Hur man bemästrar multitasking på iPad och iPad Pro i iPadOS 15

Så här kan du bemästra Apples iPad eller iPad Pro som kör iPadOS 15 inklusive körappar i Split View, med appen Genvägar och mer.

Apple har lagt till massor av hästkrafter till iPad-sortimentet på sistone, inklusive att utnyttja kraften i sin egen M1-processor på de senaste iPad Pro-surfplattorna. Om Apple vill att iPad ska vara en äkta gör-det-allt-enhet måste den förbättra sina multitasking-möjligheter.

I iPadOS 15 byggde Apple på den solida bas som de redan hade introducerat med iPadOS 13 och iPadOS 14. Det finns inget banbrytande med ändringarna i iPadOS 15, men det räcker för att göra skillnad.

Ändringar och förbättringar

Med iPadOS 15 gjorde Apple saker bättre samtidigt som de behöll det som fungerade från tidigare för att inte alienera befintliga användare. Du kan till exempel gå in i Split View på samma sätt som tidigare.

Det gamla sättet att flytta en app till Split View

Det gamla sättet att flytta en app till Split View fungerar fortfarande

När du är i en app kan du svepa upp lätt från den nedre kanten för att avslöja dockan. Tryck sedan och dra upp en app där den kommer att dyka upp i antingen Slide Over eller Split View.

Detta var dock inte alltid intuitivt. I ett försök att göra multitasking mer lättillgänglig lade Apple till ett mer visuellt sätt att förstå det.

Den nya multitasking-menyn

Den nya multitasking-menyn

Oavsett om iPad visar en enda helskärmsapp eller två appar i Split View, är multitasking-menyn tre små prickar överst på skärmen. Genom att trycka på dessa prickar får vi tre ikoner.

Den första ikonen tar appen i helskärm, i praktiken samma sak som att sträcka en app åt sidan. Den tredje sätter appen i Slide Over.

Att använda den nya multitasking-menyn gör hela processen mer tillgänglig än tidigare. Om vi ​​börjar i en app kan vi trycka på ikonen för delad vy istället för att välja en av de få från vår docka.

Detta får appen att animera utanför skärmen och låter dig välja vilken app som helst på din hemskärm för att ta den andra Split View-facket.

Ett e-postmeddelande har öppnats i mitten

Ett e-postmeddelande öppnades i mittfönstret

När du är i Split View har du också ett nytt alternativ för att välja innehåll – ett svävande centrerat fönster. Det bästa exemplet på detta finns i Mail. Om du håller kvar ett e-postmeddelande har du möjlighet att öppna i ett nytt fönster. Om du trycker på detta kommer e-postmeddelandet att visas centrerat över toppen av dina andra appar med delad skärm.

Centrerade fönster har också multitasking-menyn

Centrerade fönster har också multitasking-menyn

Detta centrerade fönster har sin multitasking-meny högst upp där du kan skicka detta e-postmeddelande till Slide Over, helskärm eller Split View. Om du väljer att du vill flytta den till Split View får du ett andra alternativ att välja antingen vänster eller höger utrymme.

Uppgraderat multitasking-gränssnitt

Multitasking-gränssnittet som helhet har också uppgraderats i år med iPadOS 15.

I multitasking-gränssnittet som visar alla dina fönster kan du se dina öppna appar och alla appar som för närvarande finns i Slide Over. Bara kanten på Slide Over-appar visas tills du skjuter gränssnittet åt vänster.

Du kan nu skapa Split View-instanser från multitasking-gränssnittet

Du kan nu skapa Split View-instanser från multitasking-gränssnittet

Användare kan skapa nya delade skärmvyer härifrån också. Dra bara en app till en annan. Omvänt kan du separera dem tillbaka till dubbla helskärmsvyer genom att dra isär dem.

Hyllan i posten

Hyllan i Mail visar alla öppna fönster för appen

En annan ny funktion som introduceras är vad Apple kallar hyllan. Det kan vara lite krångligt, men dess avsikter är goda. Det finns flera sätt att komma åt hyllinnehållet, som representerar flera öppna fönster i en app.

När du öppnar Safari visas hyllan längst ned på skärmen. Du kan sedan hoppa mellan alla öppna fönster i Safari. Du kan stänga de öppna fönstren eller flytta dem till Split View. Så snart du interagerar med Safari försvinner hyllan på ett intelligent sätt.

När som helst du vill ta tillbaka den kan du trycka på multitasking-ikonen högst upp så kommer hyllan att dyka upp igen. Det sista sättet att visa hyllan är genom att gå till appikonen, hålla ned och trycka på Visa alla fönster.

Genvägar gamla och nya

Att gifta sig med de nya multitasking-funktionerna är avvisade genvägar – både kortkommandon och alternativ i appen Genvägar.

Vanligtvis, medan du är i en app, kan du hålla nere kommandotangenten för att se användbara genvägar. Det skulle vara kortkommandon som är relevanta för appen du är i.

Globtangenten på Magic Keyboard

Globtangenten på Magic Keyboard

Nu med iPadOS 15 kan du använda glob-tangenten för att visa kortkommandon för hela systemet och multitasking. Tidigare användes denna klotnyckel för att cykla genom flera tangentbord, till exempel för olika språk eller emojis.

Nytt system och multitasking tangentbordsgenvägar

Nytt system och multitasking tangentbordsgenvägar

Du kan hålla nere klotikonen för att se det nya systemet och multitasking-kontrollerna var du än är, på skrivbordet eller i en app. Det finns några som är värda att notera här, inklusive hur du visar dockan (glob + A), skapar en snabbanteckning (glob + Q), öppnar kontrollcenter (glob + C), öppnar meddelandecenter (glob + N), öppna App Switcher (glob + pil upp) eller öppna hyllan (glob + pil ned).

Det går även att flytta mellan appar med Globe + vänster/höger. Det vanligaste flikalternativet finns förresten fortfarande. Du kan trycka på kommando+tab för att öppna snabbväxlingsmenyn. Fortsätt trycka på fliken för att flytta ner i listan och släpp för att välja en app. För att flytta bakåt i den listan kan du använda tilden.

Slutligen har Apple också lagt till nya genvägsåtgärder designade för proffsanvändare.

I genvägsappen kan all automatisering du skapar inkludera en åtgärd för att öppna två appar i Split View.

Nya åtgärder i genvägar

Nya åtgärder i genvägar

Du kan till exempel ha en “workday”-automatisering du kör som tänder din HomeKit-bordslampa, låter din HomePod mini spela din favoritspellista och öppnar Mail and Slack i Split View för att komma till jobbet.

Det finns oändliga alternativ här, och professionella användare kommer sannolikt att lägga till detta till sina arbetsflöden snabbt.

Kommer till en surfplatta nära dig

Apple planerar att släppa iPadOS i höst, där det kommer att innehålla många fler ändringar, inklusive dessa ändringar av multitasking.

Relaterade artiklar

Back to top button