Hur man låter webbplatser använda popup-fönster i Safari på Mac

Det ödmjuka popup-fönstret var inte alltid ett verktyg för spam, och det kan fortfarande användas på gott och inte ont. När Safari hindrar dig från att se en du verkligen vill ha, är det här vad du ska göra.

Det är fortfarande så att det finns webbplatser som använder popup-fönster som om det var tidigt 2000-tal och vi hade inte riktigt hört talas om spam. Safari på en Mac kommer att skydda dig från dem och skydda dig så bra att du nästan säkert inte ens märker det.

Men ta en webbplats som schemalägger sociala medier, Buffer.com. Du kan använda Buffer för att skriva en tweet när det passar dig, men låt det läggas upp när det passar din publik.

Förutom att du inte kan göra det förrän du berättar för Buffer vad ditt Twitter-konto är och tillåter det åtkomst. Och i skrivande stund kan du inte berätta för Buffer något av detta eftersom den frågar via ett popup-fönster.

Det är anmärkningsvärt frustrerande när detta händer på någon sida. Det slutar med att du klickar bort och tänker att du kanske inte har rätt knapp, och Safari tillåter inte ens webbplatsen att berätta att det är något fel.

Kontrollera din Apple Watch och bekräfta att det inte är 2007. Klicka sedan på knappen eller länken du försöker använda och titta på Safaris adressfält.

Du kanske måste vara väldigt snabb. Du kommer sannolikt också att behöva klicka och titta mer än en gång eftersom Safari inte verkar göra detta varje gång.

Men vad du kommer att se någon gång är webbplatsens adress ersatt med ett kort meddelande. “Pop-up-fönster blockerat”, kommer det att stå ett par ögonblick.

Klicka så missar du det.

Klicka så missar du det.

När du ser det vet du vad som har hänt. Och eftersom det händer för att du bara klickade på en knapp du ville så är oddsen att det är en popup som du vill ha.

Det är långt ifrån säkert. Men det finns heller inget annat sätt att ta reda på än att aktivera popup-fönster på den här webbplatsen och se vad som händer.

När du klickar för att öppna det som visar sig vara ett popup-fönster är det möjligt att få ett annat meddelande. Apple beskriver inte detta någonstans, men istället för att tala om för dig att fönstret är blockerat kan Safari visa ett meddelande som säger “Visa blockerade popup-fönster.”

Återigen, det är där och försvunnit på ett ögonblick, men det innebär att du kan klicka på det meddelandet för att öppna popup-fönstret den här gången. Om så är fallet, är det möjligt att det beror på hur webbplatsen är kodad eftersom den inte verkar fungera tillförlitligt.

Med Buffers webbplats, till exempel, verkade det inte göra någonting att fånga meddelandet i tid för att klicka på det. Men några ögonblick senare dök ett popup-fönster upp.

Förutom att detta popup-fönster var helt tomt, och när du går för att stänga det, finns det ett andra identiskt – och identiskt tomt – popup-fönster precis bakom det.

Det räcker för att påminna dig om hur irriterande popup-fönster var. Men behov måste, så om du måste se en och du måste se vad den säger, måste du ändra Safaris inställningar.

  1. Från Safari meny, välj Inställningar
  2. Klicka på Webbplatser
  3. Scrolla ner Allmän lista till vänster
  4. Klicka på Popup-fönster
  5. I listan till höger letar du efter den webbplats du vill ha
  6. Klicka på Blockera och meddela, sedan Välj Tillåta

Så du gör ett undantag för just den här webbplatsen. Du skulle kunna tro att detta skulle vara ett alternativ under Safari-menyn Inställningar för denna webbplats… men det är det inte.

Det är också lite av en bred, svepande miljö, på både bra och dåliga sätt. Det dåliga är att det är det här, du har nu aktiverat popup-fönster på webbplatsen och det finns inget sätt att blockera några. Det är allt eller inget.

På den goda sidan finns det ett alternativ att göra ditt val att gälla för webbplatser som du kommer till från den här. Om du bestämmer dig för att du älskar popup-fönster nu och alltid vill ha dem, eller åtminstone om du är resignerad över hur skaparna av den här webbplatsen använder dem överallt, kan du berätta det för Safari.

Som standard är en webbplats markerad som Blockera och meddela. Om du klickar dig vidare till en annan webbplats, tar Safari hänsyn till det när du börjar om igen och det kommer inte att anta att du vill tillåta popup-fönster på den.

Om inte innan du lämnar Inställningar, Pop-up fönster dialog, berättar du att du gör det. Längst ner till höger finns ett alternativ När du besöker andra webbplatser.

Den har också alternativ som är standard Blockera och meddela, men också innehålla Blockera, och Tillåta.

Safari visar en lista över alla dina för närvarande öppna webbplatser och låter dig blockera deras popup-fönster eller tillåta dem

Safari visar en lista över alla dina för närvarande öppna webbplatser och låter dig blockera deras popup-fönster eller tillåta dem

Byter tillbaka

Bara för att du kan göra något betyder det inte att du kommer att vilja det. Om du tillåter ett popup-fönster och sedan går till en sida som missbrukar funktionen kan du komma tillbaka till Inställningar och återställ dess inställning till Blockera och meddela.

Trots att det inte är uppenbart hur en platsspecifik inställning inte skulle vara i den platsspecifika inställningsdelen av Safari, finns det anekdotiska bevis som säger att det kan finnas en bugg här.

Det är inte tillförlitligt reproducerbart, men efter att ha valt Blockera, fann tester en eller två gånger att popup-fönster var tillåtna. Det varierade beroende på om popup-fönster tidigare var tillåtna och nu blockerades, men det var inte heller konsekvent.

Så å ena sidan, om du märker att du gör ändringen för att tillåta popup-fönster och ingenting händer, gå igenom stegen igen.

Och om du har blockerat något som kommer igenom ändå, gå tillbaka genom stegen igen för att upprepa dem.

Lite av detta är idealiskt, men låt Safari tillåta popup-fönster ett tag, så kommer du att inse hur mycket dess blockering hjälper dig varje dag.

Följ alla detaljer om WWDC 2021 med den omfattande täckningen av hela veckolånga evenemanget från 7 juni till 11 juni, inklusive information om alla nya lanseringar och uppdateringar.

Relaterade artiklar

Back to top button