Hur man ändrar eller tar bort root-lösenord i Linux med GRUB –

Därför måste denna användares arbete vara särskilt ansvarigt om vi av någon anledning vill komma åt Linux med denna rootanvändare och vi har glömt lösenordet, vilket händer oftare än du tror, ​​vi måste följa stegen som vi ger dig. här tillsammans med de nödvändiga tipsen för att återställa det angivna lösenordet, att kunna ändra eller ta bort det utan problem, eftersom det är lättare att utföra underhålls- och administrationsuppgifter på systemet med hjälp av root, och undviker användningen av “sudo” för de angivna operationerna .

Ändra eller ta bort Linux root-lösenord via GRUB

GRUB (GRand Unified Bootloader) är en starthanterare utvecklad av GNU Project som gör att vi kan välja vilket operativsystem som ska startas upp på en dator eller server. Det används ofta på GNU / Linux-baserade operativsystem, men det kan även starta Windows operativsystem utan problem. Andra intressanta funktioner hos GRUB är att den stöder konfigurationskommandon och kan ladda standardkonfiguration, dessutom har vi ett menygränssnitt samt en kommandorad för att göra vad vi vill, den stöder alla filsystem som för närvarande används. som BtfFS, alla versioner av EXT och FAT, NTFS, ZFS och många andra. Den kan också komma åt data som finns på vilken installerad enhet som helst, och stöder till och med logisk blockadressering (LBA) och nätverksstart.

GRUB är det första som startar vid systemstart, BIOS eller UEFI kommer att leta efter en startenhet som hårddisk eller SSD och den kommer att starta MBR med GRUB inuti. Det första steget startar den huvudsakliga GRUB, och den kommer att ansvara för att starta upp hela GRUB som finns var som helst på disken. När den är laddad kommer användaren att presenteras med en startmeny och vi kan starta upp den kärna eller operativsystem vi vill ha.

Om vi ​​vill återställa root-lösenordet, eller snarare återställa det lösenordet, måste vi slå på eller starta om systemet för att komma åt den initiala GRUB-konsolen, som gör att vi kan starta lösenordsåterställningsprocessen, och när den dyker upp, erbjuder oss följande alternativ:

I det här fallet väljer vi det initiala alternativet eller anger olika installerade kärnor.

Tryck på “e”-tangenten för att komma åt GRUB-redigeraren, som ser ut så här. Här använder vi rullningspilarna på vårt tangentbord för att hitta raden som börjar med “Linux” och slutar med termen ro singel “. Vi måste ändra raden “ro singel” till ” rw init = / bin / bash “. Glöm inte att också ta bort “singeln”, just nu i nästa skärmdump installeras den om du valde kärnan från återställningsläge.

Vi måste nu använda tangenterna Ctrl + X eller F10 för att starta enkelt användarläge (en användare), och när vi har tillgång till konsolraden kommer vi att köra följande kommando:

Vad det kommer att göra är att starta i läs-/skrivläge genom att köra en bash-terminal för att återställa root-lösenordet. Detta gör att vi kan tillåta skrivning i System Startup Manager och kunna göra ändringar i operativsystemet.

Vi kör det populära kommandot:

passwd

Och vi kan ändra superanvändarlösenordet enkelt och snabbt. Det är i detta skede som vi måste välja om vi vill ändra eller ta bort root-lösenordet, för om vi skriver något och accepterar texten kommer det vi skrev att finnas kvar som ett lösenord. Om vi ​​vill ta bort det kommer vi inte att skriva in någon text, och vi accepterar även ett nytt lösenord för root-användaren, då får vi bekräftelse på ändringen vi just gjorde, om vi skrev något så blir det ett nytt lösenord och om vi inte har skrivit något kommer lösenordet att raderas av lösenordet och kommer inte att fråga efter det när du loggar in på root.


Efter det kan vi starta Linux igen och komma åt som root med lösenordet vi tidigare ställt in, eller komma åt direkt om vi tog bort det.

Med dessa enkla steg kommer vi att kunna ändra eller ta bort root-lösenordet, vi behöver bara se vad vi väljer i några mellansteg, eftersom detta är den svåraste delen av denna metod, resten av stegen är enkla och i några minuter kan vi ändra eller ta bort vårt root-lösenord , härifrån rekommenderar vi att du ändrar det, eftersom det kan vara mycket farligt och mycket oönskat att ta bort det.

Är detta ett säkerhetsfel i Linux?

På grund av metodens enkelhet verkar det som om åtkomst till alla Linux-operativsystem kan erhållas genom att ändra eller ta bort root-lösenordet. Vi måste dock tänka på att vi behöver vara fysiskt placerade på en dator eller server, eller åtminstone ha ett administrationsgränssnitt med fysisk åtkomst till hårdvaran, så att vi kan få root-åtkomst. Detta kan inte göras på distans via protokoll som SSH eller Telnet, med endast fysisk åtkomst.

Om du vill hindra någon från att använda den här metoden för att ändra eller ta bort root-lösenordet måste du göra det aktivera autentiseringslösenord i GRUB , utan detta lösenord kommer du inte att kunna starta GRUB och fortsätta med steget. En annan väg helt kryptera operativsystempartitionen med LUKS eller liknande, på detta sätt kommer det att vara omöjligt att få tillgång till att ändra operativsystemet om vi inte känner till detta lösenord.

Relaterade artiklar

Back to top button