Hur man kontrollerar CPU- och GPU-temperaturen i Windows 10 –

Man bör komma ihåg att användbarheten av dessa viktiga element till stor del kommer att bero på driften av resten av utrustningen. Många variabler spelar in här, och alla kan inte mätas. Men bland dem hittar vi något om vikten av temperatur, som CPU och horisontell fördelning GPU / GRAFISK PROCESSOR … Och du har säkert märkt mer än en gång hur fans Datorer togs i drift i en plötslig form. Dessutom finns det tillfällen då du kanske märker att de kör i full fart, vilket i vissa fall kan vara besvärande.

Detta är något som vanligtvis är direkt relaterat till antingen temperaturen på processorn eller temperaturen på GPU:n för tillfället. Därför, om vi kör program som kräver mycket PC-resurser, är det möjligt att de börjar värmas upp, och det är då datorfläktarna hoppar. Problemet kan uppstå när de gör detta utan att lansera spel eller annan krävande programvara. För allt detta, att ha viss kontroll över temperaturen på dessa komponenter, CPU och GPU , gör aldrig ont.

Visa CPU-temperatur i Windows

Jo, det som för de flesta är datorns hjärta, processorn, kan ibland överhettas av en eller annan anledning. Detta kan bero på att vi begär för mycket av honom, på grund av någon form av skadlig programvara eller på grund av ett fel. Detta kan vara katastrofalt eftersom långvarig överhettning kan skada utrustningen.

Hur man ser processormodellen på min dator i Windows

För att ge oss en idé, om vi pratar om en processor, bör det handla om 60 grader Celsius för att veta att allt är inom normalområdet. Samtidigt, från 70 till 80 grader, är situationen alarmerande, så vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas. Men med allt och med det kan vi använda vissa tredjepartsapplikationer för att hjälpa oss med dessa uppgifter. Du borde veta detta Windows 10 i sig erbjuder oss inte en funktion som sådan som visar oss temperaturen på processorn, så vi använder externa lösningar.

Windows visar oss vilken processormodell vi har. Vi ser snabbt detta i applikationen “Inställningar” / “System” / “Specifikationer” på enheten.

Modell CPU

Kontrollera CPU-temperaturen med hjälp av program

För att se temperaturen på just den här komponenten kan vi använda en av följande Windows-lösningar från tredje part:

  • HWiNFO: här hittar vi en av de de mest kompletta programmen tillgänglig för temperaturövervakning på en PC. Du kan ladda ner det gratis från dess officiella hemsida. Detta är ett program som har en bärbar version, med vilken vi kan ta reda på alla temperaturer för olika komponenter i en PC, inklusive CPU. För att göra detta behöver vi bara klicka på knappen “Sensorer” som finns längst upp i huvudgränssnittet.
  • Open Hardware Monitor: Ett annat mer än intressant förslag som vi kommenterar, vi hittar det i Öppna Hardware Monitor … Detta är en annan mycket intressant bärbar applikation för uppgiften vi talar om i dessa rader. Först kan du ladda ner det gratis. från denna länk. Därför, för att få temperaturen på processorn som vi har installerat på datorn, behöver vi bara köra programmet som sådant. Dessutom kommer vi från samma användargränssnitt att få temperaturen på varje kärna i datorns processor.

Mät GPU-temperaturen

Innan vi pratar om processorn eller CPU som vi har installerat på vår dator, men en annan extremt viktig komponent är GPU:n eller grafiksystemet. Detta är väldigt viktigt när det till exempel kommer till spel, när temperaturen brukar börja stiga. Men om vi blir attackerade av någon typ, kan den användas för att bryta kryptovaluta utan vår tillåtelse, vilket kan skada själva komponenten.

Det är därför det också är väldigt viktigt att hålla ett öga på temperaturen på datorns GPU här.

Visa GPU-klassificeringar direkt från Windows

Tja, vid det här laget kommer vi att berätta att själva operativsystemet Redmond i sina senaste versioner har sina egna funktioner för detta. Detta kommer att hjälpa oss att se temperaturen vi pratar om i realtid, utan behov av programvara från tredje part.

För att göra detta behöver vi bara öppna först Windows 10 utmaning Chef. Vi uppnår detta genom att använda kortkommandot Ctrl + Shift + Esc för att få detta användbara verktyg att visas på skärmen. Sedan går vi till fliken Prestanda där vi hittar teamets olika komponenter. Sedan, längst ner i den vänstra rutan, ser vi en post som motsvarar GPU:n, där vi redan kan se dess temperatur i realtid.

GPU-administratör

Kontrollera GPU med hjälp av program

Men om du vill få mer detaljerad information om ditt arbete dator grafik, kanske du är intresserad av att använda tredjepartslösningar. Det är därför vi nedan lämnar dig några praktiska exempel som kommer att vara till stor hjälp:

  • AgaueEye: först ser vi ett program med en intuitiv användargränssnitt giltig för alla användare. Det bästa med det är att det ger oss grafisk och realtidsdata som vi länkar till från GPU:n. Efter att vi installerat det från den här länken, längst ner i fönstret hittar vi inte ett avsnitt som heter vårt grafikkort. Här är några intressanta uppgifter om honom, förutom temperaturen.
  • NZXT CAM: Ett annat intressant alternativ i samma mening kan hittas i denna programvara, som du kan ladda ner från den här länken. Det är helt gratis och när vi väl har installerat det visar det oss mycket intressant information relaterad till grafikprocessorn för vår hårdvara. Faktum är att skärmen visar oss två tydligt urskiljbara sektioner, varav en relaterar till GPU:n. Här kommer vi att se konsumtion, bland annat data, dess temperatur som intresserar oss i det här fallet.

Relaterade artiklar

Back to top button