Hur man minskar mängden RAM som konsumeras av AMD Ryzen APU –

Tänk på att genom att minska mängden RAM reserverat för iGPU APU, försämrar du potentiellt dess prestanda eftersom den kommer att ha mindre reserverat minne att lita på. Men om du har en APU men också specialiserad grafik (något ofta, särskilt i bärbara datorer ), då är du inte intresserad av vad APU:n reserverar för RAM, eftersom du redan har dedikerad grafik för det, så den här guiden kommer att vara oerhört användbar.

RAM-förbrukning med AMD Ryzen APU

När du har en APU är det oundvikligt att en del av systemets RAM-minne reserveras för användning, vilket innebär att den effektiva mängden minne på PC:n kommer att förbrukas. På en stationär PC med 16 GB RAM är detta förmodligen inte ett alltför stort problem, men om du har en bärbar dator med bara 8 GB kan en iGPU som förbrukar drygt 2 GB vara ett problem eftersom det lämnar något mindre. 6 GB för allt annat.

Tyvärr finns det inget direkt sätt att ändra mängden RAM som systemet reserverar för grafiken som är integrerad i APU:n, men detta är inget vi inte kan ändra; Det är bara lite svårare, även om det, som du ser nedan, inte heller är svårt.

Hur man minskar mängden RAM som konsumeras av en APU

Du bör komma ihåg att proceduren som vi beskriver nedan kan skilja sig beroende på modell och märke på ditt moderkort, och särskilt i bärbara datorer kan du befinna dig i en position där du inte hittar det här alternativet (detta är inte ofta, men vissa tillverkare har beslutade att det utesluter). I vårt exempel använder vi en stationär dator med ett ASRock-moderkort och en AMD Ryzen 3 2200G APU med Vega-grafik.

Det första du behöver göra är att starta om din dator och ange BIOS på vanligt sätt.

Alternativet vi letar efter finns under Avancerade alternativ -> Inbyggd enhetskonfiguration och kallas UMA Frame Buffer Size.

Här kan vi välja hur mycket RAM vi vill allokera i hårdvara för den integrerade grafiken. Uppenbarligen, om du har dedikerad grafik på ditt system, oavsett om det är en stationär eller bärbar dator, är du intresserad av att tilldela så mycket RAM-minne du kan, även om grafiken du använder är integrerad rekommenderar vi inte att tilldela den mindre än 256 MB ens om du inte använder en PC. för uppspelning, för om du har en Full HD-skärm och vill spela upp videon så använder du redan den mängden minne.

Efter att ha gjort denna ändring behöver du bara spara ändringarna i BIOS och starta om datorn. Den här inställningen är inställd på Auto som standard och tilldelas ett maximum (2048 MB RAM, vilket Windows tolkar som 2,1 GB), men efter att ha ställt in värdet till 256 MB upptäcker Windows att 327 MB är reserverat av hårdvaran (varför bestämmer Windows att det tilldelade beloppet är större, vi kan inte säga det) som du kan se i följande bild.

Detta kommer att avsevärt minska mängden RAM som konsumeras av AMD Ryzen APU (den fungerar ungefär likadant för Intel, och proceduren är faktiskt densamma), vilket lämnar mer för andra program. Naturligtvis, som vi varnade för i början, bör du tänka på att detta kan sakta ner din dators prestanda när du utför aktiviteter som använder datorns grafikkraft, särskilt när du spelar spel.

Relaterade artiklar

Back to top button