Hur man konverterar en gammal ATX-källa till en DIY-labbkälla –

DIY (do it yourself, do it yourself)-projekt kan vara väldigt varierande, men det finns alltid en gemensam nämnare, som är att du behöver mata det du rider. Oavsett dina behov, skulle en PC-strömförsörjning nästan säkert klara dina behov om den hade rätt kontakter, eller hur? Nåväl, då ska vi lära dig hur du gör det själv.

Hur man förvandlar en ATX PC-källa till en DIY-källa

Vanligtvis när du byter en PC-strömförsörjning beror det på att den förra var skadad, men det kan också vara så att du bytt källa för att du direkt bytt PC, för att du köpte ett nytt grafikkort och den tidigare källan inte räckte till ström, eller bara för mer bekvämlighet när du byter från en konventionell källa till en modulär. Men så länge som källan är ATX kommer den att vara giltig för detta projekt eftersom dessa typer av källor har standardiserade spänningar för att användas i projekt (+ 12V, + 5V och + 3,3V).

Mejores fuentes de alimentación

Som en allmän tumregel, och som vi sa medan källan är ATX, är det värt att konvertera till en DIY labbkälla, men vi rekommenderar att du inte använder icke-standardiserade källor och har minst 300 watt myndigheterna. Med “anpassade” menar vi de “sällsynta” typsnitten i en specifik formfaktor som följer med vissa OEM-datorer, varken mer eller mindre. Delade typsnitt kan helst tjäna dig för det syfte vi är oroliga för idag.

Du kan använda ditt eget PSU-hölje för detta projekt om du vill, även om du helst skulle ha en 3D-skrivare med lämpliga dimensioner och kontakter. Hur som helst kan du enkelt använda insidan av källan med dess stickkontakt och strömbrytare och på så sätt dra fördel av de olika utspänningarna för att ha flera kontakter i ditt projekt.

Identifiera kablarna vi är intresserade av

Det första steget är att identifiera alla källkablar vi är intresserade av; Låt oss säga att du använder en gammal och icke-modulär källa, men för modulära källor kommer det att vara samma, men uppenbarligen med kablar anslutna. Den enda kabeln vi är intresserade av är 24-stifts ATX-kontakten, som du måste klippa och behålla följande kablar:

 • Du behöver minst 6 av de 8 jordstiften.
 • Minst en + 5V kabel.
 • + 5VSB-kabeln, även om den levererar 5V som den föregående, fortsätter den att leverera dem även när källan är avstängd, så den används till exempel för att ladda en USB-enhet även när datorn är avstängd.
 • Minst en + 3,3V kabel.
 • Två + 12V kablar.
 • PS-ON-kabel; Som + 5VSB finns det bara en, och när den stänger kretsen till jord startar den källan.

Det här är alla kablar vi främst är intresserade av, och om du inte ska bygga en mycket mer avancerad DIY ATX-källa kan resten av källkablarna säkert slängas.

Förbered din DIY ATX-källkabel

Efter att ha sett vilka kablar vi är intresserade av är det första du bör göra att ta isär källan och välja de kablar som vi listade tidigare, och kassera alla andra. Helst ska de vara olödda, men om det inte räcker för att klippa dem och tejpa dem i den avskurna änden så att de inte kan kortsluta eller varmlimma dem, så återstår valet.

Som ett resultat bör du ha följande rena kablar:

 • 2 + 12V.
 • 1 + 5V.
 • 1 av + 5VSB.
 • 1 + 3,3V.
 • 6 jordning.
 • 1 PS-ON.

Nu, beroende på hur du vill montera DIY ATX-källan, måste du skapa ett stöd för kontakterna (det är därför vi berättade om 3D-skrivaren), men du kan också borra en av sidorna av källan och få dem att gå ut. Självklart kan du lägga till strömbrytare eller andra element efter eget tycke, det beror på hur bekväm du är, samt önskan och material du har.

Fuente ATX DIY-kontakter

Nu, för att ansluta externa enheter, behöver vi andra komponenter som kallas bananer, så i källan måste vi installera 4 mm bananuttag. Du behöver 1 banankontakt för jordning och 5 till för olika spänningar, men du kan lägga till de du behöver (kablarna vi noterade tidigare är “minst”, men du kan använda de du behöver).

Likaså är det idealiskt att ha följande material:

 • Växla, även om du kan använda själva källan.
 • Två statuslysdioder (röd).
 • Två 220 ohm motstånd.
 • 10 A säkringshållare med matchande säkring.
 • Spänningsstabilisator LM317. Vanligtvis säljs den redan med en installerad kylfläns och en potentiometer, eftersom den låter dig justera spänningen från 1,2 till 37 V.
 • Om du föredrar, en voltmeter med en display som låter dig läsa av regulatorns spänning.

Intern kommunikation

Detta kommer att vara kopplingsschemat, så gör i ordning bananerna och materialen eftersom du måste löda.

Conexiones fuente DIY ATX

Låt oss förklara hur den här kretsen fungerar: jorden delas mellan alla anslutningar och strömkretsen, så du kan använda var och en av jordledningarna för var och en av de andra ledningarna: du behöver inte bara ha en anslutning för varje. ett av elementen som måste jordas.

Motstånden och en av lysdioderna kommer att tala om för oss om det finns ström i VSB-kontakten, medan den andra lysdioden är för 5V-kontakten och indikerar om vi har slagit på strömmen genom PS-ON-kabeln. Av säkerhetsskäl läggs en säkring till jordanslutningen, och resten av anslutningarna går direkt. Slutligen, när det gäller LM317-kretsen, har kortet som används två ingångsstift: 12V-kabeln går till den ena och en jord leder till den andra. De två motsvarande kontakterna och en voltmeter är anslutna till utgången om du vill se den valda spänningen på regulatorns potentiometer.

Relaterade artiklar

Back to top button