Hur man gör en billig DIY LED Ambilight –

Tyvärr är Ambilight en exklusiv teknik som bara finns på utvalda Philips TV-apparater, men som tur är finns det alternativ som kan få samma effekt på ett ganska billigt sätt. Om vi ​​berättar att det vi berättar härnäst kommer att kosta dig lite över 50 euro, vad tror du?

Vad är Ambilight eller Ambient Light?

Omgivande ljus är ett av de bästa tilläggen du kan lägga till din TV eller bildskärm för en mer uppslukande tittarupplevelse. Dessa dynamiska belysningssystem förstärker din skärm genom att reflektera dess innehåll på väggen bakom den, inte bara för en uppslukande tittarupplevelse, utan hjälper också till att minska påfrestningen på ögonen.

Det finns kommersiella alternativ för att få det här snabbt och enkelt … men inte direkt billigt. Till exempel ger Corsair iCUE LS100 Smart Lighting-monitorns ljusfält i stort sett allt från hyllan, men kostar lite över 100 € och är även PC-kompatibla eftersom de kräver iCUE-programvara för att installeras.

Material för att skapa din egen Ambilight

Listan över material du behöver är ganska kort och enkel, du behöver inte kunna elektronik eller vara duktig för detta:

Summan av dessa komponenter är runt 58 €, men självklart kan du välja lite billigare komponenter och de kommer att kosta mindre än 50 € om du vill, för att inte tala om att du förmodligen har en 5V strömförsörjning. box som är värt det och du kan spara de pengarna.

Du behöver också en PC med Processing installerad för den initiala konfigurationen (du kan glömma det efter installationen).

Hur du skapar ditt eget Ambilight omgivande ljussystem

Det första vi rekommenderar att du gör innan du gör något annat är att testa dina LED-strips för att se till att det inte finns några fabriks-LED:s utbrända på fabriken och att strömförsörjningen har tillräckligt med watt. Anslut stift 6 på ditt Arduino Uno-kort till linjen märkt DÅN (vanligtvis mitten) på LED-remsan (remsan ska ha en bygel i ena änden, så använd en man-till-hon-bygel till den).

Du måste också ansluta GND-stiftet på Arduino till GND LED-remsa. Anslut inte 5V-kontakten till 5V-stiftet på Arduino ännu, eftersom du förmodligen kommer att steka den. Istället bör du använda en extern 5V-strömkälla för remsan när du ansluter Arduino till en USB-port på din PC för att förse den med ström.

För att markera detta ögonblick, Endast signal (DIN) och jord (GND) måste ansluta från LED-remsan till Arduino.

Tänk på att dessa band vanligtvis har en specifik riktning som signalen ska flöda i, indikerad av pilarna (du kan se detta på bilden ovan). Om du ansluter flera remsor kan du behöva återinjicera energin på mitten för att undvika spänningsfall, men när du använder bara 5 meter är detta vanligtvis inte nödvändigt, vilket är fallet med LED-remsan vi rekommenderade ovan (vi pekar på detta men om du väljer att använda en annan LED-remsa).

Installationsprocess

Nu när du har dina anslutningar är det dags att ställa in systemet, och för att göra det måste du ansluta Arduino till datorn som har bearbetning installerad som vi påpekade tidigare. Du måste inkludera FastLED-biblioteken i din Arduino-bibliotekskatalog och sedan ladda ner den här koden.

Redigera det och byt rad 7 Peka på antal lysdioder som du ska installera på remsan (det är lämpligt att sätta remsan på TV:n eller bildskärmen i förväg och klippa ut vid behov så att endast de lysdioder du behöver finns på remsan). Om du ser att färgprofilen inte fungerar bör du också ändra linje 47 ; För vår rekommenderade LED-remsa, använd WS2812B-chipset och färgordningen är till exempel GRB istället för RGB. Du kan konsultera FastLED-dokumentationen för att lära dig hur du kalibrerar en LED-remsa.

Slutligen behöver du bearbetningskomponenterna från Adafruit Project Code. För att kontrollera, öppna filen Colorswirl.pde, ändra antalet lysdioder på rad 29 och enheten på rad 44; Om Arduino är den enda anslutna COM-enheten, då parametern Serial.list (). [0] kommer att duga, men om inte, försök Serial.list () [1]… Starta appen, och om allt gick bra borde dina LED-remsor redan visa en snygg serie av rörliga färger.

Installera remsor på TV eller bildskärm

Vid det här laget har du redan LED-remsorna anslutna till din Arduino och den är konfigurerad och fungerar, så det är dags att installera ränderna på skärmen med den dubbelsidiga tejpen och kom ihåg att remsorna har pilar som pekar dig vart signalen är flyter (det spelar ingen roll, ja, i vilket hörn av skärmen börjar du installera dem).

Beroende på storleken på din TV eller bildskärm kan du behöva trimma LED-remsorna så att de “passar” korrekt. Alla remsor har specifika delar markerade där de kan skäras och du kommer att se att de har stift som du kan löda byglar till för att ansluta till en annan del av remsan. Kom också ihåg att det är väldigt viktigt du kan inte ansluta slutet av den sista remsan till början men måste vara “i luften”.

Efter limning är det dags att bevisa att allt fungerar som det ska. Efter installationen rekommenderar vi att du testar om det vi gjorde i föregående steg för att säkerställa att allt är anslutet och fungerar korrekt.

Konfigurera Adalight

Det sista steget är det tråkigaste, men det är nödvändigt så att belysningen och färgen på LED-remsorna är synkroniserade med informationen som visas på skärmen. Var och en av lysdioderna måste definieras individuellt i programvaran, och för att göra detta måste du ladda Adalight.pde i Processing och ändra variabeln som bestämmer antalet pixlar på sidorna och toppen (ignorera de saknade för tillfället ). Detta görs på rad 87, och om du till exempel har 35 lysdioder överst och 22 på sidorna, bör du definiera denna parameter som {0,35,22}.

Precis under den här raden hittar du en lista som heter “information för varje lysdiod” som identifierar var och en av de individuella lysdioderna runt skärmen. Varje lysdiod identifieras av en uppsättning med tre siffror:

  • Monitornummer (vanligtvis noll).
  • X-koordinat (0 finns kvar när den ses framifrån).
  • Y-koordinat (0 upp sett framifrån).

Så till exempel skulle lysdioden uppe till vänster vara {0,0,0]och den andra lysdioden uppe till vänster skulle vara {0,1,0]. Om du får kompileringsfel har du nästan säkert glömt kommatecken någonstans.

När det är gjort, kör koden och kör en film eller vad som helst för att se resultatet. Felsökningskonsolen ger dig data som bildrutor per sekund vid vilken LED-remsan körs (15 bilder per sekund är mer än tillräckligt för en bra visuell upplevelse) och låter dig ändra några andra variabler som ljusstyrka.

Relaterade artiklar

Back to top button