Hur man använder flikgrupper i iOS 15 och iPadOS 15

Tab Groups är lite krångligare att använda på Safari på iPhone med iOS 15, men de är värda ansträngningen – särskilt när du också använder dem på iPadOS 15 och macOS Monterey.

Även efter att Apple omprövat sin flikdesign i Safari, ändrades inte den nya flikgruppens funktion under betan. Det beror delvis på att de är så bra när du använder dem, men kanske för att de inte är lika störande som ändringarna av flikar.

Flikgrupper är ett alternativ som du aldrig ens behöver veta finns. Förutom att du går miste om du inte provar dem.

Återigen, det beror på att de är så väldigt bra – men det är också för att de nu finns överallt. Åtminstone överallt där Safari är. På Mac, iPad och iPhone kan nya Safari nu ge dig flikgrupper och de förblir synkroniserade på alla enheter.

Tab Groups på iPadOS 15 är huvudsakligen som de är på macOS Monterey, men versionen av funktionen för iOS 15 är lite annorlunda. De är egentligen inte lika praktiska, men en fördel med Tab Groups är att de synkroniseras över alla enheter så att du kan arbeta mer intensivt med dem på din iPad och sedan bara använda resultaten på din iPhone.

Vad flikgrupper ger dig

Det är ett sätt att samla ihop sajter som du använder mycket. Än så länge låter det väldigt mycket som att behålla bokmärken, men istället för en lista över favoritsajter är detta faktiskt transformerande.

Med en flikgrupp kan du omedelbart byta från alla arbetswebbplatser du har öppna till alla för ditt sociala medieliv. Gå sedan till alla nyhetssajter du gillar att läsa.

Varje gång du byter händer två saker till än att du bara öppnar några nya flikar. Allt arbete försvinner när du byter till din sociala mediegrupp.

Det är som om ingen av dessa sajter var öppna. Och det är samma sak när du går till nyhetssajterna, när du går tillbaka till jobbet. Den nuvarande gruppen av flikar är allt du kan se i Safari, allt annat försvinner.

Den andra saken är att när du byter till en ny grupp öppnas alla dess flikar. Allihopa. Dagarna för att öppna en flik, hitta ett bokmärke, öppna en annan flik, skriva en webbplatsadress är förbi.

Med flikgrupper gör du det en gång, sedan aldrig mer.

Tab Groups kommer att ändra din användning av Safari och sannolikt göra det svårare att gå till alternativa webbläsare.

Vad händer med flikar som inte finns i en grupp

Strängt taget kommer varje flik du någonsin öppnar i Safari från och med nu att finnas i en flikgrupp. Du behöver bara inte veta det och Safari gör ingen stor grej av det.

Säg istället att du har fem flikar öppna. Bakom kulisserna kommer det att finnas en flikgrupp som nu heter “5 flikar”. Eller “2 Tabs.” Vad du än har.

Om du öppnar en ny flik byter gruppen namn till “6 flikar”.

Skapa en flikgrupp genom att välja en öppen flik

Skapa en flikgrupp genom att välja en öppen flik

När du använder flikgrupper, och det har förändrat hur du använder Safari, finns det en liten skillnad. Det kommer att finnas en “6 flikar”-grupp och om det är den aktiva gruppen, kommer allt nytt du öppnar att gå in i det, vilket gör det till “7 flikar” och får Apple att undra hur högt det antalet kommer att gå.

Om du istället använder en annan flikgrupp, en som du har ställt in, läggs alla nya flikar du öppnar till i den. Och när du stänger den fliken tas den ur gruppen.

Detta är ett av de fall där ju mer du tänker på det, desto mer förvirrande är det. Om du bara låter det hända, kommer flikar du vill hänvisa till att vara i grupper, och de du bara behöver en blick på kommer att försvinna igen.

Det är bara det att se detta, och flytta flikar mellan flikgrupper, är mer krångligt på en iPhone än en iPad eller en Mac.

Hur man skapar en flikgrupp från början

  1. Öppna Safari och en webbplats, om en inte redan är öppen
  2. Om du inte kan se kontrollerna längst ned på skärmen sveper du för att rulla nedåt
  3. När kontrollerna visas trycker du på ikonen Flikgrupper (två överlappande rutor)
  4. En miniatyrbild av alla dina öppna flikar visas. Tryck och håll in en.
  5. Välj från menyn som visas Flytta till flikgrupp
  6. Välj nu Ny flikgrupp
  7. Namnge gruppen och tryck på OK

När du har gjort det byts du till den nya gruppen och en miniatyrbild av den fliken du tryckte på visas för dig. Det kan tyckas mer förnuftigt om du istället för miniatyren gick direkt in på den där fliken.

Men Apple förväntar sig att du vill ha mer än en flik i en flikgrupp. Och hur du gör det nu är att trycka på +-tecknet i kontrollerna längst ner på skärmen.

Hur man hanterar flikgrupper

Det finns många alternativ när du hanterar flikgrupper. Du visas en lista över grupperna, med kontroller bredvid dem.

Du kan ignorera kontrollerna och bara trycka och hålla på flikgruppens titel – eller den överlappande fyrkantsikonen till vänster. Hur som helst, efter ett slag får du en popup-meny.

Den listar namnet på den för närvarande aktiva fliken i gruppen, sedan tre kontroller. Radera, Döp om, och Kopiera länkar.

Trots att de presenteras ovanför titeln på den aktuella fliken, har dessa tre kontroller ingenting att göra med det. De är till för att hantera hela gruppen, inte någon flik inom den.

Allt du kan göra med namnet på den för närvarande aktiva fliken är att trycka på den och gå tillbaka till den webbplatsen.

Till höger om de överlappande rutorna och flikgruppens titel finns en cirkulär ikon med ellipser i den. Tryck på det och du får samma sak Radera, Döp om, och Kopiera länkar kontroller, bara ingen titel på en aktiv flik.

Till sist finns det ett grepp som låter dig ändra ordningen på flikgrupperna i den här listan.

Det betyder att det finns en stor kontroll som inte finns i det här avsnittet. Men lyckligtvis har du redan sett hur man flyttar en flik mellan grupper.

Du gör det genom att följa samma steg ovan om att skapa en ny flikgrupp från början. Förutom att istället för att trycka på Ny flikgrupp väljer du bara en befintlig från listan.

I jämförelse är det enkelt att konfigurera och använda flikgrupper på iPadOS 15. Observera att alla grupper du ställer in på iPhone, iPad eller Mac kommer att finnas överallt

I jämförelse är det enkelt att konfigurera och använda flikgrupper på iPadOS 15. Observera att alla grupper du ställer in på iPhone, iPad eller Mac kommer att finnas överallt

Vad detta innebär i praktiken

Det är på något sätt lättare eller mer uppenbart hur du ställer in flikgrupper när du är på en Mac eller iPad, och det gör skillnad. Du kommer inte ägna dina dagar åt att sätta upp grupp efter grupp, men du behöver några för att det ska kännas värt ansträngningen.

Också på alla enheter kan du tappa koll på om du har glömt att inkludera en flik i en grupp, eller om du stängde den när du inte menade det.

Men du får också för vana att organisera flikar mycket mer än du någonsin gjort tidigare. Den förmågan att byta Safari till, säg, arbetsläge, känns som att det är ett sätt att växla in i det också.

Relaterade artiklar

Back to top button