Hur man använder en Raspberry Pi för att övervaka din dator –

Övervaka din dators hälsa

Förmågan att ha detaljerad information om din dators status alltid och i realtid är viktigt för ett stort antal användare. Det är sant att dessa vanligtvis är de som har ett antal mycket väldefinierade behov, men förmågan att röra ögonen och omedelbart se vilken typ av belastning processorn, grafikkortet, fläkthastigheten, temperaturerna och andra värden stöder , det är användbart att veta varför något varar längre än nödvändigt, eller går fel.

För att göra detta finns det många applikationer som efter installationen ger dig all denna information. Till exempel, för macOS-användare finns det en iStats-meny, och för de som förlitar sig på Microsofts operativsystem ännu mer, som PRTG Network Monitor, Speccy, IOLO System Mechanic, IObit Advance SystemCare, etc.

Det enda problemet med alla dessa appar är att du behöver komma åt dem på din egen dator. Det vill säga på skärmen på din dator, och det kanske inte alltid är särskilt bekvämt. För om du spelar eller använder programmet i helskärmsläge måste du minimera det eller köra det i fönsterläge för att se all denna information. Även om du också kan använda en andra bildskärm, om du har en, för att ha all denna data tillsammans med andra verktyg.

Det finns dock alltid ytterligare möjligheter, och det är detta vi vill prata med dig om. För det är väldigt enkelt att bygga en monitor som känner till alla parametrar som intresserar dig. Du behöver bara Raspberry Pi och några andra ytterligare komponent. Och om du är kreativ kan du till och med få ditt PC-fodral att se mer attraktivt och visuellt ut, eller placera det någonstans på skrivbordet för att göra det mer synligt.

Hur man gör en hälsomonitor med en Raspberry Pi

Det finns olika alternativ för att skapa en hälsomonitor för din dator, så använd detta som en guide. Om han övertygar dig om att han är det, kopiera varje komponent; och om du tror att du kan förbättra en, gör det ändå.

Börja med att minimum eller de grundläggande kraven som du behöver för att slutföra projektet. Detta inkluderar att köpa ett antal hårdvarukomponenter och ladda ner annan mjukvara. Men lita på oss, de kommer inte att kosta dig mycket pengar och kommer inte att ta lång tid att slutföra det slutliga projektet.

Det första du behöver:

  • Raspberry Pi, som, som du redan vet, kan hittas till olika priser beroende på modell, och när det gäller de senaste generationerna även RAM. En Raspberry Pi 4 med 2 eller 4 GB RAM är mer än tillräckligt för dig här.
  • Raspberry Pi-kompatibel skärm. Det finns gott om alternativ här igen, även modeller som är taktila. Om du inte vill komplicera allt för mycket finns det paneler som, trots sin begränsade upplösning och lilla diagonal, är mer än tillräckligt för att visa informationen av intresse på ett attraktivt sätt. Naturligtvis är det här du bestämmer hur du vill, sedan använder du den som en extern skärm eller integrerar den i din PC-box.
  • SD-kort för installation av Raspberry Pi-operativsystemet och nödvändig programvara

I grund och botten är detta det enda du behöver, så när du har alla komponenter och du vet hur var och en är ansluten (det enda här är skärmen och de kommer vanligtvis med allt du behöver för att göra detta), följer du steget är att installera den nödvändiga programvaran.

I den berömda Raspberry Pi Imager-appen behöver du bara ladda ner MoBro Software för att bygga en hälsomonitor för din dator. När du har det, skriv in SD i läsaren, öppna applikationen och i valet av operativsystem väljer du det du laddade ner från MoBro.

Efter att ha slutfört processen är nästa steg anslut skärmen till Raspberry Pi , anslut också strömförsörjningen som ska användas och starta den för att gå till installationsprocessen. Det är också viktigt att vara tydlig med hur du ska ansluta till nätverket, om du ska använda en Ethernet-kabel eller direkt över Wi-Fi.

Det senare alternativet kan vara det bekvämaste av dem alla, och på grund av den lilla bandbredd du behöver behöver du inte använda routerns Ethernet-port, vilket kan vara användbart för en annan mer krävande enhet. Även om det också ska sägas att över Ethernet är detta snabbare eftersom du inte behöver följa föregående steg för att ansluta till Raspberry Pi:s åtkomstpunkt.

När allt är klart är serverapplikationen som du ska installera på din dator där du gör all anpassning av data som du kan visa på skärmen som är ansluten till din Raspberry Pi. Även temat också, så det estetiska är mer i linje med din personliga smak.

Kan jag övervaka min Mac?

Om du undrar om du kan göra samma sak med en Mac är svaret: det kan göras. När allt kommer omkring skiljer sig Mac-datorer inte mycket från andra system, än mindre Linux-baserade system, så det finns alternativ också.

Handledningar är inte lätta att hitta, men det är de. Som den här här där de använder Raspbian som sitt operativsystem och MQTT för att skapa en hälsomonitor för Mac. Så följ bara instruktionerna och inte mycket annat.

Relaterade artiklar

Back to top button