Hur man minskar eller eliminerar brus från strömförsörjningen –

Det finns många anledningar till att en strömförsörjning kan orsaka oljud, och i själva verket finns det flera typer av ljud som den kan göra. Därför kommer vi i den här artikeln att utelämna typen av ljud och vända oss direkt till orsakerna, och föreslå olika metoder för att försöka mildra eller eliminera detta ljud, vilket säkerligen kommer att göra dig galen.

Kommer strömförsörjningsljudet från din fläkt?

Om bruset som kommer från din PC kommer från en källa och är tillräckligt starkt, bör du först öppna höljet och kontrollera om fläktbladen på PSU:n inte är blockerade. Ofta limmas kablar från insidan med tejp, som förlorar sin vidhäftning vid uppvärmning och lossnar, kolliderar med fläktbladen och ger ett ganska betydande ljud.

Det är inte heller ovanligt att kabeln inuti PC:n går in i fontänens ventilationsgrill och slår lätt mot bladen. I så fall är lösningen väldigt enkel, eftersom du bara behöver fästa den här lösa kabeln igen.

Men om fläkten är igensatt internt kan saker och ting bli ganska komplicerade. Vi rekommenderar inte att strömförsörjningen öppnas såvida det inte är absolut nödvändigt och du har kunskap, men i alla fall bör du vara medveten om att orsaken till källan brus kan vara relaterad till vad vi berättade tidigare om den svaga interna kabeln, så samt på grund av sot som samlats på fläktbladen (rengöring är tillräcklig), eller helt enkelt för att rotorn har nått slutet av sin livslängd (fläkten måste bytas).

Om bruset från strömförsörjningen kvarstår utan några tecken på att fläkten täpps igen, är ditt lager troligen utslitet. Lågkostnadsnätaggregat använder ofta hylslagerfläktar för att hålla kostnaderna nere, och de är kända för att göra ett obehagligt ljud mot slutet av sin livscykel. Problemet kan lösas genom att smörja om lagren, men det idealiska alternativet i detta skede är att byta ut fläkten med en ny.

Kontrollera fästskruvarna

Detta kan tyckas vara en lätt uppgift, men det är inte ovanligt att skruven lossnar, speciellt i PSU:n, eftersom den trots allt har rörliga delar (fläkten) som genererar vibrationer. Därför skadar det aldrig att kontrollera att skruvarna som håller fast källan till PC-fodralet är åtdragna, säkra och fria från luckor.

Utöver detta, om din box är en som har en fontänventil på marken, inkluderar de ofta gummifästen för att exakt absorbera vibrationerna den genererar. Se till att de är installerade och effektivt behåller källan (tyvärr måste du koppla bort källan från deras webbplats för att göra detta).

Luftgrillen igensatt?

Den komponent i PC:n som drar in luft är vanligtvis utrustad med dammfilter. Dessa luftintag samlar damm och täpper till med tiden, och fontänfläkten är inget undantag (i själva verket är den ganska benägen att täppa igen, eftersom den vanligtvis drar luft från botten av höljet, och om den är på marken, ännu mer så (placera aldrig ditt PC-fodral på mattan, egentligen)).

Om fontänen är för bullrig kan det därför bero på att fläkten inte kan ta upp den luft den behöver, så det skadar aldrig att kolla om gallret är igensatt.

Se till att teckensnittet är rätt orienterat

Detta kan också verka självklart, men det är ett ganska vanligt misstag, särskilt för nybörjare. Alla stationära PC-fodral är designade med PSU:n i en specifik orientering för att ge optimal kylning genom att dra in och ut luften i rätt riktning.

Att installera strömförsörjningen i en annan orientering kan orsaka allvarliga problem, och ett symptom på detta är att fläkten kommer att göra mycket ljud eftersom den inte kan dra frisk luft utifrån in i källan. Detta är inte dumt, för om källan värms upp till en för hög temperatur riskerar du att fatta eld (om den har ett överhettningsskydd kommer den att stängas av innan den når den här nivån, men med källor av tveksam kvalitet får jag se du).

Elektriskt brus (spolens gnäll) i strömförsörjningen

Eftersom alla vardagsläkemedel redan är testade måste vi också bedöma möjligheten att din strömkälla har elektriskt brus, så kallat coil whistle. Detta “ylande” av spolar kan vara lika högt som en defekt fläkt och kan vara svårt att diagnostisera. Detta yttrar sig som ett högt surrande som tenderar att öka och minska med olika nivåer av PC-aktivitet.

Det finns flera sätt att minska spolens gnäll i ett nätaggregat:

  • Om ditt grafikkort använder flera PCI-Express-strömkontakter, använd olika kablar för varje kontakt (istället för båda på samma kabel), eller prova olika kablar.
  • Om din källa är modulär, försök att ansluta PCIe-kontakterna på din grafikadapter till en annan kontakt (särskilt om din källa har flera + 12V skenor).
  • Anslut ditt grafikkort till en annan PCI-Express-kortplats på ditt moderkort (detta kan låta absurt, men ibland hjälper det till att minska eller eliminera spolegnäll).

I vilket fall som helst, om du är trött på ljudet från din strömförsörjning och redan är desperat för att du inte kan lösa det, kan du alltid köpa en ny enhet, och som alltid rekommenderar vi att du inte snålar med den här komponenten, eftersom under en lång tid ångrar du dig till slut.

Relaterade artiklar

Back to top button