på din dator för att skapa ett vackert ekosystem, men när du är ensam och inte visar upp för dina vänner behöver du alla dessa lampor? Naturligtvis inte, så överväg att skapa en profil för att stänga av all belysning på PC:n när du använder den, eftersom, som vi sa i slutet, allt går ihop och det handlar om att optimera strömförbrukningen.

Metoder för att optimera PC-förbrukningen

underspänning

Utöver allt vi har nämnt finns det några metoder som kan hjälpa dig att spara på energiräkningen genom att optimera din PC:s strömförbrukning, till exempel underfrekvens/underspänning, vilket är att tvinga processorn eller grafikkortet att köra med lägre hastighet och spänning , mindre energiförbrukning och mindre uppvärmning på grund av minskad prestanda.

Uppenbarligen måste du komma ihåg att om du gör detta kommer att minska din dators prestanda, men om du är en av dem med en mycket kraftfull speldator och du använder den för att arbeta för det mesta, kan du vara intresserad av att skapa en underklockad profil. / underspänning som använder mindre ström när du verkligen inte behöver det för bra prestanda.

Relaterade artiklar

Back to top button