Hur man mappar och lägger till en nätverksenhet i Windows 10 –
En nätverksenhet är ett diskutrymme (hårddisk, USB-minne, etc.) som ansluten till internet. Istället för att komma åt data via en enhet direkt ansluten till vår dator gör vi det alltså över nätverket.
Vi kan skapa våra nätverksenheter på flera sätt. Till exempel, om vår router har en säker USB-port kan vi använda den för att ansluta en lagringsenhet till den. Vi kan också göra detta via en NAS-server, och vi har till och med möjlighet att använda vilken dator som helst som nätverksenhet för att utbyta data med andra användare. De enklaste och mest rekommenderade metoderna är de två första.
Hur man ansluter till en nätverksenhet
Det finns flera sätt att ansluta från Windows 10 till en nätverksenhet.
Via din IP/namn
Om vi känner honom IP-adress (till exempel 192.168.1.1), kan vi komma åt detta lagringsblock direkt genom att ange denna IP-adress i adressfältet i Windows Explorer. För att göra detta måste vi ange två inledande snedstreck i början av denna IP-adress för att indikera för webbläsaren att detta är en nätverksenhet.
Du kan be oss att logga in med ett användarnamn och lösenord för att komma åt data. Användarnamnet och lösenordet är samma som vi kan använda för att ange konfigurationen av själva routern.
Förutom att använda IP kan vi också göra detta genom enhetens nätverksnamn. Till exempel, om vår router heter ROUTER-01, kan vi komma åt den genom att skriva det namnet i adressfältet med två bakre streck.
Mappa en nätverksenhet från filutforskaren
Problemet med den tidigare metoden är att vi måste ange data igen varje gång vi kommer åt filerna. Och om du går väldigt ofta kan det vara irriterande. I det här fallet måste vi montera en nätverksenhet på vår dator. Detta gör att vi alltid kan ha det till hands (från filutforskaren), och vissa applikationer som är inkompatibla med nätverkskataloger kommer att kunna använda dem.
Vi kan göra detta på två sätt. Den första är genom en knapp som visas i den övre dolda rutan i filutforskaren. Och den andra är från File Explorer genom att högerklicka på “Den här datorn” och välja lämpligt alternativ.
Vi kommer att se en enkel guide som leder oss genom anslutningsprocessen.
Vi kan välja bokstaven vi vill ge till modulen och ange nätverksvägen till den här enheten. Om vi använder ” Teknologier “, Vi kan låta Windows automatiskt söka efter det och välja att ansluta till det lättare.
Vi kan också tala om för Windows om vi vill att den automatiskt ska ansluta till den här enheten när vi loggar in, och om vi vill använda ett annat användarnamn och lösenord än operativsystemet.
Vi är nu uppkopplade. Enheten visas i Windows utforskaren, För mer information, se “Den här datorn” i kategorin “Nätverksplatser”. Och vi kan gå in i det och arbeta med det som om det vore en hårddisk, mer ansluten till en PC. Vi kommer att identifiera den med ikonen den har, till skillnad från hårddiskar och andra enheter anslutna till en PC.
Från CMD eller PorwerShell
Windows tillåter oss också att ansluta till nätverksenheter via två konsoler: CMD och PowerShell. För att göra detta, allt vi behöver göra är att ange följande kommandon i lämplig konsol, och ersätta data som anges med lämplig data:
Vid CMD:
net use drive_letter: ComputerShare / användare Användarnamn Lösenord / persistent: ja
- drive_letter: ComputerShare -> Bokstaven vi vill överföra till enheten och nätverkskatalogen där den finns.
- Användarnamn -> Användare.
- Lösenord -> Lösenord.
Om vi föredrar PowerShell:
Ny-PSDrive -Namn enhetsbokstav -PSProvider FileSystem -Root “ComputerNameShareName” -Autentiseringsuppgifter “UserName” -Bestå
- ComputerNameShareName -> Nätverksresurs.
- Användarnamn -> Användare
Alternativen “persistent: yes” och “Persist” tillåter att den monterade volymen är beständig. Således kommer enheten alltid att vara installerad som standard.
Koppla bort nätverksenheten
Problemet med nätverksenheter är att när de väl är anslutna kan de inte ändras. Därför kan det hända att vi på grund av en ändring av IP-adress, eller helt enkelt för att vi är trötta på den eller inte längre är tillgänglig, måste koppla bort nätverksenheten från vår PC.
Vi kan göra detta på två olika sätt. Den första är från utforskarens aktivitetsfält. Om vi visar knappen som vi använde för att ansluta, kommer vi att se alternativet att koppla bort enheten. Och om vi väljer det kommer vi att se en lista över alla nätverksenheter som vi har anslutit till datorn.
Och vi kan också högerklicka på enheten och välja inaktiveringsalternativet.
I slutändan är resultatet detsamma. Det vill säga, enheten kommer att kopplas från vår PC och försvinna från filutforskaren. Dessutom slutar den automatiskt att ansluta när du loggar in.
Från CMD eller PowerShell
Naturligtvis kan vi också avmontera vilken enhet som helst med hjälp av kommandon i Windows. För att göra detta kör vi först följande kommando för att se alla nätverksenheter som är anslutna till vår PC:
nettoanvändning
För att radera den önskade enheten från vårt Windows behöver vi bara utföra följande kommando i CMD-fönstret.
nettoanvändning Z: / Ta bort
I vårt fall är modulen vi vill inaktivera Z:, men vi måste ändra den för att matcha vår enhet. Så snart kommandot körs kommer enheten att kopplas bort helt från vår dator.