Hur man enkelt frigör hårddisk- eller SSD-utrymme i Windows 10 –

Här är några tips som hjälper dig att frigöra diskutrymme snabbt och enkelt för att frigöra utrymme för program och spel som är viktigare än skräpet vi kommer att städa upp för att frigöra utrymme. Du måste dock vara försiktig så att du inte tar bort viktiga eller nödvändiga föremål, så du måste vara försiktig så att du inte gör detta.

Rymdrenare i Windows 10

Windows 10 innehåller ett verktyg som gör att vi enkelt kan frigöra diskutrymme och som faktiskt fungerar ganska bra om det inte gör det, eftersom det tar lång tid att starta upp. För att komma åt verktyget, gå till Dator, högerklicka på disken som har lite utrymme och välj Egenskaper. På den första fliken “Allmänt” ser du knappen “Frigör utrymme”.

När du kör det öppnas ett nytt fönster som visar vad du kan avinstallera och när du ska frigöra utrymme genom att göra det. Självklart kan du bara välja vad du vill. Det är också intressant att köra alternativet “Rensa upp systemfiler” i det här fönstret.

Det här alternativet är mer avancerat och särskilt intressant eftersom det också tar bort “rester” av Windows-uppdateringar som slösar utrymme, så det är intressant att köra det här verktyget efter att ha uppdaterat Windows, för om du till exempel nyligen uppdaterade till en ny med en OS-version kan du enkelt frigöra upp till 40 GB på detta sätt.

Frigör diskutrymme genom att avinstallera onödiga program

Oavsett om du gillar det eller inte kommer Windows 10 med en mängd förinstallerade appar som nästan ingen använder, och som ändå tar upp diskutrymme. Detta är särskilt allvarligt för OEM-datorer som kom med ett redan installerat operativsystem, eftersom tillverkare som regel installerar mycket skadlig programvara och “demo”-program som tar upp mycket diskutrymme och inte bara inte ger oss någonting, men ibland saktar de ner systemet.

Högerklicka på Start-knappen och välj Appar och funktioner. Därifrån rekommenderar vi alternativet Sortera efter storlek och kontrollera hur mycket utrymme dina installerade appar tar upp och vilka appar som finns där; Du kommer att bli förvånad över att se hur många installerade appar du inte ens kände till.

För varje app du vill avinstallera klickar du på den så kommer en knapp upp som låter dig göra detta, det är väldigt enkelt.

Analysera det upptagna diskutrymmet

Hittills har vi redan tagit bort temporära filer och Windows-uppdateringar och gjort oss av med program som vi inte behöver, men räcker det? Det finns inget bättre än att använda en applikation som låter oss kontrollera exakt vad som tar upp utrymme på lagringsblocket, och för det finns det inget bättre än WinDirStat, gratis programvara som tar upp en halv megabyte. disk.

Kör bara det, välj de enheter du vill analysera och klicka på OK. Efter några sekunder (eller minuter, beroende på hastigheten på dina lagringsenheter och hur mycket utrymme det tar) kommer du att se detaljerad information om hur mycket av din disk som tar upp. Alternativt kan du härifrån direkt komma åt någon av dessa mappar för att fortsätta ta bort dem om du vill. Var mycket noga med att inte radera det som behövs.

Minska utrymmet som upptas av systemåterställning

Alternativet Windows 10 Systemåterställning är mycket användbart för att återställa din dator till ett tidigare tillstånd om du har problem, särskilt efter att du har uppdaterat ditt operativsystem, men om du inte är försiktig kan det äta upp det mesta av det tillgängliga diskutrymmet. …

För att kontrollera hur mycket den konsumerar och är aktiv måste du högerklicka på Start-knappen och välja System. I fönstret som öppnas klickar du på “Systeminformation” uppe till höger.

Ett annat fönster öppnas och du måste klicka på “Systemskydd” till vänster.

Ett nytt fönster öppnas där vi måste klicka på “Konfigurera” längst ner.

Här kan du aktivera och avaktivera denna funktion, samt tilldela en viss procentandel av diskutrymmet. Du kan också ta bort alla återställningspunkter som du har skapat hittills (detta kommer att frigöra mycket diskutrymme, men vi rekommenderar att du skapar en ny punkt igen i föregående fönster för att “skydda”).

Inaktivera viloläge

Systemviloläge gör att din dator går in i ett lågströmsläge, vilket gör att din dator kan “återhämta sig” när du slår på den med allt öppet. För vissa användare kan detta vara ganska bekvämt, men det tar naturligtvis upp mycket diskutrymme. För att inaktivera viloläge, högerklicka på Start-knappen och välj Kommandotolk (Admin). I fönstret som öppnas anger du följande kommando:

powercfg / viloläge av

Du bör komma ihåg att genom att göra detta kommer du att förlora möjligheten att försätta din dator i viloläge.

Relaterade artiklar

Back to top button